Charlotte taart met witte chocolade

Op en top feestelijk is deze charlotte taart met witte chocolade en toch is ze zeer gemakkelijk en snel te maken. Het ideale dessert voor Pasen. Achter dat laagje lange vinger koekjes zal je een witte chocolademousse vinden met citroen en afwerken doen we met aardbeien
Naar recept gaan

Een feestelijk taartje om te serveren met Pasen of eender welke feestelijke gelegenheid. Deze charlotte taart met witte chocolade ziet er misschien spectaculair uit, ze maken is echt heel eenvoudig. Achter dat laagje “lange vinger” koekjes ofwel boudoirs zal je een zalige witte chocolademousse met citroen vinden. Meer is het eigenlijk niet! Afwerken doe je met een goede lading Belgische aardbeien en meer heb je echt niet nodig.

Feestelijk, gemakkelijk om te maken en ook nog eens perfect een dag op voorhand te maken. Aangezien de mousse een paar uur of nachtje dient op te stijven, moet je ze de dag voordien al maken natuurlijk 😉. De koekjes rondom, schik je best een paar uur van tevoren anders zullen ze wat wak worden.

Op en top feestelijk is deze charlotte taart met witte chocolade en toch is ze zeer gemakkelijk en snel te maken. Het ideale dessert voor Pasen. Achter dat laagje lange vinger koekjes zal je een witte chocolademousse vinden met citroen en afwerken doen we met aardbeien

Hoe maken we deze charlotte taart met witte chocolade?

Begin met zowel de bodem als de zijkanten te bekleden met bakpapier. Voor de zijkanten kan je het beste deze eerst wat invetten zo zal het bakpapier beter blijven kleven. Schik daarna de lange vingers over de bodem, deze dient helemaal bedekt te worden. Dus je zal er enkele moeten breken om ze te laten passen. Zet even opzij.

Dan gaan we de mousse maken. Hiervoor ga je eigenlijk eerst banketbakkersroom maken. We brengen melk aan de kook, waar je een papje van suiker, maizena en eigelen aan toevoegt. Deze laat je al roerend indikken tot een pudding. Eenmaal ingedikt, haal van het vuur en voeg er geweekte blaadjes gelatine aan toe samen met wat vanille. Giet de warme pudding meteen over blokjes witte chocolade en roer goed zodat deze kunnen smelten en je een mooi gladde massa krijgt. Dit laat je afkoelen tot kamertemperatuur en daar voeg je als laatste nog opgeklopte room, citroensap en zeste van citroen aan toe. Meng kort tot een fluffy mousse, giet dit over de koekjes in de vorm en laat opstijven in de koelkast.

Als afwerking, je kan de taart gewoon zo serveren met wat aardbeien bovenop. Maar dit is een charlotte taart dus gaan we rondom lange vinger koekjes schikken. Zelf heb ik deze koekjes eerst voor een deel in de witte chocolade nog gedipt, wat niet hoeft maar geeft wel een leuk effect. Om de koekjes goed aan de taart te laten plakken, gebruikte ik wat gesmolten chocolade. Werk de taart dan nog af met de goede hoeveelheid aardbeien.

Op en top feestelijk is deze charlotte taart met witte chocolade en toch is ze zeer gemakkelijk en snel te maken. Het ideale dessert voor Pasen. Achter dat laagje lange vinger koekjes zal je een witte chocolademousse vinden met citroen en afwerken doen we met aardbeien

TIPS & VRAGEN

  • Kan je de aardbeien vervangen? Ja, je kan hier eender welk fruit gaan gebruiken. Het lekkerste is wel met bessen of mango.
  • Kan ik ook andere koekjes gebruiken? Ja zeker, je zou ook voor speculaas kunnen kiezen of sigaren koekjes.
Op en top feestelijk is deze charlotte taart met witte chocolade en toch is ze zeer gemakkelijk en snel te maken. Het ideale dessert voor Pasen. Achter dat laagje lange vinger koekjes zal je een witte chocolademousse vinden met citroen en afwerken doen we met aardbeien

Charlotte taart met witte chocolade

Op en top feestelijk is deze charlotte taart met witte chocolade en toch is ze zeer gemakkelijk en snel te maken. Het ideale dessert voor Pasen. Achter dat laagje lange vinger koekjes zal je een witte chocolademousse vinden met citroen en afwerken doen we met aardbeien
5 van 1 stem
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

  • +/- 300 a 400 gr lange vingers
  • 240 gr witte chocolade (+extra voor de lange vingers)
  • 310 gr melk
  • 35 gr suiker
  • 3 eigelen
  • 15 gr maizena
  • 3 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 1 tl vanille
  • 40 ml citroensap
  • 1,5 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
  • 250 ml room
  • Aardbeien

Instructies
 

  • We beginnen eerst met de springvorm te bekleden met bakpapier, zowel de bodem als zijkanten. Voor de zijkanten, je kan deze best eerst wat invetten. Zo zal het bakpapier beter blijven kleven.
  • Bedek dan de bodem volledig met lange vinger koekjes. Je zal er enkele moeten breken om ze mooi te laten passen. Zet even opzij
  • Dan gaan we de mousse maken.
    Breek de chocolade in kleine stukjes, doe in een kom en zet even opzij.
    Week de blaadjes gelatine in koud water.
    Doe de melk in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Ondertussen meng je de suiker, eigelen en maizena in een kommetje tot een glad papje. Giet hierbij een deel van de kokende melk. Roer goed los en giet nu alles terug in het kookpotje. Laat nu al roerend indikken. Blijf goed roeren zodat er geen brokjes in komen of aan de bodem aanbakt. Als dit mooi is ingedikt tot een pudding. Haal van het vuur en voeg meteen de uitgeknepen blaadjes gelatine toe samen met de vanille. Roer even zodat deze kunnen smelten.
    Giet deze warme pudding vervolgens meteen over de stukjes chocolade. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je een mooi glad mengsel krijgt. Als laatste voeg je het citroensap en zeste van citroen toe. Meng nog even kort. Laat dit mengsel nu afkoelen tot kamertemperatuur.
    Is dit mengsel afgekoeld tot kamertemperatuur, klop dan de room stijf op. Klop natuurlijk ook niet te stijf want je moet deze nog makkelijk kunnen mengen. Voeg de opgeklopte room onder het witte chocolade mengsel en meng met een spatel. Meng niet te lang anders zal al de lucht eruit gaan.
    Giet deze mousse dan bovenop de koekjes in de springvorm. Spreid mooi en egaal uit met een lepel. Zet in de koelkast voor minstens 4 a 5min of beter een nachtje
  • Je zou deze taart gewoon zo kunnen serveren en ze bovenop nog decoreren met de aardbeien en eventueel wat paaseitjes.
    Of je kan rondom de taart nog lange vinger koekjes schikken zoals ik heb gedaan. Ik heb zelf de koekjes nog voor een deel in wat gesmolten chocolade gedipt. Om de koekjes goed aan de taart te laten kleven, gebruik je best wat gesmolten chocolade.
    Smakelijk
Trefwoord aardbeien, chocolade, chocolademousse, citroen, lange vinger koekjes, pasen, taart, witte chocolade

1 thought on “Charlotte taart met witte chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.