Ananastaart met frangipane

Ananastaart met frangipane

Vandaag toveren we een lekker exotisch taartje uit onze oven! Tja, als je niet naar een exotisch strand met palmbomen kan dan is deze ananastaart met frangipane toch de perfecte gulden middenweg. Vorig jaar lagen we nu volop te genieten in Abu Dhabi, twee jaar geleden in Dubai en nu onder een dik deken in ons Belgenlandje. Met totaal geen reisplannen op de planning wat heel raar aanvoelt aangezien reizen toch één van mijn passies is.

Ananastaart met frangipane

Maar gezondheid boven alles, dus dan genieten we maar volop van de gezellige “baking days” en smullen we volop van al dat lekkers. Bijna net zo goed dan lekker lui op een ligbed te liggen met een wit zandstrand aan je voeten en een “Virgin Pina Colada” in de handen. Oke, back to business en back naar dit zalige taartje. Een taartje bestaande uit een lekker krokante korst (moeilijk te zien hier op de foto), daarop een heerlijk smeuige frangipane afgewerkt met schijfjes ananas.

Ananastaart met frangipane

Voor de frangipane ging ik deze keer niet uit van het klassieke recept met als hoofdingrediënt amandelmeel. In dit recept, laat ik de amandelen weg en gebruikte macadamia noten (fijngemalen) en kokospoeder. Kokos en ananas, een perfect match en heeft wat weg van een Pina Colada.
Vind je geen macadamia noten dan kan je natuurlijk ook gewoon amandelmeel gebruiken. Persoonlijk vind ik macadamia noten iets fijner en romiger qua smaak en net dat tikkeltje lekkerder dan amandelen.

Ananastaart met frangipane

Tip > ik maakte het deeg voor de korst zelf maar je kan ook perfect taartdeeg van de winkel hiervoor gebruiken.

Ingrediënten korst

  • 170gr patisseriebloem
  • 1el suiker
  • 100gr boter/margarine (koud)

Ingrediënten frangipane

  • 200gr macadamia noten
  • 100gr kokospoeder
  • 180gr poedersuiker
  • 50gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 1e eiwit
  • 1/2tl fijngeraspte zeste van limoen
  • 1/2 verse ananas
  • 1el suiker
  • 1el gesmolten boter/margarine

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg voor de korst.
Doe de bloem en suiker in een mengkom. Meng even.
Voeg de koude boter/margarine in blokjes toe en meng (met de hand of keukenmachine) tot je fijne kruimels krijgt.
VOeg ongeveer 2 a 3el ijskoud water toe tot je een mooi deegbal krijgt. Voeg eventueel nog wat extra water toe als het deeg te droog is.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo’n 60min opstijven in koelkast.

Voor de frangipane.
Hak de macadamia noten eerst grof met een mes.
Doe dan in een blender en mix tot fijne kruimels.
Doe de fijngemalen macadamia in een mengkom samen met het kokospoeder, poedersuiker en zeste van citroen. Voeg de zachte boter toe en het eiwit en meng tot een plakkerige stevige massa.

Verwijder ondertussen de schil van de ananas en snij de ananas in dunne schijven.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit met een diameter van zo’n 20 a 22cm en dikte van zo’n 4mm.
Leg op een beklede bakplaat.
Schep hierop de frangipane en spreid uit over de hele lap deeg.
Verdeel hierover de schijven ananas.
Wrijf de ananas in met wat gesmolten boter en strooi hierover de suiker.
Eventueel als je nog wat deeg over hebt, rol er bolletjes van en leg er een paar op de ananas.
Bak de taart voor zo’n 30 a 35min tot het deeg van de korst mooi gebakken is.

Haal uit de oven en laat ofwel helemaal afkoelen maar ook lauw is deze taart heerlijk.
Serveer met een bolletje ijs.

Smakelijk





Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.