Kan je verliefd zijn op een cake? Ik wel … toch zeker als ik deze bramencake zie. Hij ziet er niet alleen super mooi uit, hij is ook goddelijk van smaak … al zeg ik het zelf 🙂 . Gezond? Nee helemaal niet … maar enkele keren zondigen per maand moet toch kunnen
Het deeg is heel makkelijk om te maken en je kan zelf kiezen welke besjes je toevoegd. Ik heb gekozen om te werken met braambessen omdat ze nu echt op hun best zijn en omdat ik ze nu eenmaal graag eet. Je zou ook kunnen werken met frambozen of blauwe bessen.
Bij deze cake heb ik eens gewerkt met een metalen bakvorm. Normaal gebruik ik altijd een siliconen bakvorm gewoon al voor het gemak om de cake heelhuids uit de vorm te krijgen. Het nadeel met deze bakvormen vind ik dat ze geuren (van af te wassen) vasthouden en dat proef ik soms aan mijn baksels.
Dus bij deze cake wilde ik het eens wagen met een metalen bakvorm … eerst heb ik ijverig de vorm ingevet en bebloemd, het deeg erin gegoten en laten bakken in de oven.
En dan komt het moeilijkste, de cake helemaal laten afkoelen in de vorm … dat is namelijk het geheim bij het gebruik van metalen bakvormen … maar een marteling voor een ongeduldig persoon als mezelf. Na iets meer dan 1h wachten, kwam er een prachtige cake ongeschonden uit de vorm.
Ik ben benieuwd naar mijn volgende baksels met deze prachtig metalen tulbandvorm die ik btw bij Dille & Kamille heb gekocht.
Ingrediënten cake
- 200gr bramen
- 3 eieren
- 225gr suiker
- 225gr griekse yoghurt
- 80ml karnemelk
- 312gr patisseriebloem
- 2el citroensap
- zeste van 2 citroenen
- 1/2 bakingsoda
- snuifje zout
- vanille extract
Ingrediënten glazuur
- 200gr bramenconfituur
- 180gr poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de bakvorm in met een beetje olie of boter en bepoeder met een beetje bloem.
Neem alvast 1el van de totale bloem en doe deze in een kom en zet deze opzij (hier gaan we straks de bramen met bepoederen)
Zeef de bloem en voeg hierbij het bakingsoda, snuifje zout en de zeste van 2 citroenen. Zet even opzij.
Doe de boter en suiker in de mengkom van je keukenmachine en klop tot een gladde massa.
Voeg één voor één de eieren toe en laat goed mengen. Giet nu ook 2el citroensap bij deze massa.
Voeg rustig het bloemmengsel en yoghurt toe en laat goed mengen.
Voeg als laatste de melk en vanillesuiker toe.
> Je kan het deeg ook maken met een gewone handmixer > gebruik dan de kloppers om alles te mengen.
Neem nu de kom waarin je 1el bloem hebt gedaan, doe hierbij de bramen en schud goed zodat er rond elk braambes bloem hangt. Doe de bebloemde bramen bij het deeg en schep met een spatel voorzichtig de bramen door het deeg.
> Tip > door de bessen te bebloemen, voorkom je dat ze naar de bodem van je cake zakken.
Schep het deeg in de ingevette en bebloemde bakvorm en zet in de oven.
Bak de cake ongeveer 60 a 70 tot hij mooi goudbruin ziet en als geen deeg meer aan de sateprikker hangt.
Haal uit de oven en laat de cake volledig afkoelen in de vorm.
Pas als hij helemaal is afgekoeld, kan je de cake uit de vorm halen.
Bereidingswijze glazuur
Doe de confituur in een stoofpotje en laat deze smelten op een zacht vuurtje.
Zodra de confituur is gesmolten, haal van het vuur en voeg al roerend de suiker toe. Roer goed zodat alle suiker is opgenomen.
Zet de cake op een rooster, giet nu de glazuur bovenop de cake. Laat de glazuur rustig naar beneden lopen.
Laat de glazuur hard worden.
Voila en je hebt een heerlijk en mooi uitziende bramencake
Veel smulplezier!