Sodabrood met dadels

Sodabrood met dadels

Vinden jullie de geur van vers gebakken brood ook zo onweerstaanbaar?
Helaas heb ik geen geduld of genoeg tijd om zelf brood te bakken, wel chapeau voor degene die dit wel doen. In onze garage staat wel een broodbakmachine, dat heb ik wel geteld een maand volgehouden maar het resultaat was niet zo lekker als een brood van de bakker. Dus die machine is dan maar verbannen naar de garage 🙂

Sodabrood met dadels

Maar nu heb ik het gevonden hoor 🙂 … een brood waar je amper werk aan hebt … dat zelfs niet hoeft te rijzen … maar het geeft je huis wel een fantastisch “broodaroma” … ik noem het een lui brood voor mensen zoals ik … de officiële benaming is Irish Soda Bread.

Een Soda bread bestaat standaard uit bloem, karnemelk, zout en baking soda. Blijkbaar de reactie tussen de karnemelk en het baking soda zal er voor zorgen dat het deeg rijst tijdens het bakken.
Het enige wat je dient te doen is alle ingredienten goed mengen, als je een keukenmachine/robot hebt dan is het iets van niks. Het deeg dat je krijg is heel plakkerig, amper kneedbaar. Dit deeg schep je in een bakvorm en bak je 35 a 40min en klaar is het!
Het resultaat is een lekker stevig broodje. Als je hiervan 2 plakjes hebt gegeten, dan zit je echt wel vol 🙂
Normaal wordt aan dit brood niets extra toegevoegd, maar ik heb er nog stukjes dadel aan toegevoegd. Je zou ook rozijnen of noten kunnen toevoegen.

Sodabrood met dadels

Ingrediënten

 • 225gr (volkoren of meergranen) broodmix
 • 225gr speltbloem (of mix voor speltbrood)
 • 100gr havermout
 • 1tl zout
 • 2tl baking soda
 • 1el honing
 • 25gr ongezouten boter (op kamer temperatuur)
 • 50gr zonnebloempitten
 • 8 dadels (zachte)
 • 400ml karnemelk
 • 1 ei

Extra > ronde bakvorm/ springvorm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de bakvorm in met een beetje boter en bebloem hem.

Verwijder de pitten van de dadels en snij de dadels in kleine stukjes.

Doe de bloem, havermout, zout en baking soda in de mengkom van je keukenmachine.
Voeg ook de honing en zachte boter toe. Meng dit al even (je kan dit ook met de hand doen) zodat er fijne broodkruimels ontstaan. Voeg er nu ook de zonnebloempitten bij.
Kluts het ei los in de melk en doe bij het bloemmengsel. Laat de keukenmachine het deeg even mengen/kneden tot alles mooi is gemengd. Voeg op het laatste de stukjes dadels toe en laat nog even mengen zodat de dadels mooi verdeeld zijn.
Het deeg is redelijk plakkering dus moeilijk met de hand te kneden.

Doe het deeg in de bakvorm en maak er een rond broodje van. Omdat het zo plakkerig was heb ik dit met een spatel gedaan.
De vorm hoeft niet helemaal gevuld te zijn met het deeg.

Sodabrood met dadels

Bak het sojabrood ongeveer 35 a 40min in de oven.

Haal uit de oven, verwijder de bakvorm en laat het brood afkoelen op een bakrooster.

Bewaar het brood luchtdicht of in een papieren broodzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.