Velen zullen vandaag een vrije dag hebben … ik niet en er zullen nog wel mensen zijn die helaas moeten werken vandaag. Toch voelt het vandaag niet aan als een typische sombere maandag, ik heb een vrijdaggevoel. Zou die feestdag van morgen ervoor iets tussensteken misschien?
En aangezien we op vrijdag altijd een apero momentje houden, moet dit vandaag zeker en vast ook kunnen.
De inspiratie voor het hapje, ging ik halen in San Francisco. Een fantastische stad waar je toch wel wat conditie moet hebben om ze te ontdekken en waar je fantastisch kan eten waaronder een typische chowder, zuurdesembrood van Boudin en crab cakes.
“Sea Food” en San Francisco dat is een perfect huwelijk, ik ben er zelf niet zo’n grote fan van maar die krabkoekjes kon je me gerust elke dag voorschotelen.
Helaas is het momenteel iets te duur om nog eens naar “San Fran” (zo wordt de stad bij de locals genoemd) te gaan dus maken we de koekjes toch lekker zelf. En deze versie heb je gemaakt in “no time”, gewoon alles mengen en bakken maar.
Geen hapje zonder een dipsausje en ook bij deze hartige koekjes hoort een sausje. Mayonaise of cocktailsaus zou een optie zijn of een rode aioli. Dit traditioneel Spaans sausje is eigenlijk gewoon een mayonaise, enkel wordt hier nog knoflook aan toegevoegd. Mijn versie van aioli is misschien niet volgens de traditionele manier en ingredienten gemaakt, ook iets lichter dan normaal maar hij past perfect bij deze krabkoekjes.
Ingrediënten voor de krabkoekjes (+/- 10 koekjes)
- 340gr Krabvlees (blik)
- 2 lente-uitjes (fijngehakt)
- 2 eieren
- 1tl mosterd
- 120gr panko
- 70gr mayonaise
- 1el Worcestershire saus (optioneel)
- Peper en zout
- Olie of boter
Ingrediënten voor de aioli
- 3 a 4 geroosterde paprika’s (uit een bokaaltje)
- 1 teentje look
- 200gr griekse yoghurt
- 1el mayonaise
- citroensap
- Peper en zout
- 3 a 4el olijfolie
Bereidingswijze
Voor de aioli, doe alle ingrediënten in een blender of foodprocessor en mix tot een gladde saus. Zet koel.
Je kan de aioli makkelijk 1 dag op voorhand maken.
Voor de koekjes, doe al ingredienten in een mengkom en meng goed. Vind je het mengsel nog iets te nat, voeg nog een beetje extra panko toe.
Verhit een pan met een ruime scheut olie of boter.
Schep ongeveer 1 a 2el van het mengsel in de pan en duw lichtjes aan. Wil je mooie ronde koekjes, gebruik dan een kookring. Bak de koekjes aan beide kanten mooi goudbruin.
Serveer de koekjes met de aioli.
Smakelijk!