Ik was vroeger totaal geen fan van boterhammen en zeker niet als ze eerst al uren in een boterhammendoos hadden gezeten … het brood wordt wak en dan zwijg ik nog van de smaak … En daarom wilde ik een lunchbox special houden, het hoeft niet elke dag boterhammen met choco of kaas te zijn.
Ik ben mij sinds een maand aan het verdiepen in de “lunchbox wereld ” met het oog op een themaweek vlak voor de start van het nieuwe schooljaar.
Wat mij opviel tijdens al het opzoekwerk is dat het vullen van een brooddoos een echte hype is in USA en Azie.
Wat voor creaties dat ik toen heb gevonden … Hello Kitty gemaakt in rijst … creatieve bouwkunstjes met groenten en fruit …
Allemaal mooi maar ik ben niet van plan om veel vroeger te moeten opstaan om een kunstwerk van mijn lunchbox te maken. Mijn lunchbox moet voor mij bestaan uit lekkere en voedzame ingredienten en dat ze er toch nog een beetje smakelijk uitziet als je lunchpauze begint.
De brooddozen worden tegenwoordig zo gemaakt dat je een heel feest kan maken van je lunch ook al ben je op je werk of school. Denk maar aan de Ellipse Duo lunchbox (zie review) van Rosti Mepal of deze trendy lunchbox van Monbento. Beide lunchboxen zijn beschikbaar in heel trendy kleurtjes maar nog belangrijker ze bestaan uit 2 aparte compartimenten, dus geen slappe salades meer.
Ook al ga ik al een tijdje niet meer naar school, ook ik moet elke week een lunchbox zien te vullen voor mezelf. Gelukkig moet ik dit maar 1x in de week doen.
Nog steeds ben ik geen fan van boterhammen, maar tegenwoordig is er wel een leuk, lekker en handig alternatief nl. wraps. Ze ogen niet alleen leuk maar de smaak blijft ook lekker behouden.
Mede dankzij de 2 aparte compartimenten van mijn handige Monbento lunchbox, kan je een klein lunch buffetje creëren. In het ene compartiment heb ik voor een hartelijke wrap gekozen met kaas/hesp/sla en kerstomaatjes, het andere compartiment is dan weer gevuld met een wrap met philadelphia/aardbeien en een gezond chocolade cakeje als dessertje.
Met de vulling van je wrap kan je eindeloos varieren net zoals bij boterhammen, enkel is een wrap eens iets anders en in mijn geval veel lekkerder 😉
Om een lunchbox helemaal af te maken, is het altijd leuk dat er iets zoet inzit. Toen ik deze lunchbox aan het samenstellen was, had ik net de vorige dag deze lekkere gezonde chocolade-courgette cakejes gebakken. Ik heb speciaal een beetje van het beslag bijgehouden om mini-cakevormpjes te vullen die pasten in mijn lunchbox.
Hieronder vind je het recept voor de heerlijke gezonde chocoladecakejes.
Ingrediënten (8 a 10 cakejes)
- 150gr speltbloem (of patisseriebloem)
- 40gr cacaopoeder
- 1tl bakpoeder
- 2el kokosolie
- 5el honing* (of meer als je een zoetekauw bent)
- 1kl vanille extract
- 1 ei + 1 eiwit
- 150gr fijngeraspte courgette
- 2el appelmoes
- 120ml melk (ik heb amandelmelk gebruikt maar gewone melk is ook oké)
- snuifje zout
- Optioneel > 40gr chocoladedruppels + extra
* ik heb ongeveer 5el honing gebruikt en voor mij was het zoet genoeg. Maar voor mijn zoetekauw vriend, mocht het nog iets zoeter.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de bloem, cacao, bakpoeder en snuifje zout. Zet even opzij.
Doe het ei en eiwit met het vanille extract in de mengkom van je keukenmachine en mix luchtig.
Voeg de fijngeraspte courgette, 2el kokosolie, honing en de appelmoes toe en meng even vlug.
Voeg als laatste het bloemmengsel lepel per lepel toe en meng nog even goed.
Doe als laatste de chocoladedruppels bij het deeg en schep nog even door.
Verdeel het mengsel over de vormpjes en bak de cakejes ongeveer 20 a 25min in de oven. De mini-cakejes dienen niet zo lang te bakken.
Check met een sateprikker of de cakejes gaar zijn.
Haal uit de oven, nu kan je nog enkele chocoladedruppels over de cakejes strooien.
Laat de cakejes volledig afkoelen