Ga terug
Deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta is ideaal voor op je kerstmenu! Makkelijk de dag voordien al te maken, weinig werk, bomvol smaak en licht. We gaan in deze versie de soep niet koken maar de groenten eerst roosteren in de oven. Dit zorgt voor lekker veel smaak!

Geroosterde knolseldersoep met pancetta

Deze Geroosterde knolseldersoep met pancetta is ideaal voor op je kerstmenu en je kerstdiner! Makkelijk de dag voordien al te maken, weinig werk, bomvol smaak en licht. We gaan in deze versie de soep niet koken maar de knolselderij eerst roosteren in de oven. Dit zorgt voor lekker veel smaak!
Gang Soep, voorgerecht
Porties 4

Ingrediƫnten
  

  • 1 kleine knolselder (+/- 900gr)
  • 1 prei
  • 1/2 appel
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 1 takje tijm
  • 1 l bouillon (kip of groente)
  • 100 ml room
  • Olijfolie
  • 8 plakjes pancetta
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met je oven voor te verwarmen op 190 graden.
    Beleg een ruime bakplaat met bakpapier.
  • Schil de knolselder en snij in kleine blokjes. Snij ze niet te grof (lange garingstijd) maar ook niet te fijn (te snel bruin worden).
    Was de prei en en snij ook in kleine plakjes.
    Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
    Pel de sjalotten en hak in kleine blokjes.
    Leg alle groentjes en appel op de bakplaat. Voeg ook het teentje look toe in z'n geheel ongepeld. Giet er een royale scheut olijfolie over en wat peper en zout. Hussel goed door mekaar en spreid de groentjes mooi egaal over de bakplaat uit. Leg er ook het takje tijm bij.
    Zet in de oven en rooster voor zo'n 35 a 40min in de oven. Hussel tijdens het bakken af en toe doorheen de groentjes. Het is normaal dat de prei iets sneller bruin zal worden.
    Worden de groenten iets te bruin, dek dan af met wat aluminiumfolie.
  • Check of de blokjes knolselder gaar zijn, ze moeten echt zacht zijn. Haal dan uit de oven.
    Doe alles in een blender of in een kookpot. Verwijder wel het takjes tijm en haal het vruchtvlees uit het teentje look. Voeg de bouillon toe en mix tot een gladde soep. Wil je ze echt fluweelzacht hebben, haal dan nog even door een zeef.
    Proef en breng op smaak met peper en zout.
    Breng de soep nog even terug aan de kook samen met de room en laat nog een minuutje doorkoken.
    TIP! Dit kan je makkelijk de dag voordien al doen
  • We serveren de soep met krokant gebakken pancetta. Leg de plakjes pancetta op een beklede bakplaat, laat ze niet overlappen. Bak de pancetta krokant in de oven op 200 graden voor zo'n 10 min. Hou goed in de gaten dat deze niet te bruin wordt.
    Eenmaal mooi gebakken, laat uitlekken op wat keukenpapier.
    TIP! Ook dit kan je al enkele uren van tevoren doen
  • Serveer de soep met de krokante stukjes pancetta.
Trefwoord appel, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, knolselder, pancetta, soep