Pompoen cake met kaneel

Lekker makkelijk recept voor Pompoen cake met kaneel, een herfstig kruidig gebak om tijdens het weekend te maken. Deze eenvoudige cake die gewoon niet kan mislukken heeft binnenin een zalig laagje kaneel.
Naar recept gaan

Pompoen cake met kaneel, dat is de herfst op je bord! Heerlijk kruidig door de kaneel wat perfect past bij pompoen. Dit is echt zo’n simpel cake’je om te maken. Eigenlijk is het gewoon alles maar even mengen en hij kan de oven in. Dus geen boter met suiker eerst romig en glad kloppen. Je doet eerst alle “natte ingrediënten” in een kom waaronder de pompoenpuree. Even los mixen. Daar doen we de “droge ingrediënten” bij namelijk bloem en lekker veel kaneel. Weer even mengen, de cakevorm in en hup de oven in. Simpeler en sneller kan gewoon niet 😃, deze kan gewoon niet mislukken. Ja bakken kan ook echt eenvoudig zijn hoor.

Binnenin zit er een heerlijk smeuïg laagje kaneel en ook in het deeg gaat er de nodige kaneel in. Kaneel is zo’n specerij dat eigenlijk het hele jaar door wel smaakt in gebak of een toetje. Maar in de herfst eens zo hard. Ik koos hier voor kaneel omdat dat toch wel iets is wat bijna iedereen standaard in huis heeft. Heb je nu bijvoorbeeld een potje speculaas- of koekkruiden dan kan je dit ook gebruiken natuurlijk.

De pompoen in de cake voegen we toe in de vorm van puree. Dit is echt super simpel om te maken en bestaat ook echt uit enkel maar pompoen (geen kruiding). Bij de notities onderaan, kan je trouwens lezen hoe je deze super snel maakt + eventueel een alternatief dat je kan kopen.

Lekker makkelijk recept voor Pompoen cake met kaneel, een herfstig kruidig gebak om tijdens het weekend te maken. Deze eenvoudige cake die gewoon niet kan mislukken heeft binnenin een zalig laagje kaneel.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze cake?

  • Boter
  • Pompoenpuree : dit maak je makken snel zelf door gewoon pompoen af te koken of stomen (zonder enige kruiding). Zie notities
  • Eieren
  • Bruine suiker = cassonade
  • Suiker
  • Vanille extract
  • Kaneel : je kan de kaneel in de cake (niet het laagje binnenin) ook vervangen door speculaas- of koekkruiden. Of misschien heb je wel een potje pumpkin spice.
  • Zelfrijzende bloem + snuifje bakpoeder
  • Baking soda

Hoe maak je deze Pompoen cake met kaneel?

Beginnen doen we met het maken van het kaneel laagje. Hiervoor hoeven we enkel suiker, kaneel en patisseriebloem te mengen. Zet dit even opzij.

Vervolgens gaan we de boter smelten voor de cake op een zacht vuurtje. Ondertussen meng je de droge ingrediënten namelijk zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder, baking soda en kaneel. Zet dit ook even opzij.
TIP! De kaneel hier kan je eventueel vervangen door speculaas- of koekkruiden of pumpkin spice.

Doe dan de pompoenpuree, bruine suiker, suiker, eitjes, gesmolten boter en vanille extract in een mengkom. Klop dit los met een mixer op een hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar het laagste niveau en voeg afwisselende wat van de droge ingrediënten toe en wat melk. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit.

Giet de helft van het deeg in een beklede cakevorm en strooi hierover het kaneel laagje. Dit lijkt veel maar dat komt. Giet er de rest van het deeg over. Zet in de oven en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo’n 50 a 60min.

Eenmaal gaar, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Lekker makkelijk recept voor Pompoen cake met kaneel, een herfstig kruidig gebak om tijdens het weekend te maken. Deze eenvoudige cake die gewoon niet kan mislukken heeft binnenin een zalig laagje kaneel.
Lekker makkelijk recept voor Pompoen cake met kaneel, een herfstig kruidig gebak om tijdens het weekend te maken. Deze eenvoudige cake die gewoon niet kan mislukken heeft binnenin een zalig laagje kaneel.

Pompoen cake met kaneel

Lekker makkelijk recept voor Pompoen cake met kaneel, een herfstig kruidig gebak om tijdens het weekend te maken. Deze eenvoudige cake die gewoon niet kan mislukken heeft binnenin een zalig laagje kaneel.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • 1 Cakevorm

Ingrediënten
  

Kaneel laagje

  • 50 gr suiker
  • 2,5 tl kaneel
  • 1 el patisseriebloem

Pompoen cake

  • 75 gr boter
  • 320 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
  • 3/4 tl baking soda
  • 1,5 tl kaneel (*)
  • 300 gr pompoenpuree (**)
  • 110 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 100 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 160 ml melk

Instructies
 

  • We gaan beginnen met de ingrediënten te mengen voor het kaneel laagje. Gewoon even mengen en opzij zetten.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Vervolgens kan je de boter smelten voor de cake.
  • Ondertussen kan je de droge ingrediënten mengen namelijk zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder, baking soda en kaneel
    Zet even opzij
  • Doe de pompoenpuree, bruine suiker, suiker, eieren, vanille extract en de gesmolten boter in een mengkom. Mix dit even los tot een gladde massa. Mix voor zo'n 2min op hoge snelheid
    Verlaag dan je mixer naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend en in delen wat van de droge ingrediënten (bloem-baking soda-kaneel) en melk toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit.
  • Giet de helft van het deeg in de cakevorm en strooi hierover het kaneel laagje. Dit lijkt veel maar dat is oké.
    Giet hierover de rest van het deeg.
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60 graden.
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen;
    Bewaar de cake luchtdicht.
    Smakelijk

Notities

(*) Je zou hier ook speculaas -of koekkruiden voor kunnen gebruiken. Of misschien heb je wel een potje pumpkin spice kruiden, dan kan je deze ook perfect gebruiken. 
(**) Pompoenpuree maak je door geschilde blokjes pompoen gaar te stomen of te koken (niets aan toevoegen). Eenmaal gaar, pureer je dit. Hier kan vrij veel water inzitten nog. Doe de puree in een kookpotje en zet op een hoog vuur om het meeste water te verdampen. Roer goed zodat deze niet aanbakt. Laat dan volledig afkoelen. Wanneer de puree is afgekoeld kan er nog wat water op komen te staan, giet dit er dan af. Bewaar dit zo’n 3 a 4 dagen in de koelkast of vries in. Ideaal dus als je nog wat restjes hebt. Je kan eventueel restjes nog verwerken in een aardappelpuree. 
(**) Geen zin om zelf pompoenpuree te maken. Ga dan naar AH naar de babyvoeding. Daar hebben ze potjes pure pompoenpuree
Trefwoord bakken, cake, gebak, herfst, kaneel, pompoen, pompoenpuree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.