Vol-au-Vent met asperges

Deze snelle vol-au-vent met asperges is een ultiem lente receptje dat je kan serveren met Pasen of op een gewone doordeweekse dag. Je kan dit koninginnenhapje makkelijk een dag op voorhand al maken. Ik deel trouwens enkele tips voor een super snelle vol-au-vent bomvol smaak, weinig moeite en weinig tijd.
Naar recept gaan

Van een echt lente receptje gesproken, een heerlijke en gemakkelijke snelle vol-au-vent met asperges . Of moet ik zeggen een videe’ke (zeggen ze hier bij ons in de Kempen) of een koninginnenhapje. De klassieke versie vraagt wel wat tijd, werk en moeite. Deze versie is een snellere en vooral ook heel lekkere variant. Ik gebruik namelijk enkele “binnenwegentjes” om het allemaal iets sneller te laten gaan, minder afwas, minder tijd en dat allemaal zonder in te boeten aan smaak. Dus lees vooral verder voor de ultieme tips.

Ik maakte deze vol-au-vent met daarin onze Belgische asperges verwerkt. En voor de romige toetst gebruikte ik de INEX room 40%. Deze room is gemaakt met weidemelk van bij ons, super smaakvol en gemakkelijk bruikbaar voor alle bereidingen (zowel zoet als hartig). Kortom een koninginnenhapje met alleen maar lekkers van bij ons!

Deze snelle vol-au-vent met asperges is een ultiem lente receptje dat je kan serveren met Pasen of op een gewone doordeweekse dag. Je kan dit koninginnenhapje makkelijk een dag op voorhand al maken. Ik deel trouwens enkele tips voor een super snelle vol-au-vent bomvol smaak, weinig moeite en weinig tijd.
Deze snelle vol-au-vent met asperges is een ultiem lente receptje dat je kan serveren met Pasen of op een gewone doordeweekse dag. Je kan dit koninginnenhapje makkelijk een dag op voorhand al maken. Ik deel trouwens enkele tips voor een super snelle vol-au-vent bomvol smaak, weinig moeite en weinig tijd.

Wat zijn nu de “binnenwegentjes” voor deze snelle vol-au-vent met asperges?

  1. Ik gebruik geen hele kip, ik kies voor kipfilets. Hier kan je het jezelf nog makkelijker maken door reeds in stukjes gesneden kipfilet te gebruiken.
  2. We gaan geen gehakt mengen met paneermeel en eitje om er vervolgens kleine gehaktballetjes van te rollen. We gaan niets rollen, we gebruiken namelijk (kippen)chipolata of (kippen)worst. Hieruit duwen we toefjes gehakt en deze bakken we. Oke geen perfecte ronde balletjes maar hey dit is veel sneller en even lekker.
  3. We maken geen bouillon waarin de kip kan garen, we hoeven de kip dan ook niet te “plukken” voor kleine stukjes voor in onze vol-au-vent. We gaan de blokjes kipfilet gewoon direct bakken in de pan. Dit geeft ook veel smaak aan je gerecht. Ter info! ik gebruik wel het kookvocht waarin de asperges hebben gegaard.
  4. We gebruiken gewoon 1 grote stoofpot waarin we alles gaan maken. We bakken de stukjes kip en de toefjes gehakt eerst even aan in de pan, zodat ze bijna gaar zijn. Omdat we kleine stukjes kip gebruiken en kleine toefjes gehakt, duurt dit niet te lang. Je schept het vlees even uit de stoofpot en bak hierin plakjes champignons mooi goudbruin. Dan gaat het vlees terug in de stoofpot gevolgd door wat bloem en het kookvocht van de asperges (+ eventueel nog een bouillonblokje). Nog even kort laten inkoken zodat de saus indikt, afwerken met wat citroensap, de gekookte asperges en de Inex room.

TIP! Je kan deze vol-au-vent makkelijk al een dag op voorhand maken. Hij wordt er zo alleen maar lekkerder op.
Nog een tip !! Hou de schillen van de asperges bij. Als je de asperges hebt gaar gekookt in water, schep ze uit het water. Doe de schillen in het kookvocht en laat nog 20min of langer zachtjes sudderen. Zo krijg je een heerlijke smaakvolle asperge bouillon.
Extra tip !! Ik gebruikte in dit recept enkel witte asperges maar je zou ook een mix van witte en groene asperges kunnen gebruiken. Natuurlijk kan je ze ook weglaten als we buiten het seizoen zijn.


Deze snelle vol-au-vent met asperges is een ultiem lente receptje dat je kan serveren met Pasen of op een gewone doordeweekse dag. Je kan dit koninginnenhapje makkelijk een dag op voorhand al maken. Ik deel trouwens enkele tips voor een super snelle vol-au-vent bomvol smaak, weinig moeite en weinig tijd.
Deze snelle vol-au-vent met asperges is een ultiem lente receptje dat je kan serveren met Pasen of op een gewone doordeweekse dag. Je kan dit koninginnenhapje makkelijk een dag op voorhand al maken. Ik deel trouwens enkele tips voor een super snelle vol-au-vent bomvol smaak, weinig moeite en weinig tijd.

Snelle vol-au-vent met asperges

Deze snelle vol-au-vent met asperges is een ultiem lente receptje dat je kan serveren met Pasen of op een gewone doordeweekse dag. Je kan dit koninginnenhapje makkelijk een dag op voorhand al maken. Ik deel trouwens enkele tips voor een super snelle vol-au-vent bomvol smaak, weinig moeite en weinig tijd.
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 bussel asperges (+/- 500gr)
  • 250 gr worsten of chipolata (ik gebruikte kippenworsten)
  • 3 enkele kipfilets
  • 250 gr champignons
  • 60 gr bloem
  • 1 bouillonblokje (kip)
  • 150 ml Inex room 40%
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie of klontje boter
  • 4 bladerdeegkoekjes
  • kroketten of frietjes

Instructies
 

  • Begin met het schillen van de asperges en snij in kleinere stukjes van zo'n 2 a 3cm
    TIP ! Ik bewaarde de schillen om deze na het koken van de asperges toe te voegen aan het water om zo een lekkere asperge bouillon te maken.
    Kook de asperges mooi beetgaar in zo'n 1l water met daarin een snuifje zout.
    Eenmaal beetgaar, schep ze uit het water en laat uitlekken in een vergiet.
    Nu kan je net zoals mij de schillen toevoegen aan het kookvocht en nog eens zo'n 20min (mag ook langer) zachtjes laten sudderen. Verwijder de schillen en bewaar het kookvocht.
    TIP !! Dit kan je makkelijk de dag voordien al doen
    TIP ! Je hoeft niet per se de asperge bouillon te gebruiken, je kan ook gewoon werken met kippen bouillonblokjes
  • Snij alvast de kipfilets in kleine stukjes of koop reeds stukjes kipfilet.
    Maak de champignons proper en hak in plakjes.
  • Verhit een ruime stoofpot met een scheut olijfolie of klontje boter.
    Duw kleine toefjes uit de worsten, lijkende op gehaktballetjes (maar natuurlijk niet perfect rond). Bak deze alvast even tot ze een mooi korstje krijgen. Roer af en toe. Voeg dan de blokjes kip toe en laat ook mee bakken. Roer af en toe.
    Eenmaal mooi gaar en lichtjes goudbruin, schep even uit de pot.
  • Voeg de plakjes champignons toe aan dezelfde stoofpot. Je zal nog wat olijfolie of boter moeten toevoegen. Bak de champignons tot deze lichtjes beginnen kleuren.
    Voeg het vlees terug toe en meng even.
    Strooi hierover de bloem, roer even en laat 1min mee bakken.
    Giet er nu zo'n 800ml van de asperge bouillon + het bouillonblokje over.
    TIP ! Gebruik je de asperge bouillon niet, dan voeg je gewoon water + het bouillonblokje toe
    Laat zachtjes koken zodat de saus kan indikken.
    Eenmaal ingedikt voeg je de INEX room toe samen met wat citroensap, peper en zout.
    Als laatje voeg je
    TIP! VInd je de saus iets te dik, voeg nog wat bouillon of water toe.
  • Serveer de vol-au-vent met de bladerdeegkoekjes en frietjes of kroketten
    Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.