6x salades voor op brood

6x salades voor op brood, lekker makkelijke salades ideaal voor ontbijt, brunch of lunch. Ik deel de receptjes voor garnaalsalade, vleessalade, eiersalade, kip curry, krabsla en zalmsalade. Ideaal om zelf te maken voor tijdens het Paasontbijt of Paasbrunch

6x salades voor op brood, want zelfgemaakte slaatjes zijn nu eenmaal zo veel lekkerder. Oke, een potje kopen in de winkel is makkelijk maar deze salades zijn ook super simpel en snel zelf te maken. Ik deel de receptjes van de 6 bekendste salades namelijk garnaalsalade, vleessalade, eiersalade, kip curry, krabsla en zalmsalade. Geen overvloed aan mayonaise, wel steeds de hoofdingrediënten goed laten doorkomen. In de garnaalsalade zal je de garnaaltjes goed kunnen proeven en in de kip curry lekker veel kip en eitjes. We gaan voor smaak en geloof mij, hiermee ga je scoren tijdens het paasontbijt of paasbrunch.

TIP! Ik maak mijn salades altijd op basis van yoghurt en mayonaise. Iets meer yoghurt dan mayonaise. Maar hier ben je natuurlijk vrij in. Wil je liever iets meer mayonaise. Voor mij mag een salade ook niet te veel yoghurt en mayonaise bevatten. Ik wil de hoofdingrediënten nog kunnen proeven. Wil je iets meer smeuïger dan voeg je wat meer mayonaise of yoghurt toe.

  1. Garnaalsalade
  2. Vleessalade
  3. Eiersalade
  4. Kip Curry
  5. Krabsla
  6. Zalmsalade

1.Garnaalsalade

Niets zo lekker dan homemade garnaalsalade met verse grijze garnaaltjes. Ik voegde ook nog stukjes tomaat toe, zo creëer je eigenlijk een tomaat-garnaal salade in een broodje.

Ingrediënten

  • 2el yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 1el ketchup
  • 200gr grijze garnalen
  • 1 lente-uitje (fijngehakt)
  • 2el peterselie (fijngehakt)
  • 1 tomaat

Bereidingswijze

Begin met het losroeren van yoghurt mayonaise en ketchup. Voeg er vervolgens de garnalen, lente-ui en peterselie aan toe. Proef even en breng verder op smaak met wat peper en zout.
TIP! Je kan de salade zo al enkele uren van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast

Serveer deze tussen een sandwich, toast, croissant, … afgewerkt met nog wat blokjes tomaat.

2. Vleessalade

Het leuke aan een vleessla is dat je eigenlijk volop kan gaan spelen welk soort vlees je gaat toevoegen. De klassieker is gewoon gekookte ham gebruiken. Maar je zou ook stukjes salami of boterhamworst kunnen toevoegen. De augurkjes en uitjes zijn gewoon verplicht wat dat maakt nu eenmaal een vleessalade super lekker.
TIP! Je kan ook nog 1 of 2 gekookte eitjes eronder mengen, is naar eigen smaak.

Ingrediënten

  • 3el yoghurt
  • 1el mayonaise
  • 1kl mosterd
  • 1/2 kleine sjalot (fijngehakt)
  • +/- 10 kleine augurken (zure variant)
  • 150gr gekookte ham
  • 150gr boterhamworst
  • Optioneel : 1 a 2 hardgekookte eitjes

Bereidingswijze

Begin met de yoghurt, mayonaise en mosterd goed te mengen. Doe er vervolgens de fijngehakte sjalot bij. Hak de augurken fijn en voeg toe. Snij de ham en boterhamworst in kleine blokjes. Voeg ook toe. Meng goed. Wens je gekookte eitjes toe te voegen, prak of hak deze dan goed en voeg toe. Voeg eventueel nog wat yoghurt of mayonaise toe om iets smeuïger te maken.
TIP! Dek goed af en bewaar in de koelkast. Als je vleessla enkele uren van tevoren maken, zal ie veel smaakvoller zijn.

Serveer deze tussen een sandwich, toast, croissant, … werk af met dunne plakjes radijs of komkommer (optioneel)

3. Eiersalade

Eitjes op een boterham of sandwich’ke, altijd een goed en lekker idee. Eiersalade, is toch echt wel een klassieker die altijd smaakt. Hoe kan je die nu nog lekkerder maken? Heel simpel, door gebakken spekjes toe te voegen. Geloof mij, deze wordt de topper!

Ingrediënten

  • 125gr spek blokjes (gerookt)
  • 3el yoghurt
  • 1,5el mayonaise
  • 1 a 2 snuifjes kerriepoeder
  • 6 hardgekookte eieren
  • 1,5el bieslook (fijngehakt)

Bereidingswijze

Begin met de spekblokjes te bakken in een pan. Laat dan uitlekken en volledig afkoelen op wat keukenpapier.
Meng ondertussen yoghurt met mayonaise en kerriepoeder. Hak de eieren fijn en voeg toe samen met de bieslook en de spekjes. Hou nog enkele spekjes apart om te decoreren. Meng goed. Proef en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel ook nog wat kerriepoeder.
TIP! Je kan de eiersalade ook weer al makkelijk enkele uren van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Hij wordt zo alleen maar lekkerder.

Serveer deze tussen een sandwich, toast, croissant, … werk af met nog wat apart gehouden spekjes en nog wat fijngehakte bieslook.

4. Kip Curry

Deze klassieker mag gewoon niet ontbreken en ik maak die het liefste zelf. Ten eerste hoort er in een kip curry, eitjes iets wat je in de potjes van de supermarkt niet zal vinden. Verder moet er de nodige kip inzitten en die mag vooraal niet drijven in te veel saus.

Ingrediënten

  • 1 grote kipfilet
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 2 eieren (hardgekookt)
  • 4el yoghurt
  • 2,5el mayonaise
  • 1el kerriepoeder
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Breng water met bouillonblokje aan de kook. Roer even zodat het blokje kan oplossen. Als het water kookt, zet het vuur heel zacht en leg er de kipfilet in. Laat deze zachtjes garen tot de kipfilet gaar is. Eenmaal gaar, laat de kipfilet volledig afkoelen.

Als de kip volledig is afgekoeld, snij of scheur in kleine stukjes. Prak de eitjes fijn. Doe yoghurt, mayonaise, kerriepoeder, peper en zout in een mengkom. Roer deze goed los. Doe er de kip bij en de eitjes. Meng goed.

TIP! Je kan de kip curry ook weer al makkelijk enkele uren van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Hij wordt zo alleen maar lekkerder.

Serveer deze tussen een sandwich, toast, croissant, …

5. Krabsla

Met deze krabsla ben ik opgegroeid. Krabsla kopen, nooit zal ik het doen. Slechts 3 ingrediënten heb je nodig surimi (ja eigenlijk moet ik dit de naam surimisalade geven), verse eitjes en mayonaise. In de andere slaatjes verwerk ik altijd yoghurt, niet in deze salade. Mijn krabsla is ook aan de vrij droge kant, dus wil je hem iets smeuïger dan voeg je nog wat extra mayonaise toe.

Ingrediënten

  • 2 eieren (hardgekookt)
  • 200gr surimi
  • 2el mayonaise

Bereidingswijze

Snij de surimi in kleine blokjes. Prak de eitjes in kleine stukjes. Doe in een mengkom en voeg de mayonaise toe. Meng goed. Zoals gezegd, dit is vrij droog en zo eet ik hem het liefste. Wil je hem iets smeuïger, voeg nog wat mayonaise toe.

TIP! Je kan de krabsla ook weer al makkelijk enkele uren van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast.

Serveer deze tussen een sandwich, toast, croissant, …

6. Zalmsalade

Ingrediënten

  • 3el roomkaas
  • 3el yoghurt
  • 1kl mayonaise
  • 200gr gerookte zalm
  • 1/2 (kleine)sjalot (fijngehakt)
  • 1tl dille (fijngehakt)
  • 1/2tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 2el peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze

Doe de roomkaas, yoghurt en mayonaise in een mengkom. Roer dit goed los. Snij de gerookte zalm in kleine fijne stukjes. Doe in de mengkom samen met de sjalot, dille, zeste van citroen en peterselie. Meng goed. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

TIP! Je kan de zalmsla ook weer al makkelijk enkele uren van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Hij wordt zo alleen maar lekkerder.

Serveer deze tussen een sandwich, toast, croissant, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.