We gaan nog eens wat Midden-Oosterse vibes opzoeken met deze aubergine salade met granaatappel en tomaat. Een gerechtje bomvol smaak, pittigheid en easiness! Een zomerse salade die je doordeweeks kan serveren met een stukje gebakken vlees of hou het veggie en bak er nog wat halloumi bij of serveer de salade als bijgerecht bij een BBQ

Oh jee granaatappelmelasse … harissa … waar ga ik dat vinden?
Wel, harissa (een pikante saus op basis van rode pepers) kan je tegenwoordig in de meeste supermarkten vinden.
Granaatappelmelasse kan je vinden bij AH of bij Oil & Vinegar. Kan je dit nu niet vinden, je kan dit ook vervangen door balsamico crème.

Ingrediënten (4 personen)
- 3 aubergines
- 5el zonnebloemolie (+wat extra optioneel)
- 2 dikke sneden brood
- 150ml granaatappelmelasse (of balsamico crème)
- 2el + 2el olijfolie
- 1el harissa
- 2 a 3el honing
- 2el tomatenpuree
- 150gr zongedroogde tomaatjes
- 200gr granaatappelpitjes
- 100gr pistachenoten (grof gehakt)
- Peterselie (fijngehakt)
- Zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een ruime bakplaat met bakpapier
Snij de aubergine in schijven (+/- 1cm), leg ze op de bakplaat en overgiet met de 5el zonnebloemolie en een snuifje zout. Spreid de aubergines uit zodat ze niet al te hard overlappen. Rooster ze mooi goudbruin en zacht in de oven voor zo’n 25 a 30min, draai ze tijdens het bakken. Als je ziet dat de aubergines te droog worden, voeg nog wat extra zonnebloemolie toe.
Eenmaal mooi goudbruin gebakken, haal uit de oven en laat even uitlekken (+afkoelen) op wat keukenpapier.
Snij ondertussen de dikke sneden brood in blokjes.
Verhit een pan met 2el olijfolie en bak hierin de sneetjes brood mooi krokant en goudbruin. Laat dan even uitlekken op keukenpapier.
Meng 2el olijfolie met de granaatappelmelasse, harissa, honing, tomatenpuree en snuifje zout. Voeg de afgekoelde plakjes aubergine toe samen met de zongedroogde tomaatjes en 2/3 van de croutons. Meng kort.
Serveer de salade met de resterende croutons, granaatappelpitjes, pistachenoten en peterselie.
Smakelijk