Op zoek naar een snelle, makkelijke zomerse taart waar je niet veel werk mee hebt? Dan is deze heerlijke Frangipanetaart met abrikozen een “must bake” deze zomer! Eigenlijk is dit een zoete plaattaart aangezien we bladerdeeg gebruiken hiervoor. We gaan dus de lekker gemakkelijke toer op. De frangipane gaan we extra lekker maken door marsepein toe te voegen. Jups, marsepein is naar mijn mening niet enkel voor tijdens de Sinterklaarperiode. Je kan deze perfect ook tijdens de zomer gebruiken. En niets zo lekker dan frangipane te combineren met die heerlijke zomerse abrikozen. Het resultaat is een waanzinnig lekker taartje zonder er heel veel werk in te hoeven steken.
TIP! Je kan de abrikozen hier ook gaan vervangen door nectarine, perzik, appel, peer, pruimen …

Hoe maken we deze Frangipanetaart met abrikozen?
We beginnen met het maken van de frangipane. Snij de marsepein in kleine blokjes en doe in een blender. Blend deze tot fijne kruimels. Doe zachte boter, suiker, een ei, eigeel, zeste van citroen en het sap van halve citroen in een mengkom. Mix of meng dit even los tot een gladde massa. Doe hier de fijngemalen marsepein bij samen met het amandelmeel en patisseriebloem. Mix of meng tot een ietwat gladde massa. Perfect glad ga je dit niet krijgen omwille van de marsepein en amandelmeel.
TIP! Leg de marsepein de avond ervoor al in de koelkast zodat deze ietwat vaster is. Of als het snel moet gaan, leg zo’n 30min in de diepvries.
Rol het bladerdeeg open op een bakplaat met bakpapier. Verdeel er de frangipane mooi egaal over maar blijf zo’n 2cm weg van de rand. Leg de gehalveerde abrikozen op de frangipane en duw ietwat aan Vouw de randjes van het deeg ietwat naar binnen en wrijf in met wat losgeklopt ei. Bak de taart zo’n 30min in de oven tot de frangipane mooi stevig gebakken is. Laat ietwat afkoelen en serveer ze lauw.
TIP! Na het bakken, verdeelde ik er nog wat abrikozenconfituur over.


Frangipanetaart met abrikozen
Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- +/- 10 abrikozen
- 1 ei
- Abrikozenconfituur (optioneel)
Marsepein frangipane
- 125 gr marsepein + extra om af te werken
- 85 gr boter (op kamertemperatuur)
- 70 gr suiker
- 1 ei
- 1 eigeel
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1/2 citroen
- 100 gr amandelmeel
- 60 gr patisseriebloem
Instructies
- TIP! Leg de marsepein de nacht ervoor al in de koelkast zodat deze goed stevig is. Als het last minute moet gaan, leg deze dan zo'n 30min in de diepvries.Snij de marsepein in kleine blokjes en doe in een blender. Blend deze tot fijne kruimels. Als de marsepein wat vaster is, gaat dit makkelijker.
- Doe de zachte boter, suiker, ei, eigeel, zeste van citroen en het sap van halve citroen in een mengkom. Mix of roer dit tot een gladde massa. Doe er dan de fijngemalen marsepein, amandelmeel en bloem bij. Mix of meng tot een gladde massa. Perfect glad krijg je dit natuurlijk niet omwille van de marsepein en amandelmeel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Halveer de abrikozen en verwijder de pit.
- Rol het bladerdeeg open en laat dit liggen op het bijgeleverde bakpapier. Verdeel de frangipane over het bladerdeeg maar blijf zo'n 2cm weg van de randjes. Leg de gehalveerde abrikozen in de frangipane. Je kan er een paar met een snijvlak naar boven leggen en een deel andersom. Vouw de randjes van het bladerdeeg ietwat naar binnen en wrijf deze in met wat losgeklopt ei. Bak de plaattaart in de oven voor zo'n 30 a 35min. De frangipane moet stevig gebakken zijn. Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen. De taart is op haar lekkerste als ze nog wat warm/lauw is. Ik heb er nog wat abrikozenconfituur over verdeeld. Smakelijk