Citroencakejes met blauwe bessen

Citroencakejes met blauwe bessen

Citroencakejes met blauwe bessen … aeen winner als je het mij vraagt. Citroen en blauwe bessen gaan wat mij betreft altijd hand in hand in de meeste baksels. Citroen is echt bijna een must in een cake of dessert, heerlijk dat zuurtje dat frisse in contrast met het zoete. Zo een simpel dagdagelijks ingrediënt maar kan echt een wereld van verschil maken in zowel zoete als hartige recepten.

Citroencakejes met blauwe bessen

Citroen, een zeer dankbaar ingrediënt, iets wat je eigenlijk altijd standaard in huis moet hebben al is het maar gewoon om deze cakejes te kunnen bakken 😉
Lekkere frisse cakejes met daarin heerlijke blauwe bessen (ook altijd lekker in baksel) en daarop een rijkelijke botercrème.
Niet zomaar een saaie botercrème, een botercrème met daarin wat witte chocolade en blauwe bessen confituur / coulis (optioneel).

Citroencakejes met blauwe bessen

Onder het mom van “leer jezelf iets nieuws aan” tijdens de corona lockdown, heb ik mezelf wat spuitmondjes aangeschaft en ben ik aan het oefenen gegaan om cakejes leuk en mooi te versieren met botercrème. Met dit al resultaat, we zijn er nog niet maar ik vind ze toch al mooi geworden. Wat vinden jullie?
Je hoeft natuurlijk ook geen hele resem spuitmondjes te bestellen om deze cuties te maken. Je kan de crème er ook gewoon opscheppen met een ijsschep of opsmeren met een mes/lepel.
Verder verdeelde ik de botercrème in 3 delen, eentje hield ik helemaal wit. Bij de tweede voegde ik een heel klein beetje bessen confituur/coulis toe voor een licht paars effect en bij de laatste voegde ik een grote schep confituur/coulis voor een mooie paarse kleur. Hoef  je natuurlijk niet te doen, is gewoon een leuk en mooi effect 😀

Citroencakejes met blauwe bessen
Citroencakejes met blauwe bessen

Ingrediënten cakejes

 • 115gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
 • 200gr suiker
 • 2el fijngehakte zeste van citroen
 • 3 eiwitten
 • 1tl vanille essence
 • 190gr zelfrijzende bloem
 • 3el citroensap
 • 140gr griekse yoghurt
 • 75gr blauwe bessen
 • Extra > papieren bakvormpjes

Ingrediënten botercrème met bessen

 • 200gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
 • 200gr poedersuiker
 • 150gr witte chocolade
 • Optioneel : blauwe bessen confituur of blauwe bessen coulis
 • Extra : spuitzak met spuitmondje

Bereidingswijze

Begin met het maken van de cakejes.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg een muffin/cupcake bakvorm met papieren bakvormpjes.
Doe de zachte margarine/boter in een mengkom samen met de suiker en zeste van citroen. Klop licht & luchtig voor een paar minuten.
Voeg de eiwitten en de vanille essence toe, meng goed.
Voeg afwisselend de bloem en yoghurt toe, meng tot een mooi glad deeg.
Giet ook het citroensap bij het deeg en meng nog kort.
Meng met de hand de bessen onder het deeg.
Schep met behulp van een ijsschep het deeg in de vormpjes.
Bak de cakejes zo’n 18 a 20min in de oven tot deze mooi gaar en goudbruin gebakken zijn.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Voor de botercrème.
Smelt de chocolade en laat dan op kamertemperatuur komen.
Het is belangrijk dat de margarine/boter en de witte chocolade dezelfde temperatuur hebben ander heb je het risico dat de botercrème kan shiften.
Klop de margarine/boter romig en luchtig voor zo’n 5min
Voeg de poedersuiker toe, de eerste seconden zal dit heel droog en kruimelig zijn maar blijf mixen tot een mooie gladde crème.
Voeg de witte chocolade toe en de confituur/coulis (als je deze gebruikt & als je deze gebruikt, zorg dat ook deze dezelfde temperatuur heeft als de margarine/boter & de gesmolten witte chocolade). Meng nog even kort .

Schep de botercrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes crème op de cakejes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.