Tomaten, ik moest er vroeger niets van hebben en tegenwoordig eet ik niets liever meer. Misschien steekt ons moestuintje er wel voor iets tussen … want zelfgeteelde tomaten = het beste wat er bestaat geloof mij! En wat doe je als die tomatenplant volop prachtige tomaten begint te “produceren”, ja dan wordt het een “tomaten maddness” in mijn keuken . Verse tomatensaus, tomatenconfituur, gekonfijte tomaatjes … allemaal al de revue gepasseerd en ook deze zalige ontdekking namelijk gebakken tomaten.
Niet de klassieke gebakken tomaten die je vult met rijst en gehakt en dan bakken in de oven. Nee, we paneren eigenlijk plakjes tomaat met wat panko, polenta en Italiaanse kruiden. Een leuke originele manier om deze prachtige groenten op tafel te toveren. Doe daar nog wat geitenkaas (of mozzarella of burrata bij) en een simpel paprikasausje en je hebt een lekker simpel gerechtje dat je kan serveren als bijgerecht. Of hou het full veggie en serveer er nog wat rucola bij.
Ingrediënten gebakken tomaten (4 personen)
- 5 grote tomaten
- 2 eieren
- 120ml melk
- 100gr bloem
- 70gr panko (of paneermeel)
- 70gr polenta (*)
- 1tl zout
- 1tl Italiaanse kruiden (gedroogde oregano, basilicum, rozemarijn)
- Snuifje peper
- Olijfolie
- 200gr Geitenkaas (of mozzarella of burrata of feta)
(*) Kan je dit niet vinden, vervang dan door panko of paneermeel.
Ingrediënten paprikasaus
- 1 bokaal geroosterde paprika (+/- 200gr)
- 1,5el balsamico azijn
- 1 teentje look
- 2,5el olijfolie
- 1tl honing
- 1tl Italiaanse kruiden
- Peper en zout
Bereidingswijze
Voor de paprikasaus.
Doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus.
Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Voor de gebakken tomaten.
Snij de tomaten in dikke schijven (+/- 1 a 1,5cm dikte).
Neem 3 kommen. Doe in de eerste kom de bloem. In tweede kom kluts je de eieren en melk los. In de derde kom meng je de panko, polenta, zout, Italiaanse kruiden en snuifje peper.
Haal de schijven tomaten eerste door de bloem, dan door het ei mengsel en dan door het panko-polenta mengsel (duw goed aan).
Leg op een bord en zet zo’n 10min in de koelkast.
Verhit een pan met een royale scheut olijfolie.
Bak hierin de tomaten mooi goudbruin en krokant aan beide kanten (zo’n 3 a 4min per kant).
Serveer direct met de paprikasaus en verbrokkel hierover de geitenkaas
Smakelijk