Hele kip op de BBQ

Hele kip op de BBQ

Mijn persoonlijk favoriet barbecue receptje “hele kip op de BBQ” ofwel “Beer Can Chicken”. Sinds we onze Big Green Egg hebben, ondertussen al bijna 2 jaar, is dit iets wat regelmatig op de BBQ staat.
Een hele kip op de BBQ is zo veel lekkerder, sappiger en smaakvoller dan een gewone kipfilet op de BBQ. Het geheim van dit lekkere “kippetje” begint vooral bij een goede “rub” ofwel een mix van kruiden die perfect passen bij kip. Ik maak deze rub zelf bestaande uit maar liefst 8 ingredienten. Heb je echter geen zin om deze allemaal in huis te halen dan kan je in de meeste supermarkten reeds een speciale kruidenmix vinden voor kip op de BBQ (bij AH hebben ze een speciale mix van Santa Maria).

Hele kip op de BBQ

Het tweede geheim is tijd, laat de kip heel rustig garen op een blikje bier
(ofwel cola, het blikje zorgt gewoon dat de kip rechtop blijft staan) in een gesloten BBQ. Wees gerust, je hoeft je echt geen Big Green Egg aan te schaffen om dit kippetje op tafel te zetten.
Ook op een gewone BBQ met deksel kan het perfect, of gewoon in de oven als het weer zich laat afweten.

Hele kip op de BBQ

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 1el gerookt paprikapoeder
  • 1tl cayennepeper
  • 1tl gemalen korianderzaad
  • 1tl gemalen komijnzaad
  • 1tl chilivlokken
  • 1tl zout
  • 1tl peper
  • 1el bruine suiker
  • 2el BBQ saus
  • 1 rode peper
  • 2 a 3 lente-ui
  • Platte peterselie of koriander
  • 1 blikje bier
  • Olijfolie

+ BBQ met deksel (en best indirect grillen)

Bereidingswijze

Bereid de BBQ voor.
Hij moet ongeveer een temperatuur hebben van 190° als de kip erin wordt gezet.
Of maak de kip in de oven > verwarm de oven dan ook voor op 190 graden.
*
Voor de rub:
Meng het gerookt paprikapoeder met de cayennepeper, gemalen korianderzaad,
gemalen komijnzaad, chilivlokken, zout, peper en bruine suiker.
Wrijf de kip in met olijfolie.
Wrijf de kip helemaal in de rub (zowel binnen- en buitenkant).
Open het blikje bier en giet de helft van het bier uit het blikje (of drink voor de helft op 😉 )
Laat de kip over het blikje bier zakken. Zorg dat het blikje met de kip rechtop kan blijven staan.
Rooster de kip ongeveer 70min in een gesloten BBQ of in de oven.
Wrijf de laatste 10min de kip in met de BBQ saus.
*
Voor te serveren :
Hak de rode ui fijn.
Hak de peterselie en peterselie/koriander grof.
Haal de kip van de BBQ, verwijder voorzichtig het blikje en laat de kip 10min rusten.
Vlak voor het serveren strooi de fijngehakte rode peper, lente-ui en peterselie/koriander over de kip.

Serveer met gebakken aardappeltjes, sla en tomaatjes

Smakelijk!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.