Witloof is voor veel mensen veel te bitter om te eten, ook voor mij. Ik lust wel witloof in soep of wanneer het lekker zoet is klaargemaakt.
Mijn vriend die eet het heel graag, zelfs rauw … en soms moeten we ook eens iets op tafel zetten wat het ventje graag lust natuurlijk :-).
Dankzij een receptje in Jamie Magazine heb ik dit kruidig witloof met luikse siroop klaargemaakt.
Je hebt er niet veel werk aan, het is vlug klaar en gewoon iedereen zal het lusten zowel klein als groot. Ja zelfs ik en mijn venteke vooral!
Ik heb het recept gevolgd zoals in het magazine stond dus ook mosterdzaad, karwijzaad, korianderzaad en venkelzaad toegevoegd daardoor smaakt het extra af. Natuurlijk hoef je dit niet te gebruiken, enkel witloof met de stroop is ook al kei lekker.
Ingrediënten (voor ongeveer 2 a 3 personen)
- 4 stronkjes witloof
- 3el luikse stroop (of appel-perenstroop)
- 1/2tl mosterdzaad
- 1/2tl karwijzaad
- 1/2tl korianderzaad
- 1/2tl venkelzaad
- Margarine/ boter/ Olijfolie
- Optioneel serveertip > gebakken varkenshaasje
Bereidingswijze soep
Verhit een ruime pan met een klontje margarine/ boter of olijfolie.
Doe de kruiden op een snijplank en probeer ze een beetje te kneuzen met een deegrol. Of als je een vijzel hebt, kan je ze hierin ook kneuzen.
Verwijder ondertussen de buitenste bladeren van de stronkjes witloof.
Snij het harde onderste van de stronkjes weg.
Snij elk stronkje in 4 parten.
Doe het witloof in de pan samen met de kruiden en bak ongeveer 5min. Roer regelmatig.
Als het witloof zo goed als gaar is, voeg dan de luikse stroop toe en 2el water. Zet het vuur iets harder en laat nog 3min bakken. Probeer regelmatig te roeren.
Serveer direct.
Dit kruidig zoet witloof is heel lekker bij een stukje kip of gebakken varkenshaasje
Et voila, klaar is kees 🙂