Terrasjesweer in aantocht dus stof die tuintafel- en stoelen af, haal de BBQ boven en ik geef jullie een heerlijk receptje om erbij te serveren.
En dan heb ik het over deze stralende tomatensalade met granaatappel
een heerlijk fris bijgerecht voor bij een barbecue.
Je hoeft natuurlijk niet speciaal een BBQ te organiseren, ook gewoon doordeweeks smaakt deze salade en hij is lekker snel klaar.
De inspiratie van deze kleurrijke tomatensalade ben ik gaan halen bij Yotam Ottolenghi.
Wie Masterchef Australia de laatste weken heeft gevolgd dan heb je hem zeker de revue zien passeren.
Wie Ottolenghi nog niet kent, dan introduceer ik hem met veel plezier.
Yotam Ottolenghi is een bekende Brits- Israëlische chef die het uithangbord is van de Midden-Oosterse keuken en bekend omwille van z’n heerlijk verrassende vegetarische gerechten. “Hij geldt als de man die groenten weer populair heeft gemaakt”! En zeg nu zelf …ziet deze tomatensalade er niet gewoon heerijk uit? En dat is ie ook 😉 Ik vind het persoonlijk een leuk en hip alternatief op de klassieke kwartjes tomaat met wat fijngesnipperde ui, scheutje azijn, peper en zout die vaak bij een BBQ wordt geserveerd.
En weet je wat ik persoonlijk heel goed vind passen bij deze tomatensalade?
Kofta … Ofwel een grote ietwat platte gehaktbal op een stokje afkomstig uit het Midden-Oosten. Meng gewoon wat gehakt met een eetlepel Ras El Hanout (kruidenmix), fijngehakte munt en peterselie. Heerlijk!
Ingrediënten
- 500gr kerstomaatjes
- 250gr gele kerstomaatjes (of gewone rode)
- 1 rode paprika
- 1 (kleine) rode ui
- 1 teentje look
- 2tl witte wijnazijn (of gewone azijn)
- 2el honing
- 1 granaatappel
- 30ml olijfolie
- 1tl oregano (gedroogd)
- Peper en zout
Bereidingswijze
Snij de tomaten in kleine blokjes.
Verwijder de zaadjes van de paprika en snij in kleine blokjes.
Hak de rode ui en look fijn.
Haal/klop de pitjes ui de granaatappel.
Meng de blokjes tomaat, granaatappelpitjes, paprika en rode ui.
Zet even opzij.
*
Meng de fijngehakte look met de honing, oregano, azijn, olijfolie en een snuifje zout en peper.
Giet deze dressing over de groenten en de granaatappelpitten.
Serveer direct of zet koel tot het serveren.
Hoe langer je dit laat staan des te meer smaak!
Smakelijk!