Witloof en kaas, topcombi … witloof en appel, perfect match! Laten we die ingrediënten eens in een quiche smijten dacht ik, dat kan toch alleen maar super lekker zijn. En dat is het ook, op en top smullen met deze quiche met witloof en appel. Quiche is nu eenmaal altijd een goed idee, met wat seizoensgroenten, eitjes en deeg maak je in een oogopslag een lekker maaltje! Als ik soms niet weet wat te maken, resulteert dat vaak in een quiche.

Bitter
Wie aan witloof denkt, denkt meteen aan de bitterheid. Ja klopt, maar er zijn trucjes om dat te maskeren. Één van die trucjes is appel toevoegen, dat zorgt al meteen voor wat zoetigheid. Voor deze quiche stoofde ik het witloof en appel (Jonagold) eerst mooi zacht en op het laatste komt daar nog een beetje honing bij. Het resultaat is een ietwat gekarameliseerd witloof met appel. Super lekker en de kids gaan dit zeker ook lusten

Belgische kazen …
We hebben al ons Belgisch witloof, onze Belgische Jonagold. We voegen aan deze op en top Belgische quiche nog een Belgisch product toe namelijk Oud Brugge kaas, één van mijn lievelingskazen en werkt super met het witloof en de appel.

Ingrediënten
- 1 vel bladerdeeg
- 5 stronkjes witloof
- 1 appel
- 1 sjalot
- 1el honing
- 100gr kaas in blokjes (ik gebruikte Brugge oud)
- 5 eieren
- 100ml melk
- Peper en zout
- Olijfolie of margarine/boter
Extra : taarvorm
Bereidingswijze
Snij het harde onderste van het witloof weg en snij in stukjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukjes.
Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie of margarine/boter.
Stoof hierin het witloof en appel mooi zacht.
Voeg op het laatste de honing toe en snuifje zout en peper. Meng goed.
Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg de taartvorm met het bladerdeeg, duw goed aan en snij het overtollige deeg weg.
Voeg de blokjes kaas toe aan het witloof-appel mengsel. Meng even en schep dit mengsel dan in de taartvorm.
Kluts de eieren los samen met de melk en wat peper en zout. Giet dit over het witloof-appel mengsel.
Bak de quiche zo’n 35 a 40min tot hij mooi goudbruin en gaar is.
Serveer direct met eventueel een salade
Smakelijk!