Flantaart met kersen

Flantaart met kersen

Flantaart met kersen ofwel een heerlijke klassieker met een zomerse twist!
Ik denk dat iedereen wel een typische flantaart kent, een taart die je bij elke bakker zal vinden en met de typische “kringen” bovenop de taart. Een echte “no-nonsense” taart zonder al te veel tierlantijntjes waar simpelheid primeert en gewoon superlekker is!
Mijn versie van flantaart is misschien niet identiek aan die van een “originele” flantaart, echter de simpelheid en de yumminess zijn zeker aanwezig.

Flantaart met kersen

Ook nu weer maakte ik m’n deeg voor de taart zelf.
Heb je net zoals mij een keukenmachine (type Kitchenaid, Kenwood, …) dan is zelf deeg maken eigenlijk poepsimpel. Alles in de mengkom en laat de machine maar al het werk doen. Natuurlijk kan je taartdeeg van de winkel gebruiken hiervoor, doe ik ook nog vaak hoor. Enkel zelfgemaakt deeg is net dat tikkeltje lekkerder 😉

Flantaart met kersen

Omdat we midden in het seisoen van de kersen zitten, verwerkte ik kersen in de taartjes. Natuurlijk kan je ook ander fruit gebruiken hiervoor, ik denk dan aan blauwe bessen, bramen, frambozen … Of maak een mengeling.
Gewoon doen waar jij zin in hebt!

Flantaart met kersen

Flantaart met kersen

Ingrediënten deeg

  • 250gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
  • 125gr poedersuiker
  • 1 ei
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 370gr patisseriebloem
  • 2gr bakpoeder
  • 3gr zout

Extra > kleine taartvormpjes (best met losse bodem)

Ingrediënten vulling

  • 100ml room
  • 100ml melk
  • 6 eierdooiers
  • 50gr suiker
  • 5gr maizena
  • Snuifje kaneel
  • Vanille essence
  • Kersen

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg.
Ik gebruikte hiervoor mijn keukenmachine (Kitchenaid, Kenwood …).
Meng apart al even de bloem, bakpoeder en zout. Zet even opzij.
Doe de boter en poedersuiker in de mengkom van je keukenmachine en klop mooi glad.
Voeg dan het ei en de zeste van sinaasappel toe en meng terug even. Het deeg kan er nu “brokkelig” uitzien.
Voeg dan het bloemmengsel toe en meng/kneed tot een mooi deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 1h opstijven.
*
Eenmaal mooi opgesteven. Verdeel het deeg in porties (bewaar steeds goed in de koelkast), rol elke portie uit en bekleed de taarvormpjes met het uitgerolde deeg. Duw voorzichtig aan en snij het overtollige deeg uit.
Prik gaatjes met een vork in het deeg. Zet de taartvormpjes nog eens 30min in de koelkast of diepvries zodat het deeg terug kan opstijven.
*
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bekleed elk vormp met bakpapier en vul op met bakbonen.
Bak de taartjes 15min blind in de oven.
Haal dan even uit de oven, verwijder de bakbonen en bakpapier en bak nog eens 5min.
*
Ondertussen kan je een kommetje kersen halveren en de pitten verwijderen.
Voor de vulling klop je de eigelen los samen met de suiker en maizena. Voeg dan de room, melk, kaneel en vanille essence toe. Meng goed.
Vul de gebakken taarvormpjes eerst met enkele gehalveerde kersen en giet hierover het flanmengsel.
Je mag ze goed vol gieten.
Bak de taartjes nog eens 20min in de oven tot de vulling mooi vast is.
Laat volledig afkoelen en verwijder dan voorzichtig de vormpjes.

Smullen maar!

TIP voor het uitrollen van het deeg > rol het deeg uit op een stuk bakpapier of tussen 2 stukken bakpapier. Dat voorkomt een “gesmos” in de keuken.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.