Fregola salade met … een op en top zomerse salade met Italiaanse invloeden! Een heel veelzijdige salade trouwens, eentje die je gewoon doordeweeks kan maken met daarbij een stukje vlees of vis. Of als bijgerecht bij een BBQ. Of leuk om mee te nemen voor bij een picknick. Of als vegetarische lunch. Yes, veelzijdigheid troef! En easy, heel easy om te maken, deze salade staat klaar op tafel binnen de 30min! Perfect voor tijdens de zomermaanden want dan wil je echt geen uren in de keuken achter warme kookpotten staan.
Maar wat is die fregola nu precies? Wel je kan hem vergelijken met couscous. Enkel is fregola afkomstig van Italië, meer bepaald van Sardinië en wordt gemaakt van grove griesmeel. Je kan deze pastasoort vinden bij Albert Heijn onder andere. Kan je hem nu echt niet vinden? Wel dan kan je ook gewoon (parel)couscous, bulgur of quinoa gebruiken
Ingrediënten (4 personen)
- 250gr fregola
- 200gr spinazie
- 1 teentje look
- 1/2 citroen
- 1el rode wijnazijn
- 1kl honing
- 3 nectarines
- 2 bollen mozzarella
- 1/2 rode ui
- 50gr amandelen
- enkele blaadjes basilicum
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verhit een hoge pan of stoofpot (zonder stoofpot) en bak de fregola even kort zodat deze lichtjes begint te kleuren. Voeg dan kokend water toe en kook de fregola al dente voor ongeveer 8 a 10min.
Giet af en voeg meteen 2el olijfolie en de spinazie toe zodat deze kan slinken in de warme fregola. Roer goed en voeg ook een snuifje zout toe.
Laat dan volledig afkoelen.
Terwijl de fregola kookt, kan je de dressing maken.
Hak de look fijn en meng met 50ml olijfolie, het sap en zeste van een halve citroen, rode wijnazijn en honing.
Rooster kort de amandelen in een hete pan en hak dan grof.
Snij de nectarine in plakjes
Hak de rode ui fijn.
Meng de afgekoelde fregola met de plakjes nectarine en rode ui en 2 a 3el dressing.
Vlak voor het serveren, scheur je de mozzarella in stukjes en verdeel over de salade samen met de grof gehakte amandelen.
Serveer met de resterende dressing.
Smakelijk!