Frambozen taart met speculaas, weer een super makkelijk taartje dat helemaal mijn ding is 😃. En jullie gaan ook fan zijn daar ben ik zeker van, toch zeker als je net zoals mij verzot bent van speculoos. De korst van dit taartje bestaat uit verkruimelde speculaasjes in combinatie met gesmolten boter. De vulling is een heerlijk frisse frambozenmousse op basis van mascarpone. Enorm simpel om te maken en bovendien eenvoudig op voorhand te maken. Met Pasen in het vooruitzicht is dit wel een op en top feestelijk taartje om te serveren met de Paasbrunch.
TIP! Ik maakte mijn coulis op basis van frambozen. Je kan ook een mix van bessen gebruiken. Of maak deze enkel met bijvoorbeeld blauwe bessen, aardbeien, … Heel veel opties zijn mogelijk en allemaal super lekker.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele receptjes met speculaas? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Frambozen taart met speculaas?
- Frambozen
- Suiker
- Water
- Gelatine
- Boter
- Speculaas
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Slagroom
- Speculaaspasta
Hoe maak je deze Frambozen taart met speculaas?
Begin met het maken van de coulis. Breng hiervoor eerst water met suiker aan de kook in een kookpotje, voeg er de frambozen aan toe. Laat zo’n 15min zachtjes sudderen tot het fruit een soort van moes vormt. Mix dan glad en haal door een zeef. Vang de coulis op.
Ondertussen week je gelatine koud water. Wanneer je de coulis door een zeef hebt gehaald, doe terug in het kookpotje. Breng de coulis tot net onder het kookpunt en haal dan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en voeg toe aan de coulis. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat de coulis dan afkoelen maar zet niet in de koelkast.
Ondertussen maak je de korst. Hiervoor smelt je de boter en maal de speculaas fijn. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit in een taartvorm of springvorm en duw goed aan op de bodem en de zijkanten. Zowel op de bodem als zijkanten moet er een laagje van de speculaas zijn. Dit hoeft niet te dik te zijn en zet dan even in de koelkast.
Vervolgens gaan we de mousse maken. Hiervoor mix je eerst mascarpone, poedersuiker en vanille extract los tot een gladde crème in een mengkom. Als de coulis nog ietwat te warm is, giet dan een klein deel van de slagroom eerst bij de coulis. Roer even los. De rest van de slagroom giet je bij de mascarpone en klop op tot een luchtige mousse. Vervolgens giet je er de coulis bij en mix op lage snelheid tot een glad mengsel.
Schep de mousse in de korst en spreid mooi egaal uit. Zet de taart voor minstens 4h (mag langer) in de koelkast. Vlak voor het serveren werk je de taart af met wat gesmolten speculaaspasta (au bain-marie) en wat frambozen.


Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Frambozen taart met speculaas
Equipment
- 1 taartvorm (+/- 24 a 26cm)
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine
- 140 gr boter
- 250 gr speculaas
- 400 gr mascarpone
- 80 gr poedersuiker
- 1/2 tl vanille extract
- 250 ml slagroom
- 2 el speculaaspasta
Coulis
- 150 gr suiker
- 150 ml water
- 300 gr frambozen (*) + extra om te decoreren
Instructies
- Ga je zelf je coulis maken, begin hier dan mee. Doe de suiker en water in een kookpotje en breng zachtjes naar het kookpunt. Roer dan even om de suiker te laten oplossen. Doe er dan de frambozen bij. Laat zo'n 15 min zachtjes sudderen tot het fruit moes is geworden. Roer af en toe.
- Ondertussen kan je de blaadjes gelatine al weken in koud water.
- Wanneer de frambozen moes zijn geworden, haal door een zeef en vang het sap/coulis op. Roer en duw goed zodat je er alles uithaalt.Doe dan de coulis terug in het kookpotje, breng tot net onder het kookpunt en haal dan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en voeg dan toe aan de warme coulis. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Laat dit ietwat afkoelen. Zet niet in de koelkast want dan gaat de gelatine beginnen opstijven. Ik zet dit meestal op een koele plek in huis op de grond om ietwat sneller te kunnen afkoelen.
- Vervolgens gaan we de korst maken. Smelt de boter en maal de speculaas fijn. Doe de fijngemalen koekjes in een mengkom en giet er de gesmolten boter over. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.Schep dan in een taartvorm of springvorm en duw goed aan langs de bodem en zijkanten. Zorg dat de gehele bodem en zijkanten een laagje heeft. Het zal wat duwen en kneden zijn. Zet dan in de koelkast
- Voor de vulling, doe je de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde massa. De coulis zal nu nog vrij warm zijn, giet daarom een klein deeltje van de slagroom erbij en roer goed. Zo kan de coulis verder op temperatuur komen. Giet de resterende slagroom bij het mascarpone mengsel. Klop op tot een luchtige mousse. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en giet er de coulis bij. Meng of mix kort.
- Schep het mousse in de taartvorm en spreid mooi egaal uit. Zet dan voor minstens 4h (mag ook langer – een nachtje) in de koelkast. TIP! Om deze makkelijk te ontvormen, zet je deze best een uur voor het serveren in de diepvries. Werk de taart voor het serveren nog af met gesmolten (au bain-marie) speculaaspasta en wat frambozenSmakelijk