Van een feestelijk taartje gesproken!
Valt er iets te vieren dan?
Nee niets speciaal, maar weekend en taart dat gaat nu eenmaal hand in hand en dat noem ik het perfecte excuus om deze bavarois taart met witte chocolade en ananas te maken. En ik ben van mening dat er niet steeds een speciale gelegenheid dient te zijn om een taartje te maken. Elke dag moet een feest zijn, dus op elke doodnormale dag in de week of weekend kan dit taartje op tafel komen. Een taart bestaande uit 3 heerlijke lagen meer bepaald een smeuïge vanillecake, witte chocolade bavarois en een laagje ananas. Allemaal smaken die perfect bij elkaar passen!

Oke, ik geef toe het is geen taartje dat je op 1-2-3 op tafel hebt staan, maar is ie moeilijk om te maken? … nee totaal niet!
Een taart met 3 lagen vraagt nu eenmaal wat tijd, maar weet je niets zo leuk dan zo’n lange zoete bakdag vind ik :-). Veel proeven, lepels aflikken, stiekem een stukje chocolade in je mond steken (restjes wegwerken noem ik dat 🙂 ), je creatie stilletjes aan vorm te zien krijgen … heerlijk vind ik dat! En dan uiteindelijk te kunnen proeven en genieten van je creatie, die extra lekker is omdat ie iets meer tijd vraagt.


Ingrediënten cake
- 100gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 75gr suiker
- 2 eieren
- 80gr zure room
- 80ml melk
- 1tl vanille essence
- 150gr zelfrijzende bloem
Ingrediënten bavorois
- 6 blaadjes gelatine
- 6el ananassap
- 250ml room
- 100gr suiker
- 200gr witte chocolade
- 200ml yoghurt
Ingrediënten topping
- 375ml ananassap
- 60gr suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 1 rijpe ananas
Ingrediënten bereidingswijze
Voor de cake.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier.
Doe de zachte margarine/boter en suiker in een mengkom van je keukenmachine en klop los en luchtig.
Voeg één voor één de eitjes toe en meng steeds goed tot een mooi glad mengsel.
Voeg de melk, zure room en vanille toe en meng weer goed.
Voeg als laatste de bloem toe en meng nog even kort tot een mooi glad deeg.
Bak de cake gaar en mooi goudbruin in de oven voor zo’n 40min.
Haal uit de oven laat volledig afkoelen.
Als de cake volledig is afgekoeld, snij de bovenkant dan bij zodat je een mooi glad egaal vlak hebt.
Neem dezelfde sprinvorm. Bekleed de zijkanten met plasticfolie. Zorg dat de zijkanten helemaal bekleed zijn.
Zet springvorm op een bord en leg de cake terug in de vorm.
Voor de bavarois.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Smelt de chocolade op een zacht vuurtje.
Verwarm het ananassap tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur.
Knijp de gelatine goed uit en voeg toe aan het warme ananassap. Roer goed zodat de
gelatine kan smelten. Giet dit mengsel bij de gesmolten chocolade en meng goed.
Voeg ook de yoghurt toe en meng tot een glad mengsel.
Klop de room samen
met de suiker stijf op.
Spatel de
opgeklopte room onder het chocolade-yoghurt mengsel.
Giet de bavarois op
de cake in de springvorm.
Zet voor minstens
3h in de koelkast om op te stijven.
Voor de topping.
Week de gelatine in
koud water.
Doe het ananassap
en suiker in een kookpotje en verwarm deze. Roer goed zodat de suiker kan
smelten.
Haal van het vuur
als de suiker gesmolten is en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Meng
goed.
Laat dit mengsel
even wat op kamertemperatuur komen.
Giet dan
voorzichtig op de opgesteven bavarois, laat nog eens 2 a 3h opstijven.
Wil je de cake net
zoals mij decoreren met chips van ananas?
Verwarm de oven
voor op 100 graden. Beleg 2 bakplaten met bakpapier.
Verwijder de schil
van de ananas en snij in heel dunne plakjes van zo’n 1 a 2mm dikte. Heb je een
mandoline, gebruik deze dan.
Leg de plakjes op
de bakplaat en zet voor minstens 2h in de oven. Draai ze regelmatig om tijdens
het bakken.
Als de chips mooi
krokant is, haal uit de oven, laat ietwat afkoelen en decoreer er de taart mee.
Smullen maar!
ik vond een fantaschise dessert om bij groot bezoek of tussen doortje te geven