Een barbecue is voor mij niet compleet zonder een stukje brood. Als je moet wachten op je stukje vlees, vind ik het leuk om een stukje brood te hebben om te kunnen dippen in wat cocktailsaus of barbecuesaus. Echt gezond kan je dat niet noemen natuurlijk … maar je barbecuet niet elke week natuurlijk (ik alvast toch niet).
Oke, het is makkelijk om snel wat afbakbroodjes in de oven te steken of bij de bakker een stokbrood kopen, daar is helemaal niets mis mee. Maar als je wat meer tijd hebt, probeer dan eens zelf dit kruidig focaccia brood te maken. Je zal echt kunnen scoren met dit brood bij je gezelschap.
Heb je op de dag van je barbecue niet veel tijd om brood te bakken? Je kan dit focaccia ook de dag tevoren maken. Bewaar het brood dan luchtdicht.
Ingrediënten (focaccia)
- 500gr tarwebloem
- 7gr droge (instant) gist
- 320gr lauwwarm water
- 10gr zout
Ingrediënten (topping)
- 5el olijfolie
- 1el verse tijm (fijn gehakt)
- 1el verse rozemarijn (fijn gehakt)
- 1el citroenzeste (fijn gehakt)
- Grof zeezout
Bereidingswijze
Doe de bloem, gist en het lauwwarme water in de mengkom van je keukenmachine.
Roer dit even los met een houten lepel.
Laat je keukenmachine ongeveer 15min het deeg kneden tot een soepel deeg. Voeg het zout na 5min kneden toe.
Het is normaal dat het deeg nog plakkerig aanvoelt.
Vet een ruime kom in met een beetje olijfolie.
Leg hierin het deeg. Zorg dat aan alle kanten van het deeg ook een laagje olijfolie hangt.
Leg een handdoek over de kom en laat 1h rijzen op kamertemperatuur.
Vet je werkoppervlak een beetje in met olijfolie.
Leg hierop het gerezen deeg en duw er de lucht uit.
Maak een bal van het deeg en laat het 20min rusten onder een handdoek (op je werkoppervlak)
Leg een vel bakpapier op je werkoppervlak. Rol het deeg hierop uit zodat het even groot is als je bakblik (ongeveer 3 a 4cm dikte uitrollen).
Leg het bakpapier met daarop het uitgerolde deeg in je bakblik.
Neem een vel huishoudfolie, vet dit een beetje in met olijfolie en leg dit op het deeg.
Laat het deeg nog eens 45min rijzen.
Maak ondertussen de topping.
Rits de blaadjes van enkele takjes tijm af.
Doe hetzelfde voor de rozemarijn, en hak de blaadjes hiervan fijner.
Snij de citroenzeste eveneens fijn.
Meng de blaadjes tijm en rozemarijn met de citroenzeste en 5el olijfolie.
Verwarm de oven voor op 240graden.
Verwijder de huishoudfolie van het gerezen focacciadeeg.
Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en verdeel de topping hierover.
Bak de focaccia in ongeveer 15 a 20min goudbruin.
Haal uit de oven en laat de focaccia afkoelen op een rooster.
Dit focacciabrood is heerlijk als het nog lauw is. Maar ook afgekoeld of de volgende dag is het heerlijk.
Bewaar het brood luchtdicht.