Chocolade-koffiecake met crumble

Chocolade koffie cake-1

Ik hoef jullie zeker geen introductie te geven over Fairtrade ofwel de internationale term van eerlijke handel.
Of wel? Een kleine opfrissing kan nooit kwaad en waarom Fairtrade zo belangrijk is.
Als we in toekomst nog willen smullen van bananen of chocolade dan moet er iets gaan gebeuren voor de boeren, arbeiders en hun gezinnen. 70%, jawel 70% van ons voedsel is afkomstig van kleine boeren.
Internationale handel slaagt er niet in om deze boeren in ontwikkelingslanden de middelen te geven voor een waardig bestaan. Ze hebben niet dezelfde toegang tot informatie, financiering , sociale voorzieningen en zij voelen de gevolgen van de klimaatsverandering als eerste.
Het houdt niet op bij enkel de boeren, ook de arbeiders op plantages hebben het moeilijk … lage lonen, slechte werkomstandigheden en vakbonden zijn niet welkom.
Fairtrade wil boeren, arbeiders en hun gezinnen een menswaardig inkomen bezorgen en omstandigheden creëren waardoor ze sterker staan en zelf uit de armoede kunnen komen.

Fairtrade

Hoe gaat dit in de praktijk in z’n werk hier in België?
De rol van Fairtrade Belgium is een afzetmarkt creëren voor Fairtrade producten in België.
Via het keurmerk brengt Fairtrade Belgium de Belgische consumenten in contact met boeren uit het zuiden.
Om de doelstellingen waar te maken zorgt Fairtrade Belgium voor partnerschappen met bedrijven, speelt een maatschappelijke rol naar eerlijkere handelsregels en de Belgen bekend maken met Fairtrade. Dit laatste doen ze door campagnes op te zetten zoals de laatste nieuwe challenge “Have a break Share a cake” waar ik met veel plezier aan wil meedoen. En ook jullie kunnen helpen!

Wat is de boodschap achter deze challenge?
“De wereld verbeteren? Piece of cake.
Het is tijd om samen op te staan, of rustig neer te zitten en cake te delen. Zowel onze omgeving als de boeren over de hele wereld worden er beter van, want een faire cake wordt gelijk verdeeld.”

Chocolade koffie cake-1

Concreet … bak een faire cake met faire ingrediënten om zo de eerlijke handel een duwtje in de rug te geven en deel deze met familie, vrienden, collega’s … . In het assortiment van Fairtrade zitten een heleboel ingrediënten waarmee je een heerlijke cake kan bakken … koffie, chocolade, suiker, bananen … Dus get set, bake & share want de wereld verbeteren mag ook lekker zijn 🙂

Ik heb alvast mijn deeltje bijgedragen met deze chocolade-koffie cake met crumble, voor iedere “chocoholic”, “coffee addict” of iedereen die wel van stukje cake houdt, gaat hiervan smullen!
Voor nog meer recept ideetje met Fairtrade producten, check zeker > https://www.fairtradechallenge.org/be-nl/home/
Geen zin of tijd om zelf een cake te bakken? Check op de website van de Fairtrade challenge de partners waar je een faire cake kan kopen.

Chocolade koffie cake-1

Ingrediënten cake

 • 100gr melkchocolade
 • 70gr pure chocolade (ik gebruikte 80%)
 • 115gr boter (op kamertemperatuur)
 • 200gr suiker (ik gebruikte fairtrade rietsuiker)
 • 2 eieren
 • 240ml melk
 • 2el gemalen koffie of oploskoffie
 • vanille essence
 • 250gr zelfrijzende bloem

Ingrediënten crumble

 • 188gr amandelen (geroosterd)*
 • 190gr bloem
 • 50gr suiker (ik gebruikte rietsuiker)
 • 115gr boter (op kamertemperatuur)

Bereidingswijze

Begin met heel zachtjes de chocolade te smelten. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en zet even opzij om af te koelen.

Doe alle ingredienten voor de crumble in een mengkom en wrijf met je handen door de ingredienten tot je kruimeltjes krijgt. Zet dan even opzij.

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm of springvorm met bakpapier en vet de randen in.

Voor de cake, meng de melk met de koffie en vanille essence. Zet even opzij
Doe de zachte boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix glad en romig.
Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Giet hierbij de afgekoelde gesmolten chocolade en meng terug goed.
Doe dan afwisselend een beetje bloem en melk bij het deeg tot alles goed is gemengd.
Schep het deeg in de cakevorm en strooi hierover de crumble.

Bak de cake ongeveer 1h15 in de oven. Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.

Smakelijk!

Chocolade koffie cake-1

2 thoughts on “Chocolade-koffiecake met crumble

 1. Hallo Elien, ik heb je blog nog maar net ontdekt via Libelle Lekker. Deze cake heb ik onmiddellijk uitgetest en die was superlekker! Vooral de crumble erover maakt het af. Ik heb ook al je cake met pecannoten en bourbon gemaakt. Ook super! Ik had hiervoor de donkerbruine kandijsuiker gebruikt, is dat juist? Je blog is super, zoveel originele recepten! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.