Geroosterde bloemkool met dadels, za’atar en pijnboompitten

Geroosterde bloemkool met dadels, za'atar en pijnboompitten

Ik blijf er een zwak voor hebben en dan heb ik het over bloemkool.
Net zoals zovelen onder jullie, ben ik opgegroeid met de versie in bechamel saus en is tot op heden nog steeds één van mijn lievelingsgerechten. Het is en het blijft een klassieker en ik hou van klassiekers maar soms kan het geen  kwaad om die klassier in een totaal nieuwe “tenue” te steken. Zo heb ik de afgelopen jaren mijn lievelingsgroente op een paar andere verassende manieren leren kennen … fijngemalen tot couscous of rijst, verwerkt in een pizzabodem, bloemkoolkroketjes of geroosterd in de oven.

Geroosterde bloemkool met dadels, za'atar en pijnboompitten

Vooral van die laatste versie ben ik de laatste tijd enorme fan geworden omdat deze manier van bereiden weinig werk vraagt, is iets gezonder dan de rijkelijke bechamel saus, de smaak blijft veel puurder en je kan eindeloos variëren qua kruiden en specerijen die je toevoegt.
Zo ben ik fan van de combinatie paprika-currypoeder of curry-komijn-look of deze Midden-Oosterse versie met za’atar. Een kruidenmengsel dat ik in het verleden reeds een paar keer heb gebruikt, bestaande uit wilde oregano, sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Een ideale kruidenmengeling om een klassiek stukje vlees of groenten veel meer smaak te geven.
En om het allemaal nog wat meer Midden-Oosters te maken, wordt de geroosterde bloemkool nog afgewerkt met stukjes dadel, geroosterde pijnboompitten en tijm. Een heerlijke verrassende combinatie en ideaal wanneer je even die bloemkool met witte saus beu bent.

Geroosterde bloemkool met dadels, za'atar en pijnboompitten

Geroosterde bloemkool met dadels, za'atar en pijnboompitten

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1el za’atar
  • 6 Medjool dadels
  •  35gr pijnboompitten
  • takjes tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en leg op een bakplaat of ovenschaal.
Overgiet met 3 a 4el olijfolie en strooi hierover de za’ater, peper en zout.
Meng even.
Bak de bloemkool mooi goudbruin in de oven in ongeveer 20 a 25min.

Ondertussen kan je de pitten verwijderen van de dadels en in kleinere stukken snijden.
Rooster de pijnboompitten mooi goudbruin, voeg dan 1el olijfolie toe, de stukjes dadels en enkele blaadjes tijm.
Meng even en laat nog 1min meebakken. Haal van het vuur.

Eenmaal de bloemkool mooi gaar en goudbruin is, haal uit de oven.
Voeg het mengsel van pijnboompitten en dadels toe, meng nog even en serveer direct.

Smakelijk!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.