Geroosterde knolseldersoep met pancetta

Deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta is ideaal voor op je kerstmenu! Makkelijk de dag voordien al te maken, weinig werk, bomvol smaak en licht. We gaan in deze versie de soep niet koken maar de groenten eerst roosteren in de oven. Dit zorgt voor lekker veel smaak!
Naar recept gaan

Een soepje op je kerstmenu is altijd ideaal en zeker deze fluweelzachte geroosterde knolseldersoep met pancetta. Waarom soep op je kerstmenu? Heel simpel, deze kan je al helemaal de dag voordien maken. Enkel nog maar opwarmen en dat is het. Nog een reden is, dat soep eigenlijk altijd wel smaakt en is niet te zwaar. Het ideale begin dus van je menu.

Het leuke aan dit receptje is dat het weinig ingrediënten vraagt, alsook weinig van je tijd. Oke, je moet eerst die zware knolselder te lijf gaan en in blokjes snijden. Eenmaal dat gedaan, gaat alles met nog wat sjalot, look, prei en een halve appel de oven in. Daar gaan we de groentjes roosteren waardoor je soep extra veel smaak gaat hebben. Als de groenten mooi gaar gebakken zijn, gaat alles in een blender en mixen maar. Je soep is zo goed als klaar. Nog even opkoken en wat room toevoegen en meer is het niet.

Natuurlijk hoort er bij een feestelijk soepje een lekkere topping. Ook hier maken we het ons niet te moeilijk. Gewoon enkele dunne plakjes pancetta (mag ook spek zijn) krokant bakken in de oven. Simpel maar dit past zo goed bij deze knolseldersoep. Eventueel zou je nog wat blokjes appel kunnen bakken in een pan en deze in combinatie met de krokante pancetta de soep afwerken.

Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes

Deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta is ideaal voor op je kerstmenu! Makkelijk de dag voordien al te maken, weinig werk, bomvol smaak en licht. We gaan in deze versie de soep niet koken maar de groenten eerst roosteren in de oven. Dit zorgt voor lekker veel smaak!

Hoe maken we deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta?

We beginnen met het schillen van de knolselder en vervolgens in kleine blokjes te snijden. Probeer ze even groot te snijden voor een gelijke garing. Hak ook 2 sjalotten en prei in stukjes. Schil een halve appel, verwijder het klokhuis en snij eveneens in blokjes. Leg alle groenten en appel op een beklede bakplaat. Leg er ook het ongepeld en gehele teentje look bij. Overgiet met een royale scheut olijfolie, kruid met peper en zout. Leg er ook het takje tijm tussen. Zorg dat de groenten mooi egaal verspreid liggen over de bakplaat. Rooster de groenten in de oven tot ze gaar zijn. Hussel regelmatig even door de groenten tijdens het bakken.

Je zal zien dat de prei iets sneller bruin en krokanter zal worden dan de rest. Dit is normaal. Hou in gedachten dat we na het mixen, de groenten nog door een zeef gaan halen. Worden de groenten te snel bruin en is de knolselder nog niet zacht? Bedek dan met aluminiumfolie. De knolselder moet echt gaar zijn en niet beetgaar

Zijn de groenten mooi gaar, doe dan alles in een blender of in een kookpot. Verwijder wel het takje tijm en haal ook het vruchtvlees uit het teentje look. Overgiet met bouillon en mix tot een gladde soep. Wil je echt een fluweelzachte soep, haal deze dan door een zeef.
Breng de soep nu nog samen met wat kookroom en extra kruiding aan de kook en laat nog een minuutje doorkoken.
TIP! Dit kan je makkelijk de dag voordien al maken.

Voor de krokante pancetta, leg dunne plakjes op een beklede bakplaat. Laat niet overlappen bak deze krokant in de oven. Leg daarna op wat keukenpapier om uit te lekken.

Serveer de soep met de krokante stukjes pancetta.
Optioneel! Kan je ook nog wat stukjes appel bakken in de pan en deze samen met de pancetta gebruiken om de soep af te werken.

Deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta is ideaal voor op je kerstmenu! Makkelijk de dag voordien al te maken, weinig werk, bomvol smaak en licht. We gaan in deze versie de soep niet koken maar de groenten eerst roosteren in de oven. Dit zorgt voor lekker veel smaak!
Deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta is ideaal voor op je kerstmenu! Makkelijk de dag voordien al te maken, weinig werk, bomvol smaak en licht. We gaan in deze versie de soep niet koken maar de groenten eerst roosteren in de oven. Dit zorgt voor lekker veel smaak!

Geroosterde knolseldersoep met pancetta

Deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta is ideaal voor op je kerstmenu en je kerstdiner! Makkelijk de dag voordien al te maken, weinig werk, bomvol smaak en licht. We gaan in deze versie de soep niet koken maar de knolselderij eerst roosteren in de oven. Dit zorgt voor lekker veel smaak!
Gang Soep, voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 kleine knolselder (+/- 900gr)
  • 1 prei
  • 1/2 appel
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 1 takje tijm
  • 1 l bouillon (kip of groente)
  • 100 ml room
  • Olijfolie
  • 8 plakjes pancetta
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met je oven voor te verwarmen op 190 graden.
    Beleg een ruime bakplaat met bakpapier.
  • Schil de knolselder en snij in kleine blokjes. Snij ze niet te grof (lange garingstijd) maar ook niet te fijn (te snel bruin worden).
    Was de prei en en snij ook in kleine plakjes.
    Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
    Pel de sjalotten en hak in kleine blokjes.
    Leg alle groentjes en appel op de bakplaat. Voeg ook het teentje look toe in z'n geheel ongepeld. Giet er een royale scheut olijfolie over en wat peper en zout. Hussel goed door mekaar en spreid de groentjes mooi egaal over de bakplaat uit. Leg er ook het takje tijm bij.
    Zet in de oven en rooster voor zo'n 35 a 40min in de oven. Hussel tijdens het bakken af en toe doorheen de groentjes. Het is normaal dat de prei iets sneller bruin zal worden.
    Worden de groenten iets te bruin, dek dan af met wat aluminiumfolie.
  • Check of de blokjes knolselder gaar zijn, ze moeten echt zacht zijn. Haal dan uit de oven.
    Doe alles in een blender of in een kookpot. Verwijder wel het takjes tijm en haal het vruchtvlees uit het teentje look. Voeg de bouillon toe en mix tot een gladde soep. Wil je ze echt fluweelzacht hebben, haal dan nog even door een zeef.
    Proef en breng op smaak met peper en zout.
    Breng de soep nog even terug aan de kook samen met de room en laat nog een minuutje doorkoken.
    TIP! Dit kan je makkelijk de dag voordien al doen
  • We serveren de soep met krokant gebakken pancetta. Leg de plakjes pancetta op een beklede bakplaat, laat ze niet overlappen. Bak de pancetta krokant in de oven op 200 graden voor zo'n 10 min. Hou goed in de gaten dat deze niet te bruin wordt.
    Eenmaal mooi gebakken, laat uitlekken op wat keukenpapier.
    TIP! Ook dit kan je al enkele uren van tevoren doen
  • Serveer de soep met de krokante stukjes pancetta.
Trefwoord appel, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, knolselder, pancetta, soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.