Hazelnootcrumble met pruimen en abrikozen

hazelnootcrumble pruim abrikoos-1

Een crumble die eigenlijk een taart had moeten zijn … daar is dus duidelijk iets misgegaan. Te veel boter, te weinig bloem … met bakken en koken kan er snel iets misgaan dat heb ik de laatste weken al een paar ondervonden. Maar alles direct in de vuilnisbak kieperen, nee zo ben ik ook niet. In de keuken draait het om inventief te zijn.
Dus het deeg dat bedoelt was als taartdeeg werd een crumble, die achteraf echt een schot in de roos werd.
De vulling van mijn taart waren pruimen en abrikozen, die heb ik zacht laten stoven. Dus mijn pruimentaart met hazelnootkorst werd een hazelnootcrumble met gestoofde pruimen en abrikozen die verdomd lekker was!
Een licht zomers dessertje dat perfect past bij iets frissere zomerdagen die we momenteel ondervinden.

hazelnootcrumble pruim abrikoos-1

Ook voor dit gerechtje heb ik weer m’n kleine nieuwe beest gebruikt, wie mijn vorige post (ontdek het hier) weet direct dat ik het over m’n mini Kitchenaid foodprocessor heb. Hij is dan wel mini, laat je daardoor zeker niet afleiden want hij mixt, hakt en pureert alsof het niets is.
De grote beslissende test was zeker het fijnmalen van noten. Klinkt niet echt speciaal, toch is dit iets waar veel machines problemen mee hebben. Ik heb zelfs al 2 (bijna nieuwe) machines zien sneuvelen bij het malen van noten. Maar dit kleine beest gaf geen krimp en de hazelnoten die in deze crumble zijn verwerkt waren in “no time” fijngemaald.

hazelnootcrumble pruim abrikoos-1

Ingrediënten crumble

  • 75gr geroosterde hazelnoten*
  • 100gr rietsuiker + 3el
  • 40gr bloem
  • 45gr havermout
  • 100gr boter (in kleine blokjes)
  • 4 abrikozen
  • 5 pruimen
  • Extra > vanille-ijs of griekse yoghurt of platte kaas

*Doe hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze ongeveer 10min op 210 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Indien je ongepelde gebruikt, leg de geroosterde noten dan op een handdoek, sluit deze en wrijf goed zodat het velletje loskomt.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier

Doe de geroosterde hazelnoten in een blender/ foodprocessor en maal fijn.
Doe het hazelnootmeel in een mengkom samen met 100gr suiker, bloem en havermout. Meng al kort.
Doe hierbij de blokjes boter en meng/kneed/wrijf met de hand tot je mooie “crumbles” krijgt. Je kan dit eventueel met je keukenmachine/ mixer mengen maar met de hand vind ik het iets makkelijker.
Strooi de crumble op de bakplaat en spreid goed uit.
Bak de crumble ongeveer 20 a 25min in de oven tot hij mooi goudbruin is.
De crumble zal not ietwat zacht aanvoelen na het bakken maar bij het afkoelen wordt hij lekker krokant.

Terwijl de crumble afkoelt, kan het fruit rustig stoven.
Verwijder de pitten van de pruimen en abrikozen. Snij ze in kwartjes en doe in een kookpot samen met 3el suiker.
Zet op een zacht vuurtje en laat ongeveer 25 a 30min zachtjes stoven tot het fruit mooi zacht is.

Je kan ervoor kiezen om het fruit helemaal of gedeeltelijk te laten afkoelen alvorens te serveren. Ik vind lauw de beste optie.
Schep een beetje van het gestoofde fruit in een kommetje, strooi hierover de crumble en serveer hierbij een bolletje vanille-ijs of griekse yoghurt of platte kaas.
Ik koos voor platte kaas die ik op smaak bracht met de zaadjes van een vanillepeul en enkele eetlepels rietsuiker

Tip > je kan de crumble en het gestoofde fruit makkelijk een dag op voorhand al klaarmaken.

hazelnootcrumble pruim abrikoos-1

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.