Crème Brûlée taart met appel

Deze Crème Brûlée taart met appel is gewoonweg smullen en bovendien makkelijk te maken. De bodem is lekker krokant taartdeeg opgevuld met gebakken appeltjes, vanillepudding ofwel custard en onmisbaar dat krokant suikerlaagje. De crème brûléé maken we trouwens zonder oven.
Naar recept gaan

Zeg nu zelf, crème brûlée is toch echt één van de lekkerste dessertjes dat er bestaat. Zo’n zalig gebakken vanillepudding en dan dat suikerkorstje, ja heerlijk toch! Een klassieker maar wel eentje om altijd mee te scoren. Dat scoren ga je daarom ook doen met deze makkelijke crème brûlée taart met appel. In deze versie gaan we die heerlijke vanillepudding combineren met gebakken appeltjes en dat allemaal in een taart gieten. Natuurlijk is ook hier dat krokante suikerkorstje van de partij.

De crème brûlée in dit receptje wordt niet 100% volgens de regels van de kunst gemaakt. Normaal maak je de pudding en gaar je die in kleine kommetje in de oven. In dit receptje bakken we gewoon de zelfgekochte taartbodem blind af. Deze vullen we met gebakken appeltjes en een lekkere vanillepudding waar gelatine aan gaan toevoegen. Daardoor bakken we de taart niet meer verder af in de oven. Wat trouwens zo veel makkelijker en sneller is.

Hoe maken we deze Crème Brûlée taart met appel?

Beginnen doen we met het blind afbakken van het zelfgekochte taartdeeg. Je bekleed hiermee je taartvorm, duw goed aan en verwijder het overtollige deeg. Met behulp van bakpapier en bakbonen/linzen bak je het deeg blind. Eenmaal mooi goudbruin gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Vervolgens gaan we de gebakken appeltjes maken. Bak hiervoor stukjes appel in een pan met wat kaneel en bruine suiker. Reken op zo’n 7 a 8min, bak ze niet tot moes. Je mag nog wat textuur hebben. Haal dan van het vuur en voeg wat citroensap toe. Laat ook dit volledig afkoelen.

Nu gaan we de vanillepudding maken. Begin alvast met het weken van de blaadjes gelatine. Vervolgens verwarm je room samen met de zaadjes van een vanillestok en een snuifje kaneel. In een kommetje kluts je eidooiers los met suiker. Giet wat van de warme room bij dit mengsel en roer goed los. Giet dan alles terug bij de warme room in het kookpotje en breng al roerend aan de kook. Je zal zien dat dit zal beginnen indikken tot een mooi pudding. Haal dan van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe samen met wat zeste van sinaasappel. Roer nog even goed door.
TIP! Met de eiwitten gaan we in dit receptje niets doen. Gooi deze vooral niet weg maar maak er bijvoorbeeld meringues van of pavlova

Verdeel 2/3 van de gebakken appeltjes over de bodem van de taartbodem en giet hierover de pudding. Laat dit enkele uren opstijven in de koelkast.
Vlak voor het serveren, strooi je wat suiker over de taart. Karameliseer deze met een brandertje. Werk af met de resterende gebakken appeltjes

Deze Crème Brûlée taart met appel is gewoonweg smullen en bovendien makkelijk te maken. De bodem is lekker krokant taartdeeg opgevuld met gebakken appeltjes, vanillepudding ofwel custard en onmisbaar dat krokant suikerlaagje. De crème brûléé maken we trouwens zonder oven.

Crème Brûlée taart met appel

Deze Crème Brûlée taart met appel is gewoonweg smullen en bovendien makkelijk te maken. De bodem is lekker krokant taartdeeg opgevuld met gebakken appeltjes, vanillepudding ofwel custard en onmisbaar dat krokant suikerlaagje. De crème brûléé maken we trouwens zonder oven.
Gang dessert
Porties 5

Equipment

 • taartvorm van zo'n 22cm

Ingrediënten
  

 • 1 rol taartdeeg – kruimeldeeg (gekocht)
 • 4 appelen (type Jonagold)
 • 1 klontje boter
 • 2 el bruine suiker (=cassonade)
 • 1 tl kaneel
 • 1 citroen

Crème Brûlée

 • 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
 • 375 ml room
 • 1 vanillestok
 • 1 snuifje kaneel
 • 5 eieren
 • 75 gr suiker (+extra om af te werken)
 • 1/2 tl zeste van sinaasappel (optioneel)

Instructies
 

 • Begin met het blindbakken van het taartdeeg.
  Verwarm de oven voor op 175
  Bekleed je taartvorm met het deeg, duw goed aan en snij het overtollige deeg weg.
  Leg bakpapier op het deeg en vul op met bakbonen of linzen. Bak de bodem zo 25min.
  Verwijder dan voorzichtig de bakbonen of linzen en het bakpapier en bak nog eens zo'n 5min zodat de korst mooi goudbruin kan kleuren.
  Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
 • Vervolgens gaan we de gebakken appeltjes maken.
  Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
  Verhit een ruime pan met een klontje boter en voeg de appelblokjes toe samen met de bruine suiker en kaneel. Roer goed en laat even bakken voor zo'n 7 a 8min. Dit mag geen moes worden, de appel moet nog een beetje textuur hebben. Haal dan van het vuur en voeg het sap van 1 citroen toe
  Laat dit volledig afkoelen, ondertussen kan je de crème brûlée maken.
 • Begin met het weken van de blaadjes gelatine.
  Doe de room in een kookpotje samen met de zaadjes van de vanillestok en het snuifje kaneel. Verwarm dit op een middelhoog vuur.
  Scheid ondertussen de eieren. Met de eiwitten gaan we nu niets doen. Kluts de dooiers los met de suiker. Giet een deel van de warme room bij dit mengsel, roer dit goed los en giet dit vervolgens terug bij de warm room in het kookpotje. Breng dit al roerend aan de kook en je zal zien dat dit zal indikken tot een pudding. Haal dan meteen van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe samen met eventueel wat zeste van sinaasappel. Roer goed zodat de gelatine kan smelten.
 • Verdeel 2/3 van de afgekoelde gebakken appeltjes over de bodem van gebakken taartbodem. Giet hierover de pudding en zet voor minstens 2h (mag ook langer) in de koelkast) om op te stijven.
 • Bij het serveren, strooi je nog wat extra suiker over de taart. Karameliseerd dit met een brandertje voor een lekker krokant suikerkorstje. Werk af met de resterende gebakken appeltjes.
  Smakelijk
Trefwoord appel, crème brûlée, taart, vanillepudding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.