Gratin van pastinaak, prei en champignons

Gratin van pastinaak, prei en champignons

Te midden van alle feestelijke kerstshoots, ja dat lees je goed “kerstshoots”, maakte ik deze heerlijke herfstige comfy gratin van pastinaak, prei en champignons. Een leuk alternatief op de klassieke aardappelgratin!
Maar ik zie jullie vooral denken over het feit dat ik al aan het kerstshooten ben. Je mag mij gek verklaren hoor, doe ik zelf ook! Sinds eind september ben ik dus al aan kerstgerechtjes bezig. Waarom?
Wel verschillende redenen …

Gratin van pastinaak, prei en champignons

Ten eerste ik ben dol op Kerst, correctie dol op de aanloop naar Kerst!
Dus het kan niet vroeg genoeg beginnen en mijn motto is zoals elk jaar “preparation is the key to succes”. Dus al eens testen en uitproberen, kan zeker geen kwaad.
Ten tweede, normaal werk ik aan mijn Kerstreceptjes in de maand november maar ik ga een week naar Dubai in november + drukte op het werk tijdens deze maand … dus is mijn kerstvoorbereiding met een maand verschoven. Wat ik als “christmaholic” echt niet erg vind!
En nog een reden, ik kon gewoon niet wachten om te beginnen shooten. Ik zit al maanden met een hoofd vol ideeen voor recepten, setting en deco en dat moest er gewoon uit. Na ons reisje naar Mallorca zat ik vol energie en ben er gewoon “volle bak” ingevlogen! En ik moet zeggen, ik ben alvast super blij met de eerste recepten, stylings en foto’s. Wat in mijn hoofd zat staat nu ook degelijk op foto en kon ik proeven! Ik kan bijna niet meer wachten om deze te delen met jullie maar daar is het nu net nog iets te vroeg voor. Of zijn er op deze aarde nog “vroege Kerst freaks” die ook al bezig zijn met hun menu? 🙂

Dus we zijn oktober en wij zijn hier thuis al 2 a 3 weken kerstgerechten aan het eten. Klinkt zot maar hey zot zijn doet geen zeer zeggen ze hier!
Maar af en toe doe ik nog even normaal en zet ik gewone dagdagelijkse kost op tafel zoals deze gratin. Maar eigenlijk zou deze gratin ook niet misstaan op tafel voor Kerst 😁 als bijgerecht!

Gratin van pastinaak, prei en champignons

Ingrediënten (ongeveer 4 personen)

  • 4 (grote) pastinaken
  • 250gr champignons
  • 3 preien
  • 1el verse blaadjes tijm
  • 100gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 350ml room
  • 1x kip bouillonketeltje of een blokje kipbouillon
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Maak de champignons proper en snij in plakjes.
Was de preien en hak fijn (ook het groene gedeelte).
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot/pan en bak hierin de champignons en de prei ongeveer 5min. Roer af en toe.
Voeg de tijm toe, het bouillonketeltje (gebruik je een blokje bouillon, los dit dan eerst op in een klein beetje heet water) en een klein scheutje water. Laat kort inkoken zodat het vocht is weggekookt. Breng nog verder op smaak met peper en eventueel zout.
Haal van het vuur.

Schil de pastinaken en snij in dunne schijfjes.

Verhit de oven voor op 205 graden.
Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
Beleg de bodem van de ovenschaal met schijfjes pastinaak en kruid met peper en zout.
Doe hierop de helft van het mengsel van champignons-prei gevolgd door weer een laag schijfjes pastinaak (+ kruid met peper en zout), de overige helft champignons-prei en als laatste nog een laagje pastinaak.
Giet hierover de room en strooi er de geraspte Parmezaanse kaas over.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak zo de gratin 45min in de oven.
Verwijder dan de aluminiumfolie en bak nog eens 10 a 15min tot de pastinaak lekker zacht is en de kaas mooi goudbruin is.

Serveer direct!
Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.