You hate it or you love it … ik heb het dan over de spruitjes.
Ze komen weer stilaan piepen en dat wil zeggen dat de winter weer voor de deur staat.
Ik was vroeger een nogal moeilijke eter maar spruitjes dat lustte ik hoor … wel onder 1 voorwaarde dat ze goed toe moes waren gekookt met een goed snuifje zout en een “klets” mayonaise. Nu eet ik ze nog altijd heel graag enkel die “klets” mayonaise hoeft niet meer.
Om eens niet altijd hetzelfde te maken met deze wintergroente nl. gewoon gekookt of verwerkt in een stoemp, wilde ik nu eens iets totaal anders maken. Zo ben ik terecht gekomen bij Donna Hay, de bekende Australische foodstylist.
![]() |
![]() |
Ingrediënten ( 4 personen)
- 100gr spruitjes
- 2 courgettes
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 200gr halloumi (fijngeraspt)
- 3 eieren
- 140gr bloem (ik gebruikte speltbloem)
- 2el melk (ik gebruikte amadelmelk maar gewone melk kan ook)
- peper en zout
- Arachideolie
Bereidingswijze
Verwijder de buitenste blaadjes en het andere onderste van de spruiten. Hak de spruitjes in kleine stukjes.
Rasp de courgettes in fijne stukjes.
Pel de sjalot en look en hak fijn.
Doe de stukjes groenten (sjalot, courgette, spruitjes en look) in een ruime mengkom.
Voeg hierbij de fijngeraspte halloumi, eieren, bloem en melk. Meng goed. Breng dit deeg op smaak met peper en zout.
Tip > het is normaal dat er een laagje water op het deeg komt te staan. Roer daarom tijdens het bakken regelmatig door het deeg.
Verhit een ruime pan met een bodempje olie. De olie dient heel heet te zijn.
Schep dan ongeveer 1el van het deeg in de pan en duw het hoopje een beetje platter. Bak de beignets ongeveer 3min per kant tot ze mooi goudbruin zijn.
Je kan best in porties bakken, leg de pan niet te vol of de beignets zullen aan elkaar plakken.
Wees ook voorzichtig bij het draaien van de beignets, de olie kan spatten …
Schep de gebakken beignets uit de pan en laat even uitlekken op een vel huishoudpapier.
Serveer de beignets warm.
Laat het smaken!