Het moeilijkste aan de taart was niet de bereiding, het bakken, vullen of afwerking maar ze fotograferen.
Alles heb ik geprobeerd om ze mooi op de foto te krijgen … lichte en donkere ondergrond/achtergrond, veel belichting en weinig belichting, een kleurrijke toets rondom … nee het wilde niet lukken. Uiteindelijk heb ik er toch enkele kunnen selecteren en mits enkele bewerkingen in Lightroom, ben ik best tevreden met deze foto’s.
De taart ziet er best spectaculair uit maar is echt kinderspel om ze te maken. Je maakt een grote hoeveelheid deeg waarmee je 3 taarten kan bakken. Je hoeft geen 3 dezelfde springvormen te hebben, je kan de taarten perfect in porties bakken.
De vulling en de buitenlaag is niet hetzelfde, de vulling is op basis van roomkaas en room waaraan je een beetje cacao toevoegt. De dunne buitenlaag is een heerlijke pure chocolade ganache.
De bananentaart ziet er niet enkel spectaculair uit, ze is ook waanzinnig lekker.
Zeg nu zelf … banaan en chocolade = match made in heaven.
Werk de taart af met enkele pasteitjes en je hebt een leuke originele paastaart die zal inslagen als een BOM!
Ingrediënten Bananentaart
- 4 rijpe bananen
- 500gr patisseriebloem
- 2tl bakpoeder
- 1,5tl baksoda
- 1tl kaneel
- vanille essence
- 250ml zonnebloemolie
- 400gr bruine suiker
- 5 eieren
- 250gr zure room
- 125gr griekse yoghurt
- zout
Extra > springvorm van ongeveer 21cm + bakpapier
Ingrediënten Chocolade-roomkaasvulling
- 150gr roomkaas (type philadelphia)
- 100gr witte suiker
- 240ml room
- 3 a 4el cacaopoeder
Ingrediënten ganache
- 200gr pure chocolade
- 60gr honing
- 250ml room
Extra > paaseitjes om af te werken
Bereidingswijze Bananentaart
Tip > met deze hoeveelheid ingredienten kan je 3 taarten bakken. Als je 3 springvormen hebt van dezelfde grootte dan kan je ze alle 3 tegelijk bakken en anders kan je in porties bakken zoals ik heb gedaan. Ik heb 2 springvormen dus heb ik eerst 2 taarten gebakken (het overige deeg op een koele plaats bewaard), even laten afkoelen, ontvormd en met het resterende deeg de derde taart gebakken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg de bodem van de springvorm(en) met bakpapier en vet de randen in met een beetje boter of olie.
Doe de bloem in een ruime mengkom met het bakpoeder, baksoda, kaneel en zout.
Pel de bananen en pureer ze tot een papje.
Doe de suiker, olie en een scheutje vanille essence in een ruime mengkom (of kom van je keukenrobot), laat dit 2min mixen zodat het goed gemengd is.
Voeg de eieren 1 voor 1 toe, laat steeds goed mixen na de toevoeging van een ei. Het mengsel wordt nu romiger.
Schep in porties het bloemmengsel toe, je krijgt nu een stevig deeg.
Voeg als laatste de zure room, griekse yoghurt en het bananenpapje toe, meng goed.
Verdeel het deeg in 3 porties, je kan dit doen door te wegen en zo the proportioneren. Het belang van gelijke porties is dat ze een gelijke garing nodig hebben. Als je in porties bakt, bewaar het resterende deeg deeg dan op een koele plaats.
Bak de taart ongeveer 45 a 50min.
Check met een sateprikker of de taart gaar is.
Haal uit de oven en laat afkoelen, ontvorm voorzicht de taart en laat verder afkoelen op een rooster.
Je kan de vorm nu opnieuw gebruiken indien je in verschillende porties bakt.
Laat de taarten eerst volledig afkoelen alvorens je begint met de vulling en afwerking.
Bereidingswijze Ganache
De ganache is voor de buitenkant en bovenkant van de taart. Omdat deze ongeveer 1h of meer in de koelkast moet staan om af te koelen, begin hier eerst mee alvorens je met de vulling begint.
Breek de chocolade in kleinere stukjes en doe in een mengkom.
Doe de honing en room in een kookpotje en verwarm. Breng net niet aan de kook.
Doe de hete room bij de chocolade en roer tot je een mooie egale chocoladesaus krijgt.
Zet in de koelkast en laat opstijven (ongeveer 1h of meer)
Ik heb regelmatig geroerd zodat ik goed de hardheid van de ganache kon opvolgen.
Laat de ganache niet te hard worden, hij moet nog kunnen uitgesmeerd worden over de taart. Hij mag ook niet te lopend meer zijn, anders alles van de taart af.
Terwijl de ganache staat op te stijven, kan je de vulling maken.
Bereidingswijze Chocolade-roomkaas vulling
Doe de roomkaas en suiker in een mengkom en mix glad.
Voeg de cacao toe en mix nog even. Schaap de zijkanten goed los.
Giet de room bij het mengsel en mix op hoge snelheid tot een stevige room.
Laat de vulling nog even opstijven in de koelkast tot ook de ganache gebruikt kan worden.
Afwerking
Snij de bovenkant van de taarten iets bij zodat deze mooi egaal is.
Leg de eerst taart op een schaal, schep hierop de helft van de vulling en spreid mooi egaal uit. Leg hierop de tweede taart, druk een beetje aan maar niet te hard. Schep hierop de rest van de vulling en en spreid opnieuw mooi uit.
Leg hierop de derde taart, je kan best de onderkant van deze taart naar boven leggen zodat de bovenkant mooi egaal is.
Smeer nu heel de taart in met de ganache. Je kan best de “voegen’ insmeren en dan de rest. Smeer geen cm’s dikke ganache laag (anders kom je niet toe met deze hoeveelheid), gewoon een dunne laag zodat de cake bedekt is. Versier eventueel de taart met enkele pasteitjes
Zet de taart nog even op een koele plaats (liefst niet de koelkast) om even op te stijven.
En dan kan je eindelijk je tanden zetten in deze heerlijke taart.
Smullen maar !!