Citroen-meringue taartjes met hazelnootkorst

citroentaartjes met hazelnoot-4

In het Italiaans klinkt dit toetje toch wel net iets beter nl. Torta al Limone, beter toch?
Gewoon Torta al Limone uitspreken en je droomt direct even weg naar La Bella Italia. Zo even wegdromen naar een zuiderse bestemmingen, kan soms deugd doen en bij ons zal het bij wegdromen blijven. Geen zuiderse bestemming op het programma dit jaar voor ons (alleja, zeg nooit nooit), het zal blijven bij enkele verlengde weekends dichtbij huis en genieten van ons nieuwe terras in de warme Antwerpse Kempen :-).

En op dat terras gaan heel wat heerlijke gerechtjes gegeten worden, alsof we in het Bella Italia of het wondermooie Andalucia zijn. Klinkt vreemd maar ik zie er al maanden naar uit, cosy gezellige avonden op dat terras met een traditionele BBQ, een apero-avond, tapas avond … de zomer gaat gewoon te kort zijn :-).
Natuurlijk kan bij zo’n gezellige zomerse avond, een dessertje niet ontbreken … een ijsje, fruitsla, crumble met zomerfruit of om echt uit te pakken deze frisse citroen-meringue taartjes met hazelnootkorst.

citroentaartjes met hazelnoot-1

Moeilijk om te maken? Nee, totaal niet! Je hoeft geen deeg te kneden, de vulling is niets meer dan even losroeren en de meringue bovenop is klaar in 1-2-3.

Ingrediënten hazelnootkorst

  • 250gr hazelnoten
  • 100gr bloem
  • 1 ei
  • 75gr suiker
  • 1 a 2el water

Extra > 1 grote taartvorm of 6 kleine taartvormpjes

Ingrediënten Citroen-Meringue

  • 3 citroenen
  • 350gr + 66gr suiker
  • 300ml room
  • 4 eieren + 2 eiwitten

citroentaartjes met hazelnoot-1

Bereidingswijze

Begin met de korst.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet de taartvorm(en) in en bebloem ze een beetje.
Maal de hazelnoten fijn in een foodprocessor.
Meng het hazelnootmeel met de bloem en suiker. Kluts het ei los met 2el water en doe bij het bloemmengsel.
Meng goed tot een kleverig deeg.
Verdeel het deeg van de hazelnootkorst over de bodem. Ik heb dit enkel op de bodem gedaan en niet langs de randen, dit is eventueel ook mogelijk. (Mijn bedoeling was om de taartjes uit de vorm te eten).
Bak de taartbodem alvast 10min in de oven. Haal dan uit de oven en laat even afkoelen.

Maak ondertussen de vulling.
Doe het sap van 2 citroenen en de zeste van 3 citroenen in een mengkom.
Doe hierbij 350gr suiker samen met 4 eieren en de room. Meng goed.
Als de taartbodem is afgekoeld, giet de vulling op het hazelnootkorstje en bak nog eens 30 a 40min in de oven op 120graden tot de vulling mooi stevig is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Eenmaal volledig afgekoeld, kan je de meringue maken.
Doe de eiwitten in een mengkom en klop stevig op. Als de mooie pieken beginnen te komen, voeg dan rustig de suiker hierbij en blijf kloppen tot een mooi glanzige meringue.
Schep de meringue bovenop de taart (je kan dit ook mooi met een spuitzak opspuiten) en met behulp van een brander kan je de meringue kleuren of zet heel kort onder de ovengrill.

Serveer

citroentaartjes met hazelnoot-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.