Ga terug
Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is ideaal om tijdens het weekend te bakken. Lekker krokante koek met een frisse vulling met zure room

Plaatkoek met blauwe bessen

Deze lekker makkelijke plaatkoek met blauwe bessen is een ideaal receptje om tijdens het weekend te bakken. Voor zowel bodem als crumble gebruiken we een simpel kruimeldeeg. De vulling is op basis van blauwe bessen, zure room en pudding
5 van 1 stem
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • 1 bakvorm (rechthoekig of rond)

Ingrediënten
  

Deeg

  • 170 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr suiker
  • 50 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 240 gr patisseriebloem
  • 1 snuifje kaneel

Vulling

  • 1 ei
  • 150 gr zure room
  • 100 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 50 gr suiker
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 2 tl vanille extract
  • 30 gr patisseriebloem
  • 10 gr maizena of vanille puddingpoeder
  • 1 snuifje kaneel
  • 250 gr blauwe bessen

Instructies
 

  • Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
    Bekleed een bakvorm (randen en bodem) met bakpapier 
  • Voor het deeg
    Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met de suiker en bruine suiker. Mix dit op hoge snelheid tot dit mooi licht en luchtig is voor zo’n 3min. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Verlaag dan de snelheid van je mixer en voeg de bloem en snuifje kaneel toe. Mix tot je een ietwat kruimelig deeg krijgt. 
  • Gebruik ongeveer 2/3 van het deeg om de bodem van de bakvorm te bedekken. Dit doe je het beste met de je handen. Je hoeft geen deeg langs de zijkanten te doen. 
    Bak de bodem alvast voor zo’n 10min in de oven. 
  • Ondertussen kan je de vulling gaan maken.Hiervoor je het ei, zure room, bruine suiker, suiker, sap van halve citroen, vanille extract en zeste van citroen in een mengkom. Roer of mix dit heel even los tot een gladde massa.
    Vervolgens doe je er de  bloem, maizena of puddingpoeder en snuifje kaneel bij. Meng of mix nog even kort. Dit is vrij lopend dat is normaal. Doe er de blauwe bessen bij en meng nog even kort. 
  • Haal na zo’n 10min bakken de bakvorm uit de oven. Het deeg zal nog niet doorbakken zijn of goudbruin zijn maar dat is oke. Giet er de vulling over. Het resterende deeg trek je in kleinere stukjes en verdeel over de vulling.
    Zet terug in de oven voor zo’n 50 a 60min tot het deeg mooi goudbruin gebakken is en de vulling mooi gaar is. 
    Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. Tijdens het afkoelen zal de koek nog verder opstijven. 
Trefwoord bakken, blauwe bessen, dessert, gebak, snel klaar, zure room