Bananencake met karamelsaus … dat is het ideale “afternoon” toetje voor op een kille herfstige dag. En zeg nu zelf klinkt de combinatie banaan met karamel al gewoon niet heerlijk? Zeg maar onweerstaanbaar lekker!
De bananencake op zich is een simpel cakeje dat je in een wip in de oven hebt staan, dit is trouwens een ideaal receptje om je te rijpe bananen in te verwerken. Het hoeft namelijk niet altijd uit te draaien op een bananenbrood of milkshake.
En dan een stukje van die lauwe cake met daarop een rijkelijke karamelsaus met rozijntjes … ja dat is “heaven on a plate”!
Voor deze cake, hoef je echt niet je meest fancy bakvorm boven te halen. Ik gebruikte gewoon mijn quichevorm hiervoor. Dus geen plakjes cake, maar gewoon cake uitscheppen met een lepel op je bord, het is weer eens wat anders.
En wees niet bang om zelf die karamelsaus te maken, gewoon goed opletten en laat de karamel niet te donker (dan wordt ie namelijk bitter) worden. Vanaf hij lichtjes begint te kleuren, gaat het heel snel en wanneer hij een mooie licht goudbruine kleur hebt is ie goed.
Ingrediënten cake
- 100gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
- 135gr bruine suiker
- 2 eieren
- 3 rijpe bananen + 1 extra
- 250gr zelfrijzende bloem
- 70gr pecannoten (grof gehakt)
- vanille essence
Extra : cakevorm
Ingrediënten karamelsaus
- 200gr suiker
- 60ml water
- 120ml room
- 1el boter/margarine
- 75gr rozijnen
Bereidingswijze
Verwam de oven voor op 180 graden.
Vet de cakevorm in met een beetje boter.
Begin met de 3 bananen te pletten. Zet even opzij.
Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de bruine suiker en vanille essence. Klop mooi zacht en luchtig.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng steeds goed. Doe hierbij de geplette bananen, meng terug goed en voeg op het laatste in porties de bloem en de grof gehakte pecannoten toe.
Meng tot een mooi glad stevig beslag. Schep het deeg in de cakevorm.
Snij de extra banaan overlangs in twee en leg dit bovenop het deeg. Duw een beetje aan.
Bak de bananencake ongeveer 40min in de oven. Check met een sateprikker of de cake binnenin gaar is.
Terwijl de cake in de oven staat, kan je de karamel maken.
Doe hiervoor de suiker en water in een kookpotje en breng aan de kook.
Laat zachtjes koken tot je een mooie goudbruine karamel krijgt. Pas op, eenmaal hij begint te kleuren gaat het heel snel. Dus laat de karamel daarom niet te donker worden. Als hij mooi goudbruin is, haal direct van het vuur en giet de room erbij.
Opgelet! De karamel gaat beginnen borrelen, roer goed tot een gladde romige karamel. Voeg op het laatste het klontje boter toe samen met de rozijnen en meng nog even goed.
Je kan deze karamel op voorhand maken en bewaren in de koelkast. Als hij is afgekoeld, zal hij wat harder worden. Je kan hem terug mooi lopend maken door hem even terug op het vuur te zetten.
Om te serveren, schep wat van de cake op een bord en giet hierover een beetje lauwe karamel. Je kan hierbij een bolletje ijs of wat opgeklopte room bij serveren.
Smakelijk!