Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Pompoen cake met kaneel, een herfstig kruidig gebak om tijdens het weekend te maken. Deze eenvoudige cake die gewoon niet kan mislukken heeft binnenin een zalig laagje kaneel.

Pompoen cake met kaneel

Lekker makkelijk recept voor Pompoen cake met kaneel, een herfstig kruidig gebak om tijdens het weekend te maken. Deze eenvoudige cake die gewoon niet kan mislukken heeft binnenin een zalig laagje kaneel.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • 1 Cakevorm

Ingrediënten
  

Kaneel laagje

  • 50 gr suiker
  • 2,5 tl kaneel
  • 1 el patisseriebloem

Pompoen cake

  • 75 gr boter
  • 320 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
  • 3/4 tl baking soda
  • 1,5 tl kaneel (*)
  • 300 gr pompoenpuree (**)
  • 110 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 100 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 160 ml melk

Instructies
 

  • We gaan beginnen met de ingrediënten te mengen voor het kaneel laagje. Gewoon even mengen en opzij zetten.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Vervolgens kan je de boter smelten voor de cake.
  • Ondertussen kan je de droge ingrediënten mengen namelijk zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder, baking soda en kaneel
    Zet even opzij
  • Doe de pompoenpuree, bruine suiker, suiker, eieren, vanille extract en de gesmolten boter in een mengkom. Mix dit even los tot een gladde massa. Mix voor zo'n 2min op hoge snelheid
    Verlaag dan je mixer naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend en in delen wat van de droge ingrediënten (bloem-baking soda-kaneel) en melk toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit.
  • Giet de helft van het deeg in de cakevorm en strooi hierover het kaneel laagje. Dit lijkt veel maar dat is oké.
    Giet hierover de rest van het deeg.
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60 graden.
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen;
    Bewaar de cake luchtdicht.
    Smakelijk

Notities

(*) Je zou hier ook speculaas -of koekkruiden voor kunnen gebruiken. Of misschien heb je wel een potje pumpkin spice kruiden, dan kan je deze ook perfect gebruiken. 
(**) Pompoenpuree maak je door geschilde blokjes pompoen gaar te stomen of te koken (niets aan toevoegen). Eenmaal gaar, pureer je dit. Hier kan vrij veel water inzitten nog. Doe de puree in een kookpotje en zet op een hoog vuur om het meeste water te verdampen. Roer goed zodat deze niet aanbakt. Laat dan volledig afkoelen. Wanneer de puree is afgekoeld kan er nog wat water op komen te staan, giet dit er dan af. Bewaar dit zo'n 3 a 4 dagen in de koelkast of vries in. Ideaal dus als je nog wat restjes hebt. Je kan eventueel restjes nog verwerken in een aardappelpuree. 
(**) Geen zin om zelf pompoenpuree te maken. Ga dan naar AH naar de babyvoeding. Daar hebben ze potjes pure pompoenpuree
Trefwoord bakken, cake, gebak, herfst, kaneel, pompoen, pompoenpuree