Ovenschotel met gehakt en aardappelen

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.
Naar recept gaan

Deze ovenschotel met gehakt en aardappelen is gewoon puur comfort food. Eigenlijk zegt de titel van dit recept niet echt veel want er zit zo veel meer in deze makkelijke ovenschotel. Denk aan super simpele gehaktballetjes gemaakt van worsten, veel groentjes, patatjes en een lekker sausje met een subtiele toets van mosterd. Wat dit helemaal onweerstaanbaar maakt, is het korstje van bladerdeeg. Kortom heerlijk makkelijk herfstig comfort food! Een receptje dat je trouwens makkelijk op voorhand kan maken. De vulling kan je perfect de dag vooraf al maken dan hoef je enkel nog te bedekken met bladerdeeg en bakken in de oven.

PSSTT !!! Nog meer inspiratie nodig voor ovenschotel? Check dan zeker ook deze super simpele receptjes hier

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze ovenschotel?

  • Worsten : ik gebruikte hier gemengde worsten, kan ook met chipolata’s of met kippenworsten.
  • Sjalot : of ui
  • wortelen
  • Prei
  • Look
  • Aardappelen
  • bloem
  • Bouillon : kip of groente
  • Mosterd : ik gebruikte Dijon mosterd die is iets sterker
  • room
  • Erwtjes
  • Citroen : om de saus op smaak te brengen
  • Bladerdeeg

Hoe maken we deze Ovenschotel met gehakt en aardappelen?

We gaan beginnen met een stoofpot te verhitten met wat olijfolie. Duw dan toefjes of hoopjes gehakt uit de worsten en laat in de stoofpot vallen. Het lijken wel gehaktballen maar dan niet perfect rond. Plet deze niet of bak deze niet rul, gewoon rondom mooi goudbruin bakken. Schep dan uit de stoofpot. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.

Ondertussen kan je de groentjes fijnsnijden namelijk sjalot, wortelen, prei en look. Schil de aardappelen en snij in blokjes.

Verhit opnieuw wat olijfolie in dezelfde stoofpot (je hoeft deze niet proper te maken). Stoof hierin de sjalot, wortelen en prei eerst aan voor enkele minuten. Roer regelmatig en laat niet te bruin worden. Doe er dan de look bij en laat nog een minuutje mee bakken. Strooi er dan bloem over, roer goed. Dit wordt nu een droge massa. Blus met de bouillon en roer goed los. Voeg mosterd toe samen met de aardappelen en de “gehaktballetjes”. Breng aan de kook en laat dan zo’n 10min zachtjes sudderen tot de patatjes bijna gaar zijn en de saus ietwat is ingedikt. Doe er dan nog room bij en diepvries erwtjes, roer goed. Door de warmte zullen de erwtjes vlug ontdooid zijn. Proef even en breng verder op smaak met nog wat extra mosterd, citroensap en/of peper en zout.

Schep dit mengsel in een ovenschaal. Je kan dit nu volledig, deels of gewoon niet laten afkoelen.
Bedek met bladerdeeg en verwijder het overhangende deeg. Maak enkele kleine gaatjes in het deeg en wijf in met wat losgeklopt ei. Bak nog eens zo’n 20 a 25min in de oven tot het deeg mooi goudbruin
TIP! Je kan de vulling dus perfect al een dag op voorhand maken. Bedek dan nog niet met bladerdeeg. Enkel vlak voor het serveren, afwerken met het bladerdeeg en bakken in de oven.

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.
Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.
Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.

Ovenschotel met gehakt en aardappelen

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 a 5 worsten (gemengde worsten of kippenworsten)
  • 2 sjalotten (of ui)
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 1 teentje look
  • 3 medium aardappelen
  • 1 el bloem
  • 500 ml bouillon (kip of groente)
  • 1,5 el mosterd (*)
  • 80 ml room
  • 150 gr erwtjes (diepvries)
  • 1 citroen
  • 1 rol bladerdeeg +ei om te doreren

Instructies
 

  • Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie (of boter).
    Duw nu toefjes gehakt uit de worsten zodat ze lijken op gehaktballetjes (niet perfect rond). Bak deze rondom mooi goudbruin. Je hoeft deze balletjes dus niet kapot te duwen. Eenmaal ze rondom mooi goudbruin gebakken zijn (hoeven nog niet gaar te zijn binnenin, schep de balletjes uit de pot en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier
  • Terwijl de balletjes aan het bakken zijn, kan je de groentjes gaan versnijden.
    Pel de sjalot en hak fijn.
    Schil de wortelen en snij in blokjes of in dunne plakjes.
    Was de prei en snij fijn.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
  • Doe opnieuw wat olijfolie (of boter) in dezelfde stoofpot (je hoeft deze niet proper te maken). Stoof hierin sjalot, wortelen en prei eerst mooi aan. Roer regelmatig en stoof voor zo'n 4 a 5min. Doe er dan de look bij en laat nog een minuutje mee bakken.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed zodat dit een vrij droge massa wordt.
    Blus met de bouillon. Voeg nu ook de mosterd toe, aardappelen en gehaktballetjes.
    Breng aan de kook en laat zo'n 10min zachtjes sudderen tot de aardappelen bijna gaar zijn en de saus ietwat is ingedikt.
    Doe er dan de room en erwtjes (diepvries, door de warmte zullen ze vlug garen + ze gaan de oven nog in) bij. Roer goed. Proef even en voeg nu eventueel nog wat extra mosterd toe, wat citroensap, peper en zout.
  • Giet dit mengsel in een ovenschaal of taartvorm.
    > Je kan dit nu ietwat laten afkoelen (tot lauw), afdekken met het bladerdeeg en dan bakken in de oven
    > Je kan dit nu volledig laten afkoelen (dag ervoor al maken) en voor het serveren, afdekken met het bladerdeeg en bakken in de oven.
    > Of je kan ook als het mengsel nog warm is afdekken met het bladerdeeg en direct bakken. Werk dan wel vlug anders zal het bladerdeeg snel wak worden.
    Wanneer je het bladerdeeg over deze vulling legt, snij dan het overhangende deeg weg. Maak enkele inkepingen (gaat het beste met een schaar) in het deeg.
    Wrijf het bladerdeeg in met wat losgeklopt ei en bak voor zo'n 20 a 25min in de oven op 200 graden. Het bladerdeeg moet mooi goudbruin gebakken zijn.
    Serveer dan direct

Notities

(*) Ik gebruikte hier Dijon mosterd, die is intenser van smaak
Trefwoord aardappelen, bladerdeeg, gehakt, gehaktballetjes, mosterd, op voorhand maken, ovenschotel, prei, snel klaar, weinig werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.