Pruimen taart

Lekker makkelijk recept voor pruimen taart, een heerlijk simpel gebak voor bij de koffie of thee. De lekkerste pruimenvlaai met een lekker krokant korstje, een fris zure pruimen vulling en doe daarbij een bolletje ijs.
Naar recept gaan

Pruimen taart, heerlijk zomers gebak om met z’n allen van te genieten. Bakken tijdens de zomermaanden, ik doe het niet vaak, die warmte kan ik dan echt wel missen in huis 😃. Echter voor bepaalde receptjes maak ik graag een uitzondering en deze pruimenvlaai is er daar eentje van. Een super lekkere en vooral makkelijke taart met de lekkerste krokant kort en een heerlijke pruimen vulling. Niet te veel tierlantijntjes, gewoon simpel maar wel fantastisch qua smaak. En daar doen we het voor he!

TIP! Ik gebruikte hier nu pruimen omdat die in het seizoen zijn. Je kan dit ook met ander fruit maken. De werkwijze is dan hetzelfde. Eerst een moes maken en dan laten indikken met wat maizena of puddingpoeder.

Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met pruimen? Check dan zeker deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor pruimen taart, een heerlijk simpel gebak voor bij de koffie of thee. De lekkerste pruimenvlaai met een lekker krokant korstje, een fris zure pruimen vulling en doe daarbij een bolletje ijs.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pruimen taart?

  • Pruimen (verse)
  • Suiker & Vanillesuiker
  • Kaneel
  • Vanille puddingpoeder of maizena
  • Bruine suiker
  • Boter
  • Vanille extract
  • Patisseriebloem + bakpoeder
  • Ei

Hoe maak je deze Pruimen taart?

Begin met het maken van de vulling. Hiervoor ga je eerst pruimen ontpitten, snij dan in kleine stukjes. Doe vervolgens de stukjes pruimen in een kookpotje samen met de suiker, vanillesuiker, kaneel en scheutje water. Zet op een middelhoog vuur. In het begin, moet je af en toe roeren. Laat dan zachtjes sudderen tot de pruimen moes zijn geworden. Ondertussen kan je de maizena of puddingpoeder losroeren met wat water tot een glad papje. Dit papje giet je dan bij de moes en laat al roerend indikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.

Vervolgens gaan we het deeg maken. Hiervoor doe je bruine suiker en kleine blokjes boter in een mengkom. Mix dit alvast even zodat de suiker en boter goed gemengd zijn. Doe er dan de bloem en bakpoeder bij. Mix opnieuw goed, dit zal een ietwat kruimelig deeg vorm. Kluts het ei los en voeg ongeveer de helft (niet alles) toe. Mix nog even tot je een mooie deegbal krijgt. Verpak het deeg dan in plasticfolie en laat zo’n 10min opstijven in de koelkast.

Je kan het deeg dan uitrollen en zo je vorm bekleden. Ik heb gewoon het deeg erin geduwd met mijn vingers. Je zal nog wat deeg overhouden, dit kan je eventueel nog uitsteken met vormpjes of in reepjes snijden voor een rasterwerk te maken. Vul de taartvorm dan op met de pruimenvulling en werk dan eventueel af met de rest van het deeg.

Bak vervolgens de taart in de oven voor zo’n 45 a 55min. Eenmaal gebakken, kan je deze volledig laten afkoelen. Echter vind ik ze lekkerder als ze nog wat warm is in combinatie met een bolletje ijs.

Lekker makkelijk recept voor pruimen taart, een heerlijk simpel gebak voor bij de koffie of thee. De lekkerste pruimenvlaai met een lekker krokant korstje, een fris zure pruimen vulling en doe daarbij een bolletje ijs.
Lekker makkelijk recept voor pruimen taart, een heerlijk simpel gebak voor bij de koffie of thee. De lekkerste pruimenvlaai met een lekker krokant korstje, een fris zure pruimen vulling en doe daarbij een bolletje ijs.

Pruimen taart

Lekker makkelijk recept voor pruimen taart, een heerlijk simpel gebak voor bij de koffie of thee. De lekkerste pruimenvlaai met een lekker krokant korstje, een fris zure pruimen vulling en doe daarbij een bolletje ijs.
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang dessert, gebak
Porties 8

Equipment

  • 1 taartvorm (+/- 24 cm)

Ingrediënten
  

Vulling

  • +/- 900 gr pruimen
  • 150 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (+/- 10gr)
  • 1 tl kaneel
  • 2,5 el maizena of vanille puddingpoeder

Korst

  • 200 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 250 gr boter (koud)
  • 1 tl vanille exract
  • 350 gr patisseriebloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 ei

Instructies
 

  • Begin met het maken van de vulling.
    Hiervoor ontpit je eerst de pruimen en snij dan in ietwat kleinere stukjes.
    Doe ze in een kookpotje samen met de suiker, vanillesuiker, kaneel en een scheutje water. Zet op een middelhoog vuur. Roer in het begin even en laat dan zachtjes sudderen tot dit een moes vormt.
    Roer ondertussen de puddingpoeder los met wat water. Roer goed los tot een glad papje.
    Giet dit papje bij de pruimenmoes en laat nu al roerend indikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
    TIP! Maak de vulling al een dag of twee op voorhand. Bewaar deze goed afgedekt in de koelkast
  • Vervolgens maken we het deeg van de korst.
    Doe hiervoor de bruine suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Snij de boter in kleine blokjes en voeg ook toe. Mix dit alvast even op hoge snelheid en doe er dan de bloem en bakpoeder bij.
    Kluts dan het ei los en voeg slechts de helft toe aan het deeg. Mix nog even kort tot je een soort van deegbal krijgt.
    Verpak het deeg en laat zo'n 10min opstijven in de koelkast. Leg het niet te lang in de koelkast anders is het moeilijk bewerkbaar.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
    Wrijf je taartvorm goed in met boter
  • Na het opstijven, kan je het deeg uitrollen en zo hiermee je taartvorm bekleden. Ik heb het deeg gewoon in de vorm geduwd met mijn handen.
    Je zal nog wat deeg overhebben, dit heb ik dan wel uitgerold en bloemetjes uitgestoken met een vormpje om zo de taart mee af te werken. Je zou ook stroken kunnen snijden om zo een raster te vormen
  • Schep de vulling in de taart en spreid mooi egaal uit.
    Werk dan eventueel af met de uitgestoken vormpjes of stroken.
    Bak de taart voor zo'n 45 a 55min tot het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. (Is afhankelijk van je oven en de grote van je vorm)
  • Eenmaal gebakken, kan je de taart volledig laten afkoelen of serveer lauw (vind ik het lekkerste)
    Om te serveren, ik heb ze gewoon uit de vorm met een lepel geschept, vond ik makkelijk dan in een spie te snijden.
    Serveertip ! Super lekker met een bolletje ijs
Trefwoord bakken, dessert, gebak, pruimen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.