Bavarois taart met witte chocolade en ananas

Bavarois taart met witte chocolade en ananas

Van een feestelijk taartje gesproken! 
Valt er iets te vieren dan? 
Nee niets speciaal, maar weekend en taart dat gaat nu eenmaal hand in hand en dat noem ik het perfecte excuus om deze bavarois taart met witte chocolade en ananas te maken. En ik ben van mening dat er niet steeds een speciale gelegenheid dient te zijn om een taartje te maken. Elke dag moet een feest zijn, dus op elke doodnormale dag in de week of weekend kan dit taartje op tafel komen. Een taart bestaande uit 3 heerlijke lagen meer bepaald een smeuïge vanillecake, witte chocolade bavarois en een laagje ananas. Allemaal smaken die perfect bij elkaar passen!

Bavarois taart met witte chocolade en ananas

Oke, ik geef toe het is geen taartje dat je op 1-2-3 op tafel hebt staan, maar is ie moeilijk om te maken? … nee totaal niet!
Een taart met 3 lagen vraagt nu eenmaal wat tijd, maar weet je niets zo leuk dan zo’n lange zoete bakdag vind ik :-). Veel proeven, lepels aflikken, stiekem een stukje chocolade in je mond steken (restjes wegwerken noem ik dat 🙂 ), je creatie stilletjes aan vorm te zien krijgen … heerlijk vind ik dat! En dan uiteindelijk te kunnen proeven en genieten van je creatie, die extra lekker is omdat ie iets meer tijd vraagt.

Bavarois taart met witte chocolade en ananas
Bavarois taart met witte chocolade en ananas

Ingrediënten cake

  • 100gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 75gr suiker
  • 2 eieren
  • 80gr zure room
  • 80ml melk
  • 1tl vanille essence
  • 150gr zelfrijzende bloem

Ingrediënten bavorois

  • 6 blaadjes gelatine
  • 6el ananassap
  • 250ml room
  • 100gr suiker
  • 200gr witte chocolade
  • 200ml yoghurt

Ingrediënten topping

  • 375ml ananassap
  • 60gr suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 rijpe ananas

Ingrediënten bereidingswijze

Voor de cake.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier.
Doe de zachte margarine/boter en suiker in een mengkom van je keukenmachine en klop los en luchtig.
Voeg één voor één de eitjes toe en meng steeds goed tot een mooi glad mengsel.
Voeg de melk, zure room en vanille toe en meng weer goed.
Voeg als laatste de bloem toe en meng nog even kort tot een mooi glad deeg.
Bak de cake gaar en mooi goudbruin in de oven voor zo’n 40min.
Haal uit de oven laat volledig afkoelen.

Als de cake volledig is afgekoeld, snij de bovenkant dan bij zodat je een mooi glad egaal vlak hebt.
Neem dezelfde sprinvorm. Bekleed de zijkanten met plasticfolie. Zorg dat de zijkanten helemaal bekleed zijn.
Zet springvorm op een bord en leg de cake terug in de vorm.

Voor de bavarois.
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Smelt de chocolade op een zacht vuurtje.
Verwarm het ananassap tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur.
Knijp de gelatine goed uit en voeg toe aan het warme ananassap. Roer goed zodat de gelatine kan smelten. Giet dit mengsel bij de gesmolten chocolade en meng goed. Voeg ook de yoghurt toe en meng tot een glad mengsel.
Klop de room samen met de suiker stijf op.
Spatel de opgeklopte room onder het chocolade-yoghurt mengsel.
Giet de bavarois op de cake in de springvorm.
Zet voor minstens 3h in de koelkast om op te stijven.

Voor de topping.
Week de gelatine in koud water.
Doe het ananassap en suiker in een kookpotje en verwarm deze. Roer goed zodat de suiker kan smelten.
Haal van het vuur als de suiker gesmolten is en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Meng goed.
Laat dit mengsel even wat op kamertemperatuur komen.
Giet dan voorzichtig op de opgesteven bavarois, laat nog eens 2 a 3h opstijven.

Wil je de cake net zoals mij decoreren met chips van ananas?
Verwarm de oven voor op 100 graden. Beleg 2 bakplaten met bakpapier.
Verwijder de schil van de ananas en snij in heel dunne plakjes van zo’n 1 a 2mm dikte. Heb je een mandoline, gebruik deze dan.
Leg de plakjes op de bakplaat en zet voor minstens 2h in de oven. Draai ze regelmatig om tijdens het bakken.
Als de chips mooi krokant is, haal uit de oven, laat ietwat afkoelen en decoreer er de taart mee.

Smullen maar!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.