Als ik in het weekend geen plannen heb, dan hou ik er wel eens van om iets te bakken dat wat meer tijd vraagt. En aangezien ik van plan was om hamburgers te maken voor mijn Amerika thema, ben ik op het idee gekomen om eens zelf hamburgerbroodjes te bakken.
Ik heb mij gebaseerd op een recept van een andere foodblogster nl. Uit de keuken van Levine. Op deze blog van Levine vind je een heleboel recepten en tips om thuis zelf brood te bakken.
Ik geef toe, je bent er meer dan 3h aan bezig. Het deeg moet namelijk 3x 1h rijzen. Maar het resultaat mag echt wel gezien en geproefd worden.
Ingrediënten (6 broodjes)
- 425gr tarwebloem
- 1 ei (losgeklopt)
- 7gr instant gist
- 240ml melk op kamertemperatuur (ik gebruikte half volle melk)
- 28gr zachte roomboter (in kleine blokjes gesneden)
- 12gr suiker
- 8gr zout
Extra > 1 eigeel + scheutje melk + sesamzaadjes = voor een mooi glanzend laagje
Bereidingswijze
Meng 280gr tarwebloem met de gist en doe in de mengkom van je keukenmachine/robot.
Zet de machine aan en giet rustig de melk bij het bloem-gistmengsel.
Voeg de boterstukjes toe, gevolgd door de suiker en zout.
Voeg op het laatste het losgeklopte ei toe en meng tot een glad deeg.
Leg een vochtig handdoek over de kom en laat 1h rusten op kamertemperatuur.

Meng het deeg even en voeg de resterende bloem (145gr) rustig toe.
Laat de keukenmachine het deeg ongeveer 10min kneden zodat het soepel wordt.
Doe het deeg in een licht ingevette kom, leg hierover een vochtige handdoek en laat 1h rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Vet je werkoppervlak een beetje in en leg hierop het gerezen deeg. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken (of meer stukken als je kleinere broodjes wilt) en bol het deeg op.
Leg de bolletjes op een bakplaat (met bakpapier). Laat voldoende plaats tussen de bolletjes (ze zullen nog uitzetten). Druk de deegbolletjes plat met je handpalm.
Leg terug een vochtige handdoek over de bolletjes en laat terug 1h rijzen tot het in volume is verdubbeld.
|
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Klop een eierdooier met een scheutje melk los.
Bestrijk de broodjes met het eimengsel en strooi er sesamzaadjes over.
Zet in de oven en bak de broodjes in ongeveer 15min bruin.
|
Haal uit de oven, leg de broodjes op een ovenrooster en laat volledig afkoelen.
![]() |
![]() |
Morgen toon ik jullie hoe je er een heerlijke hamburger deluxe van kan maken.
heb deze ook gemaakt en ze zijn inderdaad heerlijk!
liefs