Spruitjes, ze zijn niet iedereen z’n “dada”, ik ben er dol op!
En dat al van kinds af, wat mij nog steeds verwondert omdat ik toen
amper iets lustte, maar spruitjes vreemd genoeg wel …
natuurlijk wel bijna helemaal platgekookt en met de nodige portie mayonaise.
Later ontdekte ik spruitjesstoemp met heerlijk krokante spekblokjes.
Ja, spruitjes en spekjes zijn gewoon “a match made in heaven”, zeg nu zelf 😉
Maar als het op spruitjes aankomt, vallen we nogal snel in de gewoonte om ze te koken, stomen of te pureren. Je kan ze echter ook roosteren in de oven wat ze nog 10x zo lekkerder maken dan dat ze al zijn.
En misschien is roosteren wel de manier om deze mini-kooltjes te leren eten voor degene die ze gekookt of gepureerd maar niets vinden.
Het enige wat je dient te doen is de buitenste bladeren verwijderen en de kooltjes zeer fijn hakken, op een bakplaat ermee, kruiden met peper en zout, nog wat olijfolie en hup de oven in. Verder hoort er in deze salade nog spekblokjes of wat had je anders gedacht, zoete stukjes appel en granaatappelpitten en crunchy stukjes pecannoten.
Ingrediënten salade
- 400gr spruitjes
- 1 (zoete) appel
- 1/2 granaatappel (pitjes)
- 250gr spekblokjes
- 65gr pecannoten
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten dressing
- 2tl mosterd
- 60ml maple syrup
- 2el azijn
- 150ml olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Was de spruitjes, verwijder buitenste blaadjes en het harde onderste gedeelte.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Hak de spruitjes fijn en verspreid deze over de bakplaat.
Giet hierover een beetje olijfolie en kruid met peper en zout.
Bak ongeveer 10 a 15min in de oven tot de stukjes mooi gaar en ietwat lichtbruin zijn.
Haal uit de oven en laat even kort afkoelen.
Terwijl de spruitjes in de oven staan, kan je spekjes krokant bakken in de pan.
Laat daarna even uitlekken.
Snij de appel in in dunne schijfjes.
Hak de pecannoten grof.
Meng alle ingrediënten voor de dressing.
Meng de spruitjes met de spekblokjes en appel.
Net voor het serveren, giet je een beetje dressing over de salade en werk je af met de pecannoten.
Smakelijk!
Serveertip > lekker met een stukje kip