Ik heb sinds kort iets nieuws ontdekt nl. Polenta. Het is een traditioneel Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van mais. Polenta is ideaal om aardappelen of pasta te vervangen. En dat heb ik gedaan in dit gerechtje, in plaats van lasagnevellen te gebruiken, heb ik nu polenta gebruikt. En het viel hier thuis enorm in de smaak, stiekem zelfs nog lekkerder dan de traditionele lasagne.
Ingrediënten Polenta (4 personen)
- 300gr polenta
- 1,2l kippenbouillon
- 60gr parmezaanse kaas (geraspt)
- zout
Ingrediënten vulling
- 500gr gehakt ( ik heb kippengehakt gebruikt maar gemengd gehakt is ook goed)
- 800gr tomatenblokjes uit blik
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 courgette
- 1 teentje look
- 100ml kippenbouillon
- 1el tomatenpuree
- takje tijm
- Cayenne peper (snuifje)
- Zout
- Olijfolie
Ingrediënten Afwerking
- 1 bolletje mozzarella
- 2el parmezaanse kaas (geraspt)
Bereidingswijze vulling
Begin eerst met het snijwerk.
Pel de ui en snij fijn.
Schil de wortel en snij in kleine blokjes
Snij de courgette in kleine blokjes.
Pel de look en snij fijn
Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie.
Fruit hier in de ui glazig.
Voeg het gehakt toe en bak rul. Roer regelmatig.
Voeg de eetlepel tomatenpuree toe, roer goed en laat even meebakken.
Doe de blokjes wortel, de fijngesneden look en de blokjes courgette ook in de stoofpot en laat even meebaken.
Giet de tomatenblokjes en kippenbouillon in de stoofpot en breng aan de kook. Voeg ook het takje tijm toe.
Laat de saus ongeveer 1h zachtjes sudderen.
Bereidingswijze Polenta
Breng de kippenbouillon aan de kook in een ruime kookpot
Als deze kookt, haal dan even de kookpot van het vuur en voeg al roeren de polenta toe. Roer alles goed om.
Zet de kookpot terug op een zacht vuurtje en gaar zo de polenta ongeveer 20 a 25min. Maar roer regelmatig!
Haal de kookpot met de gare polenta van het vuur en roer er de parmezaanse kaas onder. Proef van de polenta en kruid eventueel nog met een beetje zout.
Afwerking
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem een ruime ovenschaal en vet deze een beetje in met olijfolie.
Schep een deel van de polenta in de ovenschaal en verdeel over de bodem (dikte van 1,5 a 2cm)
Schep hierop enkele eetlepels vulling en verdeel over de polenta.
Schep hierop de rest van de polenta en verdeel zodat de vulling helemaal is bedekt
Snij de mozzarella in dunne schijfje en leg dit bovenop de polenta. Rasp hierover nog een beetje Parmezaanse kaas.
Zet de lasagne in de voorverwarmde oven bak ongeveer 30min of tot je een mooi goudbruin korstje hebt.