Madeleintjes, één van de makkelijkste cakejes die er bestaan naar mijn mening. Je hoeft niets romig of luchtig te kloppen, gewoon alles mengen en bakken. Daar houden we van he 😉 en deze citroen madeleines ga je enorm graag zien. Een klein cakeje bomvol smaak om mee uit te pakken voor tijdens de koffie of thee. Of neem ze mee tijdens een zomerse picknick. We maken ze trouwens nog een tikkeltje lekker door ze af te werken met witte chocolade.
Nog een ingrediënt dat we gaan toevoegen en heel vaak gecombineerd wordt met citroen is maanzaad. Deze zorgt voor een lekkere knapperigheid in de kleine cakejes. Kan je deze zaadjes niet vinden, dan kan je ze ook gewoon weglaten. Bij Albert Heijn kan je ze makkelijk vinden bij de bakproducten.

Hoe maken we deze citroen madeleines?
We beginnen met het smelten van de boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen. Nu gaan we eigenlijk alle ingrediënten die we nodig hebben voor deze madeleines in een mengkom gaan doen. Doe eitjes, bruine suiker ofwel cassonade, honing, bloem, bakpoeder, citroensap, fijngeraspte zeste van citroen en maanzaad in een kom. Mix dit alvast even los, dit zal een vrij stevige massa zijn. Giet hierbij de afgekoelde gesmolten boter en mix nog even kort tot een mooi glad deeg.
Het deeg mag nu 30min opstijven op kamertemperatuur, als je het in de koelkast zou zetten wordt het iets te stevig. Ik heb het deeg wel eerst al in een spuitzak gedaan. Zo kan je makkelijk het deeg in de vormpjes spuiten. Je kan het deeg ook gewoon in de mengkom laten en met behulp van een lepel de vormpjes vullen.
Gebruik je een siliconen madeleintjes bakvorm, dan hoef je deze niet eerst in te vetten. Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan eerst goed in met wat boter. Schep of spuit wat deeg in de vormpjes, vul ze voor zo’n 2/3 aangezien ze nog zullen rijzen. Bak de madeleines voor zo’n 10min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Haal uit de oven, laat ietwat afkoelen, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Wil je deze citroen madeleines nog een tikkeltje lekkerder, werk ze dan af met wat gesmolten witte chocolade. Je kan deze er gewoon over “drizzelen” of neem je siliconen Madeleine bakvorm opnieuw en wrijf elke vormpje royaal in met gesmolten chocolade. Duw in elk vormpje een cakeje, zet kort in de diepvries zodat de chocolade kan uitharden en ontvorm dan.



Citroen madeleines
Equipment
- Madeleine bakvorm (siliconen of metalen)
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 2 eieren
- 80 gr bruine suiker of cassonade
- 2 kl honing
- 1 tl vanille extract
- 1 el citroensap
- 2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 150 gr patisseriebloem
- 3 gr bakpoeder
- 1,5 kl maanzaad (optioneel)
- 100 gr witte chocolade (optioneel)
Instructies
- Begin met de boter op een zacht vuurtje te smelten. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen.
- Doe de eieren, suiker, honing, vanille, citroensap, zeste van citroen, bloem, bakpoeder en maanzaad in een mengkom. Mix dat al even los, dit is een vrij vast mengsel.Giet hierbij de gesmolten boter en meng nog even kort tot een glad deeg.Laat het deeg 30min ietwat opstijven op kamertemperatuur. TIP! Ik heb zodra het deeg klaar was, in een spuitzak geschept en dan laten opstijven. Met een spuitzak kan je het deeg makkelijker in de vormpjes spuiten. Je kan het deeg ook gewoon in de mengkom laten en het deeg met een lepel in de vormpjes scheppen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Spuit of schep het deeg in de vormpjes. Vul ze maar voor zo'n 2/3 aangezien ze nog ietwat zullen rijzen. TIP ! Gebruik je een siliconen bakvorm dan hoef je de vormpjes niet in te vetten eerst. Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan wel eerst goed in.
- Bak de madeleines mooi goudbruin in de oven voor zo'n 10 a 12min. Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn binnenin, haal dan uit de oven.Laat ze enkele minuten afkoelen, ontvorm en laat ze verder afkoelen op een rooster
- Wil je de madeleintjes nog een lekkerder maken, smelt dan wat witte chocolade en drizzle deze over de cakejes.Of wil je dat één kant (de kant met de ribbeltjes) helemaal bedekt is met chocolade, wrijf dan de vormpjes in met de gesmolten witte chocolade. Wees niet te zuinig met de chocolade zo krijg je een mooie chocolade schelp. Leg meteen een cakeje in de chocolade in het vormpje (leg met de ribbeltjes in de chocolade). Duw lichtjes aan. De chocolade moet dus nog vloeibaar zijn als je het cakeje in de chocolade legt. Zet even in de diepvries zodat de chocolade kan uitharden. Eenmaal de chocolade is opgesteven, haal uit de diepvries, ontvorm en normaal moet nu je madeleintjes mooi bedekt zijn chocolade.