Aubergine salade met granaatappel en tomaat

Aubergine salade met granaatappel en tomaat

We gaan nog eens wat Midden-Oosterse vibes opzoeken met deze aubergine salade met granaatappel en tomaat. Een gerechtje bomvol smaak, pittigheid en easiness! Een zomerse salade die je doordeweeks kan serveren met een stukje gebakken vlees of hou het veggie en bak er nog wat halloumi bij of serveer de salade als bijgerecht bij een BBQ

Aubergine salade met granaatappel en tomaat

Oh jee granaatappelmelasse … harissa … waar ga ik dat vinden?
Wel, harissa (een pikante saus op basis van rode pepers) kan je tegenwoordig in de meeste supermarkten vinden.
Granaatappelmelasse kan je vinden bij AH of bij Oil & Vinegar. Kan je dit nu niet vinden, je kan dit ook vervangen door balsamico crème.

Aubergine salade met granaatappel en tomaat

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 aubergines
  • 5el zonnebloemolie (+wat extra optioneel)
  • 2 dikke sneden brood
  • 150ml granaatappelmelasse (of balsamico crème)
  • 2el + 2el olijfolie
  • 1el harissa
  • 2 a 3el honing
  • 2el tomatenpuree
  • 150gr zongedroogde tomaatjes
  • 200gr granaatappelpitjes
  • 100gr pistachenoten (grof gehakt)
  • Peterselie (fijngehakt)
  • Zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een ruime bakplaat met bakpapier
Snij de aubergine in schijven (+/- 1cm), leg ze op de bakplaat en overgiet met de 5el zonnebloemolie en een snuifje zout. Spreid de aubergines uit zodat ze niet al te hard overlappen. Rooster ze mooi goudbruin en zacht in de oven voor zo’n 25 a 30min, draai ze tijdens het bakken. Als je ziet dat de aubergines te droog worden, voeg nog wat extra zonnebloemolie toe.
Eenmaal mooi goudbruin gebakken, haal uit de oven en laat even uitlekken (+afkoelen) op wat keukenpapier.

Snij ondertussen de dikke sneden brood in blokjes.
Verhit een pan met 2el olijfolie en bak hierin de sneetjes brood mooi krokant en goudbruin. Laat dan even uitlekken op keukenpapier.

Meng 2el olijfolie met de granaatappelmelasse, harissa, honing, tomatenpuree en snuifje zout. Voeg de afgekoelde plakjes aubergine toe samen met de zongedroogde tomaatjes en 2/3 van de croutons. Meng kort.
Serveer de salade met de resterende croutons, granaatappelpitjes, pistachenoten en peterselie.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.