Een nieuwe maand, een nieuw schooljaar dat van start gaat, back to work, terug veel te druk op de baan … kortom het normale leventje gaat terug van start. Terug die ambetante vragen stellen van “wat gaan we eten?” of “Wat nemen we mee als lunch?” Of “Wat moet ik nu weer tussen mijn boterham smeren?”. Awel, met dat laatste dilemma help ik maar al te graag met deze 5x gezond broodbeleg van een kip curry tot tonijnsalade, voor de veggie lovers een super lekkere (maar echt super lekkere) veggie spread en voor de zoetebekjes een aardbeien Chia jam of healthy Nutella. Ja, lunchen kan echt een gezond feestje zijn!
Kip-Curry salade
Ingrediënten (+/- 4 personen)
- 2 kipfilets
- 1 kip bouillonblokje
- 2 lente-uitjes (fijngehakt)
- 5el griekse yoghurt
- 1el mayonaise
- 2el honing
- 1el kerriepoeder (of 1kl kerriepoeder en 1kl madras curry)
- handvol rozijnen
- handvol pistachenoten (grof gehakt)
- enkele takjes peterselie (fijngehakt)
- Peper en zout
- Extra > bagels, toasts, wraps, … sla & tomaten
Bereidingswijze
Begin met de kip te pocheren.
breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en los daarin een bouillonblokje op.
Als het water eenmaal kookt, zet het vuur heel zacht en leg hierin de kipfilets.
Pocheer de kip ongeveer 20min (hangt af van de grootte).
Haal de kipfilets uit het water en laat volledig afkoelen.
Snij de kip in kleine stukjes en meng met de overige ingredienten.
Serveer tussen een bagel, op een toast of wraps met wat sla en tomaten.
Eventueel een gekookt eitje zou hierbij ook perfect passen.
Groentespread
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 rode paprika
- 5 a 6 zongedroogde tomaatjes
- 3el griekse yoghurt
- 1 citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe in een ovenschaal.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika, snij in reepjes en leg bij de bloemkool. Giet wat olijfolie (1 a 2el) over de groenten en een snuifje zout. Hussel even en rooster voor ongeveer 20 a 25min in de oven tot groenten mooi goudbruin en zacht zijn.
Haal uit de oven en schep de bloemkool en paprika in een blender samen met de zongedroogde tomaatjes, griekse yoghurt, 1el citroensap en 1el van de olie van de zongedroogde tomaten. Mix tot een mooie puree.
Proef en breng nog verder op smaak met zout, peper en wat citroensap.
Bewaar in de koelkast.
Serveer op een dikke snede geroosterd brood met wat verse sla.
Tonijnsalade
Ingrediënten
- 250gr tonijn (uit blik)
- 2el griekse yoghurt
- 1 kleine sjalot
- handvol radijsjes
- 1 takje selder
- 1el fijngehakte peterselie
- 1el fijngehakte bieslook
- 1el citroensap
- 2el (zoete) chilisaus
- Peper en zout
Bereidingswijze
Laat de tonijn uit blik goed uitlekken.
Hak ondertussen de sjalot heel fijn.
Snij de radijzen en selder in kleine stukjes.
Meng de tonijn met de griekse yoghurt, sjalot, radijzen, selder, peterselie, bieslook, citroensap en chilisaus.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer op een toast met een gekookt eitje, plakjes tomaat en sla.
Aardbeien chia jam
Ingrediënten
- 250gr aardbeien (vers of diepvries)
- 2el citroensap
- 1tl fijngeraspte gember
- 2el agavesiroop (of honing of maple syrup)
- 2el chiazaad
Bereidingswijze
Gebruik je verse aardbeien, verwijder dan het kroontje.
Doe de aardbeien in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur.
Laat 15min zachtjes sudderen tot de aardbeien mooi zacht zijn geworden.
Haal van het vuur, plet met een vork de aardbeien in kleinere stukjes.
Voeg het citroensap, fijngeraspte gember, agavesiroop en chiazaad toe. Meng goed en laat 10min staan. De jam zal indikken door de chiazaadjes.
Schep de jam in glazen (gesteriliseerde) pot/bokaal.
Bewaar koel in de koelkast.
Serveertip > serveer op een toast met een royale laag ricotta, wat jam en een beetje honing.
Healthy Nutella
Ingrediënten
- 200gr (gepelde) hazelnoten
- 60gr kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
- 2el gesmolten kokosolie
- 10gr cacaopoeder
- snuifje zout
Bereidingswijze
Rooster de hazelnoten mooi goudbruin in een pan.
Doe de geroosterde hazelnoten in een blender en begin te mixen. Je gaat toch ongeveer 5min of langer moeten mixen. Eerst krijg je gewoon kruimels maar na enkele minuten mixen (pauzeer soms even + schraap de kanten wat los) gaat het mengsel iets vochtiger worden door de vrijgekomen olie van de noten. Blijf mixen tot een gladde dikke massa. Voeg op het laatste de suiker, kokosolie, cacaopoeder en snuifje zout toe. Mix tot een mooie gladde massa.
Schep in een glazen potje/bokaal en bewaar in de koelkast.