«

»

Bericht afdrukken

Linzer koekjes met bananenconfituur

Kerstvakantie = bakvakantie!
Mijn oven heeft hier de afgelopen dagen overuren geklopt … gingerbread koekjes, pavlova, appelcakejes, noten-vruchtencake en ook deze schattige linzer koekjes die onderdeel waren van mijn kerstcadeautje.
Ja, ik blijf de traditie voortzetten om iets zelfgemaakt als cadeau te geven … altijd een schot in de roos!

Linzer koekjes bananenjam-1

Wat is nu net een Linzer koekje?
Een Linzer koekje is afgeleid van ’s wereld oudste taart nl. Linzer Torte. Bij het maken van deze taart wordt grotendeels notenmeel ipv gewone bloem gebruikt en opgevuld met confituur. Uit dat principe zijn de Linzer koekjes ontstaan, twee koekjes waarin ook een deel notenmeel (in dit geval amandelmeel) is verwerkt en daartussen confituur. Meestal is er bij het bovenste koekje een kleine vormpje uitgestoken zodat je de confituur kan zien.

Linzer koekjes bananenjam-1

Ik heb gekozen om bananenconfituur te gebruiken tussen de koekjes om de simpele reden dat ik deze confituur had gemaakt om cadeau te geven voor Kerst. Geen zin om zelf de confituur te maken, no problemo gebruik dan gewoon confituur die je nog hebt staan of gebruik choco.

Bron koekjes > Hap & Tap
Bron confituur > Madam Confituur

Ingrediënten confituur

  • 75cl vers sinaasappelsap
  • sap van 1 citroen
  • 750gr gepelde bananen (in stukjes)
  • 500gr geleisuiker

Extra > confituurpotten (gesteriliseerd)

Ingrediënten koekjes (+/- 25 a 30 koekjes)

  • 240gr patisseriebloem + extra
  • 60gr amandelmeel
  • snuifje kaneel
  • 130gr suiker
  • 240gr boter / margarine (op kamtemperatuur)
  • 1 ei
  • vanille essence

Extra > uitsteekvormpjes + bakplaat + bakpapier

Bereidingswijze confituur

Doe het sap van de sinaasappel en citroen in een grote kookpot en warm zachtjes op.
Voeg dan de suiker toe, roer goed en breng zachtjes aan de kook.
Doe hierbij dan de stukjes banaan en laat zachtjes sudderen tot de bananen bijna tot moes zijn gekookt (er mogen nog kleine stukjes inzitten).
Verdeel dan de confituur over de potten, draai het deksel erop en draai de potten om en laat afkoelen.

Bereidingswijze koekjes

Meng de bloem met het amandelmeel en snuifje kaneel.

Klop de boter / margarine met de suiker romig en luchtig (in bijvoorbeeld keukenmachine)
Voeg het ei toe en meng goed.
Doe hierbij nu het bloemmengsel en meng tot een stevig deeg.

Verpak het deeg in 2 a 3 porties in plasticfolie en laat het deeg minstens 2h opstijven.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg een bakplaat met een stuk bakpapier.

Haal 1 portie deeg uit de koelkast en rol uit op een bebloemd oppervlak (je zal wel wat kracht moeten gebruiken) tot ongeveer 3mm dik.
Steek vormpjes uit en leg op de bakplaat.
Verpak het overige deeg terug en leg terug in de koelkast.
Nu kan je het tweede pakjes deeg nemen en ook dit uitrollen en uitsteken.
Het is heel belangrijk dat het deeg heel hard is bij het uitrollen. Eenmaal zacht dan zal het plakken. Daarom is het belangrijk om in deeg porties te werken.

Is je bakplaat vol, bak de koekjes dan 12min in de oven tot ze mooi lichtbruin zijn.
Haal uit de oven en laat afkoelen en uitharden.

Als de koekjes zijn afgekoeld kan je de Linzer koekjes samenstellen.
Neem een koekjes, doe hierop 1kl confituur en leg hierop een tweede koekje.
Werk de bovenkant van het koekje eventueel af met bloemsuiker.

Bewaar de koekjes luchtdicht

Smakelijk!

Linzer koekjes bananenjam-1

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/tussendoortjes/linzer-koekjes-met-bananenconfituur/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


(verplicht)