Deze chocolade kwarktaart met kersen heeft heel veel weg van de bekende Zwarte Woud Taart of Schwarzwälder kirsch Torte. Een chocolade korst die qua textuur tussen een koekje en cake zit, zomerse kersen en een luchtige kwarkvulling. Het leuke aan deze taart, veel werk of moeite hoef je hier echt niet in te steken. Zowel de korst als de vulling is eigenlijk niet meer dan gewoon alle ingrediënten te mengen. Het meeste werk is eigenlijk nog de kersen ontpitten, vind ik nog steeds zo’n vreselijk werkje.
Momenteel zitten we nog volop in het kersenseizoen, wat ik fantastisch vind! Is het seizoen voorbij dan kan je nog steeds deze taart maken. Gebruik dan gewoon zo’n bokaal kersen op siroop of vervang eventueel door verse frambozen of bramen.
Hoe maken we deze Chocolade kwarktaart met kersen?
We beginnen eerst met het maken van de korst. Hiervoor meng je alvast gezeefde bloem, cacaopoeder en bakpoeder. Doe hierbij de zachte boter, suiker en 1 ei en kneed (of laat je keukenmachine dit doen) tot mooie vaste deegbal.Vet je taartvorm (best met een losse bodem) wat in met boter en bekleed vervolgens de bodem met 2/3 van het deeg. Het deeg uitrollen met een deegrol om zo je vorm te bekleden zal moeilijk gaan met dit deeg. Het breekt snel dus duw het deeg in de vorm zodat de hele binnenkant bedekt is. Zet even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Alvorens je aan de vulling begint, halveer de kersen en ontpit ze. Zet even opzij. Voor de vulling, klop/mix je boter en suiker luchtig en romig voor zo’n 2 a 3min. Voeg de eieren één voor één toe en mix goed tot een mooie gladde massa. Als laatste doe je er de kwark of plattekaas en een zakje vanille puddingpoeder bij en meng met een spatel tot een gladde massa.
Verdeel de kersen over de bodem van je taartvorm en giet hierover de kwarkvulling. Verkruimel het resterende deeg en verdeel dit over de taart.
Bak de taart voor zo’n 50min in de oven tot de kwarkvulling mooi stevig gebakken is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Chocolade kwarktaart met kersen
Equipment
- Taartvorm of springvorm van +/- 25cm
Ingrediënten
- 300 gr kersen
Chocoladekorst
- 250 gr patisseriebloem
- 6 gr bakpoeder
- 18 gr cacaopoeder
- 100 gr suiker
- 1/2 tl vanille extract
- 150 gr boter (op kamertemperatuur)
- 1 ei
Kwarkvulling
- 125 gr boter (op kamertemperatuur)
- 120 gr suiker
- 2 eieren
- 500 gr kwark
- 1 pakje vanillepuddingpoeder (50gr – ik gebruikte Imperial)
Instructies
Chocoladekorst
- Neem je taartvorm of springvorm en vet deze goed in. Gebruik je een springvorm dan kan je zowel de bodem en zijkanten ook bedekken met bakpapier.
- Zeef de bloem en meng met het bakpoeder, cacaopoeder en suiker. Voeg het vanille extract, boter en ei toe.Kneed of mix met je keukenmachine tot een mooie deegbal.
- Bekleed vervolgens de bodem met 2/3 van het deeg. Het deeg uitrollen met een deegrol om zo je vorm te bekleden zal moeilijk gaan met dit deeg. Het breekt snel dus duw het deeg in de vorm zodat de hele binnenkant bedekt is. Zet even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
- Voor je aan de vulling begint, halveer de kersen en ontpit ze. Zet even opzij
Kwarkvulling
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de zachte boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine, als je deze hebt). Mix deze romig en luchtig voor zo'n 2 a 3min. Schraap af en toe de zijkanten los. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot een gladde massa. Als laatste doe je er de kwark en vanille puddingpoeder bij, meng met een spatel tot een mooie gladde massa.
- Verdeel de kersen over de bodem van de taart.Giet er de kwarkvulling over. Breek het resterende deeg in kleinere stukjes en verdeel dit over de taart. Bak de taart zo'n 50min in de oven tot de kwarkvulling mooi stevig gebakken is en goudbruin gekleurd is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Smakelijk