Plaatkoek met blauwe bessen

Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is ideaal om tijdens het weekend te bakken. Lekker krokante koek met een frisse vulling met zure room
Naar recept gaan

Deze plaatkoek met blauwe bessen is smullen smullen smullen! Het leuke is dat ze zo makkelijk en snel te maken zijn. Zowel de bodem als crumble topping is gemaakt van één en hetzelfde deeg. Voor de vulling op basis van zure room is het gewoon alles maar even mengen en je oven doet de rest van het werk. Ja, dessertjes of gebak kunnen ook heel simpel zijn en dat bewijst deze 😃. Het is zo’n receptje dat je makkelijk tijdens de ochtend van je weekend even snel in de oven steekt. In de namiddag na zo’n leuke herfstwandeling kan je er dan volop van genieten samen met wat koffie of thee. Ja, als ik ga wandelen tijdens het weekend is dat wat ik in mijn gedachten hou 😃. Thuiskomen, een grote plak van deze koek op een bord doen, een matcha latte, in de zetel onder een deken kruipen en genieten. 

TIP! Ik gebruikte nu nog verse blauwe bessen. Je kan dit ook met diepvries bessen maken. Hou er dan wel rekening mee dat ze na het bakken ietwat groen kunnen uitslagen (is normaal). Of je kan deze ook vervangen door peer of appel. 

Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is ideaal om tijdens het weekend te bakken. Lekker krokante koek met een frisse vulling met zure room

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze plaatkoek?

  • Patisseriebloem
  • Boter : probeer voor roomboter te gaan
  • Suiker
  • Bruine suiker = cassonade
  • Ei
  • Zure room
  • Citroen : zowel sap als fijngeraspte zeste
  • Vanille extract
  • Maizena of vanille puddingpoeder : ik zal altijd voor vanille puddingpoeder (Imperial) kiezen. Vind ik persoonlijk veel lekkerder
  • Blauwe bessen : Probeer voor verse te kiezen. Ga je voor diepvries blauwe bessen dan kunnen ze na het bakken een groene schijn afgeven. Je zou ook voor bramen kunnen kiezen of appel, peer …

Hoe maak je deze plaatkoek met blauwe bessen?

Begin met het maken van het deeg. Hiervoor mix je eerst zachte boter met suiker en bruine suiker los en luchtig. Doe er dan patisseriebloem bij samen met een snuifje kaneel. Mix tot een ietwat kruimelig deeg. Gebruik zo’n 2/3 van het deeg om de bodem van de bakvorm mee te bekleden. Duw goed aan met je vinden tot de bodem mooi egaal bedekt is. Bak de bodem alvast voor zo’n 10min in de oven. 

Ondertussen kan je de vulling maken. Doe hiervoor een ei, zure room bruine suiker, suiker, sap van halve citroen, vanille extract en zeste van citroen in een mengkom. Mix of roer dit even los tot een gladde massa. Vervolgens doe je er bloem, maizena of puddingpoeder en snuifje kaneel bij. Mix of meng nog even goed. Dit in een vrij lopende massa. Als laatste doe je er de blauwe bessen bij.

Haal de bakvorm na zo’n 10min bakken uit de oven, giet er de vulling over. Scheur of trek het resterende deeg in kleinere stukje en verdeel over de vulling. Bak dit nog eens voor zo’n 50 a 60min. De koek dient mooi goudbruin gebakken te zijn en de vulling mooi gaar. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. 

Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is ideaal om tijdens het weekend te bakken. Lekker krokante koek met een frisse vulling met zure room
Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is ideaal om tijdens het weekend te bakken. Lekker krokante koek met een frisse vulling met zure room
Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is ideaal om tijdens het weekend te bakken. Lekker krokante koek met een frisse vulling met zure room

Plaatkoek met blauwe bessen

Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is een ideaal receptje om tijdens het weekend te bakken. Voor zowel bodem als crumble gebruiken we een simpel kruimeldeeg. De vulling is op basis van blauwe bessen, zure room en pudding
5 van 1 stem
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • 1 bakvorm (rechthoekig of rond)

Ingrediënten
  

Deeg

  • 170 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr suiker
  • 50 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 240 gr patisseriebloem
  • 1 snuifje kaneel

Vulling

  • 1 ei
  • 150 gr zure room
  • 100 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 50 gr suiker
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 2 tl vanille extract
  • 30 gr patisseriebloem
  • 10 gr maizena of vanille puddingpoeder
  • 1 snuifje kaneel
  • 250 gr blauwe bessen

Instructies
 

  • Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
    Bekleed een bakvorm (randen en bodem) met bakpapier 
  • Voor het deeg
    Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met de suiker en bruine suiker. Mix dit op hoge snelheid tot dit mooi licht en luchtig is voor zo’n 3min. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Verlaag dan de snelheid van je mixer en voeg de bloem en snuifje kaneel toe. Mix tot je een ietwat kruimelig deeg krijgt. 
  • Gebruik ongeveer 2/3 van het deeg om de bodem van de bakvorm te bedekken. Dit doe je het beste met de je handen. Je hoeft geen deeg langs de zijkanten te doen. 
    Bak de bodem alvast voor zo’n 10min in de oven. 
  • Ondertussen kan je de vulling gaan maken.Hiervoor je het ei, zure room, bruine suiker, suiker, sap van halve citroen, vanille extract en zeste van citroen in een mengkom. Roer of mix dit heel even los tot een gladde massa.
    Vervolgens doe je er de  bloem, maizena of puddingpoeder en snuifje kaneel bij. Meng of mix nog even kort. Dit is vrij lopend dat is normaal. Doe er de blauwe bessen bij en meng nog even kort. 
  • Haal na zo’n 10min bakken de bakvorm uit de oven. Het deeg zal nog niet doorbakken zijn of goudbruin zijn maar dat is oke. Giet er de vulling over. Het resterende deeg trek je in kleinere stukjes en verdeel over de vulling.
    Zet terug in de oven voor zo’n 50 a 60min tot het deeg mooi goudbruin gebakken is en de vulling mooi gaar is. 
    Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. Tijdens het afkoelen zal de koek nog verder opstijven. 
Trefwoord bakken, blauwe bessen, dessert, gebak, snel klaar, zure room

1 thought on “Plaatkoek met blauwe bessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.