Dulce de leche cake

Dulce de leche cake

Het allerlaatste taartje … van dit jaar natuurlijk 😁!  Volgend jaar zet ik de baktraditie gewoon verder of wat had je nu gedacht! Bakken is mijn vorm van ontspanning, genieten, enkel maar bezig zijn met de ingrediënten, het zorgvuldig afwegen, het mengen, het mixen, het kloppen, het roeren, het bakken, de afwerking, de foodstyling, … van elke stap geniet ik!  En omdat het einde van het jaar nu echt in zicht is en we zitten in een feestelijke periode en we denken totaal nog niet aan de gezonde voornemens op 2 januari dan mag dat taartje vandaag extra feestelijk en extra rijkelijk zijn … dus wat dacht je van deze dulce de leche cake?

Dulce de leche cake

Een receptje met dulce de leche dat is gewoonweg altijd lekker. En zeker in combinatie met cake! Deze cake bestaat eigenlijk uit 3 onderdelen. De cake zelf dat een simpele smeuïge vanillecake is. Het deeg heb ik verdeeld over 2 bakvormen zodat ik 2 individuele cakes heb na het bakken. Maar je kan ook gewoon 1 cakevorm gebruiken en na het bakken en afkoelen doen je deze dan gewoon nog dwarsdoormidden snijden zodat je 2 helften krijgt. 

Binnenin de cake vind je pure dulce de leche. Dulce de leche kan je makkelijk zelf maken door een blik gecondenseerde melk een paar uur in kokend water te leggen. Het laatste onderdeel is de “frosting” van de cake die bestaat uit margarine/boter, roomkaas en lekker veel dulce de leche. Je kan de cake gewoon zo al serveren of je kan hem nog wat “pimpen” door rondom de cake lange vingers te plakken. Of andere koekjes.

Dulce de leche cake

Ingrediënten (cake)

  • 255gr zelfrijzende bloem 
  • 1/2tl zout 
  • 115gr margarine/boter (op kamertemperatuur) 
  • 300gr suiker 
  • 44ml zonnebloemolie 
  • 3 eieren 
  • 2tl vanille essence 
  • 240ml melk 

Extra : 1 of 2 springvormen + bakpapier + spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten vulling + frosting

  • 2 blikjes gecondenseerde melk 
  • 115gr roomkaas (koud) 
  • 170gr margarine/boter (koud) 
  • 400gr poedersuiker 
  • 1/2tl vanille essence 
  • Optioneel : langevingers koekjes 

Bereidingswijze

Begin met het maken van de de dulce de leche. Dit doe je best een dag of langer op voorhand.
Breng een grote kookpot met water aan de kook. 
Als het water kookt, leg voorzichtig de blikjes gecondenseerde melk in het kokende water. 
Laat zo’n 2h a  2h30 sudderen op middelhoog vuur. 
Zet het vuur dan uit en laat volledig afkoelen. 

Voor de cake. 
Verwarm de oven voor op 175 graden. 
Beleg de bodem van 1 of 2 springvormen met bakpapier en vet de zijkanten goed in. 

Meng de zelfrijzende bloem met het zout en zet even opzij. 
Doe de zachte margarine /boter samen met de olie in een mengkom en klop luchtig voor 1min. 
Voeg de suiker toe en klop terug mooig luchtig voor zo’n 2min. 
Doe hierbij 1 voor 1 de eieren, meng steeds goed alvorens het volgende ei toe te voegen. 
Voeg ook de vanille essence toe. 
Doe nu afwisselend wat melk en wat bloem bij het deeg tot je een mooi glad stevig deeg hebt. 
Verdeel het deeg over beide springvormen of doe al het deeg in 1 springvorm. 

Bak de cake(s) ongeveer 25min (wanneer je met 2 bakvormen werkt) a 40min (1 springvorm) .Check of de cake(s) gaar zijn, haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Voor de frosting. 
Doe de koude margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop licht en luchtig voor zo’n 5min. 
Voeg de poedersuiker toe aan de luchtige boter, in het begin is dit heel droog en korrelig maar blijf goed mengen/mixen tot je een gladde crème. 
Voeg de koude roomkaas toe, meng kort. 
Als laatste voeg je 225gr koude dulce de leche toe, meng nog even kort. 

Voor de samenstelling. 
Heb je met 1 bakvorm gewerkt, snij de cake dan dwarsdoordmidden zodat je 2 aparte helften hebt. 
Heb je met 2 bakvormen gewerkt, snij beide cakes dan bovenaan wat bij zodat je mooie egale cakes hebt. 
Doe een beetje van de frosting in een spuitzak met spuitmondje. 
Neem een eeste cake helft, spuit de frosting rondom de rand zodat je een randje creeert. Dat randje zal er voor zorgen dat de dulce de leche vulling niet kan uitlopen. 
Smeer binnenin wat van de overgebleven dulce de leche. 
Leg hierop de tweede cake helft. 
Smeer de cake nu helemaal in met de frosting. 
Je kan nu nog langevingers plakken rondom de cake. 

Bewaar koel. 

Smakelijk!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.