Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.

Ovenschotel met gehakt en aardappelen

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en aardappelen, ideaal op je weekmenu te zetten. Een maaltijd bestaande uit super snelle gehaktballen, veel groentjes, mosterdsausje, aardappelen en dat allemaal onder een bladerdeeg korstje. Simpel, weinig werk en je kan dit makkelijk op voorhand al maken.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 4 a 5 worsten (gemengde worsten of kippenworsten)
  • 2 sjalotten (of ui)
  • 2 wortelen
  • 1 prei
  • 1 teentje look
  • 3 medium aardappelen
  • 1 el bloem
  • 500 ml bouillon (kip of groente)
  • 1,5 el mosterd (*)
  • 80 ml room
  • 150 gr erwtjes (diepvries)
  • 1 citroen
  • 1 rol bladerdeeg +ei om te doreren

Instructies
 

  • Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie (of boter).
    Duw nu toefjes gehakt uit de worsten zodat ze lijken op gehaktballetjes (niet perfect rond). Bak deze rondom mooi goudbruin. Je hoeft deze balletjes dus niet kapot te duwen. Eenmaal ze rondom mooi goudbruin gebakken zijn (hoeven nog niet gaar te zijn binnenin, schep de balletjes uit de pot en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier
  • Terwijl de balletjes aan het bakken zijn, kan je de groentjes gaan versnijden.
    Pel de sjalot en hak fijn.
    Schil de wortelen en snij in blokjes of in dunne plakjes.
    Was de prei en snij fijn.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
  • Doe opnieuw wat olijfolie (of boter) in dezelfde stoofpot (je hoeft deze niet proper te maken). Stoof hierin sjalot, wortelen en prei eerst mooi aan. Roer regelmatig en stoof voor zo'n 4 a 5min. Doe er dan de look bij en laat nog een minuutje mee bakken.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed zodat dit een vrij droge massa wordt.
    Blus met de bouillon. Voeg nu ook de mosterd toe, aardappelen en gehaktballetjes.
    Breng aan de kook en laat zo'n 10min zachtjes sudderen tot de aardappelen bijna gaar zijn en de saus ietwat is ingedikt.
    Doe er dan de room en erwtjes (diepvries, door de warmte zullen ze vlug garen + ze gaan de oven nog in) bij. Roer goed. Proef even en voeg nu eventueel nog wat extra mosterd toe, wat citroensap, peper en zout.
  • Giet dit mengsel in een ovenschaal of taartvorm.
    > Je kan dit nu ietwat laten afkoelen (tot lauw), afdekken met het bladerdeeg en dan bakken in de oven
    > Je kan dit nu volledig laten afkoelen (dag ervoor al maken) en voor het serveren, afdekken met het bladerdeeg en bakken in de oven.
    > Of je kan ook als het mengsel nog warm is afdekken met het bladerdeeg en direct bakken. Werk dan wel vlug anders zal het bladerdeeg snel wak worden.
    Wanneer je het bladerdeeg over deze vulling legt, snij dan het overhangende deeg weg. Maak enkele inkepingen (gaat het beste met een schaar) in het deeg.
    Wrijf het bladerdeeg in met wat losgeklopt ei en bak voor zo'n 20 a 25min in de oven op 200 graden. Het bladerdeeg moet mooi goudbruin gebakken zijn.
    Serveer dan direct

Notities

(*) Ik gebruikte hier Dijon mosterd, die is intenser van smaak
Trefwoord aardappelen, bladerdeeg, gehakt, gehaktballetjes, mosterd, op voorhand maken, ovenschotel, prei, snel klaar, weinig werk