Ik hoef jullie zeker geen introductie te geven over Fairtrade ofwel de internationale term van eerlijke handel.
Of wel? Een kleine opfrissing kan nooit kwaad en waarom Fairtrade zo belangrijk is.
Als we in toekomst nog willen smullen van bananen of chocolade dan moet er iets gaan gebeuren voor de boeren, arbeiders en hun gezinnen. 70%, jawel 70% van ons voedsel is afkomstig van kleine boeren.
Internationale handel slaagt er niet in om deze boeren in ontwikkelingslanden de middelen te geven voor een waardig bestaan. Ze hebben niet dezelfde toegang tot informatie, financiering , sociale voorzieningen en zij voelen de gevolgen van de klimaatsverandering als eerste.
Het houdt niet op bij enkel de boeren, ook de arbeiders op plantages hebben het moeilijk … lage lonen, slechte werkomstandigheden en vakbonden zijn niet welkom.
Fairtrade wil boeren, arbeiders en hun gezinnen een menswaardig inkomen bezorgen en omstandigheden creëren waardoor ze sterker staan en zelf uit de armoede kunnen komen.
Hoe gaat dit in de praktijk in z’n werk hier in België?
De rol van Fairtrade Belgium is een afzetmarkt creëren voor Fairtrade producten in België.
Via het keurmerk brengt Fairtrade Belgium de Belgische consumenten in contact met boeren uit het zuiden.
Om de doelstellingen waar te maken zorgt Fairtrade Belgium voor partnerschappen met bedrijven, speelt een maatschappelijke rol naar eerlijkere handelsregels en de Belgen bekend maken met Fairtrade. Dit laatste doen ze door campagnes op te zetten zoals de laatste nieuwe challenge “Have a break Share a cake” waar ik met veel plezier aan wil meedoen. En ook jullie kunnen helpen!
Wat is de boodschap achter deze challenge?
“De wereld verbeteren? Piece of cake.
Het is tijd om samen op te staan, of rustig neer te zitten en cake te delen. Zowel onze omgeving als de boeren over de hele wereld worden er beter van, want een faire cake wordt gelijk verdeeld.”
Concreet … bak een faire cake met faire ingrediënten om zo de eerlijke handel een duwtje in de rug te geven en deel deze met familie, vrienden, collega’s … . In het assortiment van Fairtrade zitten een heleboel ingrediënten waarmee je een heerlijke cake kan bakken … koffie, chocolade, suiker, bananen … Dus get set, bake & share want de wereld verbeteren mag ook lekker zijn 🙂
Ik heb alvast mijn deeltje bijgedragen met deze chocolade-koffie cake met crumble, voor iedere “chocoholic”, “coffee addict” of iedereen die wel van stukje cake houdt, gaat hiervan smullen!
Voor nog meer recept ideetje met Fairtrade producten, check zeker > https://www.fairtradechallenge.org/be-nl/home/
Geen zin of tijd om zelf een cake te bakken? Check op de website van de Fairtrade challenge de partners waar je een faire cake kan kopen.
Ingrediënten cake
- 100gr melkchocolade
- 70gr pure chocolade (ik gebruikte 80%)
- 115gr boter (op kamertemperatuur)
- 200gr suiker (ik gebruikte fairtrade rietsuiker)
- 2 eieren
- 240ml melk
- 2el gemalen koffie of oploskoffie
- vanille essence
- 250gr zelfrijzende bloem
Ingrediënten crumble
- 188gr amandelen (geroosterd)*
- 190gr bloem
- 50gr suiker (ik gebruikte rietsuiker)
- 115gr boter (op kamertemperatuur)
Bereidingswijze
Begin met heel zachtjes de chocolade te smelten. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en zet even opzij om af te koelen.
Doe alle ingredienten voor de crumble in een mengkom en wrijf met je handen door de ingredienten tot je kruimeltjes krijgt. Zet dan even opzij.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm of springvorm met bakpapier en vet de randen in.
Voor de cake, meng de melk met de koffie en vanille essence. Zet even opzij
Doe de zachte boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix glad en romig.
Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Giet hierbij de afgekoelde gesmolten chocolade en meng terug goed.
Doe dan afwisselend een beetje bloem en melk bij het deeg tot alles goed is gemengd.
Schep het deeg in de cakevorm en strooi hierover de crumble.
Bak de cake ongeveer 1h15 in de oven. Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Smakelijk!
Hallo Elien, ik heb je blog nog maar net ontdekt via Libelle Lekker. Deze cake heb ik onmiddellijk uitgetest en die was superlekker! Vooral de crumble erover maakt het af. Ik heb ook al je cake met pecannoten en bourbon gemaakt. Ook super! Ik had hiervoor de donkerbruine kandijsuiker gebruikt, is dat juist? Je blog is super, zoveel originele recepten! Dank je wel!
Oh super om te horen Ann!! Super lief! En yes het is donkerbruine kandijsuiker 😁 Groetjes