Een crumble die eigenlijk een taart had moeten zijn … daar is dus duidelijk iets misgegaan. Te veel boter, te weinig bloem … met bakken en koken kan er snel iets misgaan dat heb ik de laatste weken al een paar ondervonden. Maar alles direct in de vuilnisbak kieperen, nee zo ben ik ook niet. In de keuken draait het om inventief te zijn.
Dus het deeg dat bedoelt was als taartdeeg werd een crumble, die achteraf echt een schot in de roos werd.
De vulling van mijn taart waren pruimen en abrikozen, die heb ik zacht laten stoven. Dus mijn pruimentaart met hazelnootkorst werd een hazelnootcrumble met gestoofde pruimen en abrikozen die verdomd lekker was!
Een licht zomers dessertje dat perfect past bij iets frissere zomerdagen die we momenteel ondervinden.
Ook voor dit gerechtje heb ik weer m’n kleine nieuwe beest gebruikt, wie mijn vorige post (ontdek het hier) weet direct dat ik het over m’n mini Kitchenaid foodprocessor heb. Hij is dan wel mini, laat je daardoor zeker niet afleiden want hij mixt, hakt en pureert alsof het niets is.
De grote beslissende test was zeker het fijnmalen van noten. Klinkt niet echt speciaal, toch is dit iets waar veel machines problemen mee hebben. Ik heb zelfs al 2 (bijna nieuwe) machines zien sneuvelen bij het malen van noten. Maar dit kleine beest gaf geen krimp en de hazelnoten die in deze crumble zijn verwerkt waren in “no time” fijngemaald.
Ingrediënten crumble
- 75gr geroosterde hazelnoten*
- 100gr rietsuiker + 3el
- 40gr bloem
- 45gr havermout
- 100gr boter (in kleine blokjes)
- 4 abrikozen
- 5 pruimen
- Extra > vanille-ijs of griekse yoghurt of platte kaas
*Doe hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze ongeveer 10min op 210 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Indien je ongepelde gebruikt, leg de geroosterde noten dan op een handdoek, sluit deze en wrijf goed zodat het velletje loskomt.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier
Doe de geroosterde hazelnoten in een blender/ foodprocessor en maal fijn.
Doe het hazelnootmeel in een mengkom samen met 100gr suiker, bloem en havermout. Meng al kort.
Doe hierbij de blokjes boter en meng/kneed/wrijf met de hand tot je mooie “crumbles” krijgt. Je kan dit eventueel met je keukenmachine/ mixer mengen maar met de hand vind ik het iets makkelijker.
Strooi de crumble op de bakplaat en spreid goed uit.
Bak de crumble ongeveer 20 a 25min in de oven tot hij mooi goudbruin is.
De crumble zal not ietwat zacht aanvoelen na het bakken maar bij het afkoelen wordt hij lekker krokant.
Terwijl de crumble afkoelt, kan het fruit rustig stoven.
Verwijder de pitten van de pruimen en abrikozen. Snij ze in kwartjes en doe in een kookpot samen met 3el suiker.
Zet op een zacht vuurtje en laat ongeveer 25 a 30min zachtjes stoven tot het fruit mooi zacht is.
Je kan ervoor kiezen om het fruit helemaal of gedeeltelijk te laten afkoelen alvorens te serveren. Ik vind lauw de beste optie.
Schep een beetje van het gestoofde fruit in een kommetje, strooi hierover de crumble en serveer hierbij een bolletje vanille-ijs of griekse yoghurt of platte kaas.
Ik koos voor platte kaas die ik op smaak bracht met de zaadjes van een vanillepeul en enkele eetlepels rietsuiker
Tip > je kan de crumble en het gestoofde fruit makkelijk een dag op voorhand al klaarmaken.