«

»

Bericht afdrukken

Gepocheerde peer met pistachepraliné en mascarponecrème

Nog 6 dagen tot kerstavond!
Tijd voor het laatste gerechtje van mijn feestmenu en dat is een knallertje van formaat hoor. Natuurlijk is het een dessertje of wat had je anders verwacht … Ook al is het voorgerecht en hoofdgerecht hemels lekker, ik zal altijd een plaatsje bewaren voor het dessert. Dit laatste gerechtje moet dus gewoon waanzinnig zijn om van een geslaagde menu te kunnen spreken.

gepocheerde-peer-met-praline-pistache-mascarpone-1

Hoge verwachtingen dus en ik denk met dit dessertje gaan we die zeker inlossen. Neem alle elementen in dit dessert samen en “heaven is a place on earth”. De kruidig gepocheerde peer samen met de crunchy pistachepraliné  en een romige mascarponecrème is een perfecte combinatie van smaken en texturen.

gepocheerde-peer-met-praline-pistache-mascarpone-1

Net zoals alle gerechtjes die hier al gepasseerd zijn van mijn feestmenu, is ook dit weer grotendeels al voor te bereiden. De praliné moet je gewoon op voorhand al maken zodat deze kan uitharden, het blenden hiervan raad ik aan om vlak voor het serveren te doen. Ook de mascarponecrème kan je op voorhand al mengen of doe dit gewoon even vlak voor het opdienen.
Zelfs de peer kan je een paar uur voor het serveren al pocheren. Je kan er dan voor kiezen om de peer koud te serveren of terug even op te warmen in de siroop.

Ingrediënten gepocheerde peer (4 personen)

  • 4 peren* (ik gebruike doyenne)
  • 200gr suiker
  • 250ml witte wijn
  • 700ml water
  • 1 vanillestok
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstok
  • zeste van 1 citroen
  • zeste van 1 sinaasappel
  • Citroensap

Extra > bakpapier
*gebruik niet te rijpe peren

Ingrediënten pistachepraline

  • 100gr suiker
  • 3el water
  • 50gr pistachenoten (ongezouten)

Extra > ovenschaal/ bakplaat + bakpapier

Ingrediënten mascarponecrème

  • 200gr mascarpone
  • 3el honing
  • 3el room
  • 1 vanillestok

Bereidingswijze pistachepraliné

Beleg een ovenschaal/bakplaat met een vel bakpapier.
Leg hierop de pistachenoten.

Opgelet !! Nu gaan we karamel maken, dit wordt zeer heet!
Doe de suiker en water in een kookpot en zet dit eerst op een zacht vuurtje. Draai in het begin even met het kookpotje (niet met een lepel) zodat de suiker kan oplossen. Eenmaal de suiker opgelost, zet het vuur hoger. De suiker zal geleidelijk karameliseren en bruin worden.
Als dit mooi goudbruin is, haal van het vuur. Laat de karamel niet te donker worden anders zal hij verbrand smaken.
Giet de karamel direct over de noten en laat volledig afkoelen.

Tip > maal de karamel pas net voor het serveren fijn tot praliné. Als je dit te lang op voorhand zou doen, dan is dit terug een blok suiker.

Bereidingswijze gepocheerde peer

Schil de peren. Het klokhuis en steeltje laat ik gewoon zitten.
Besprenkel met het citroensap om mooi wit te houden.

Doe het water, witte wijn, suiker, de zaadjes uit de vanille stok + vanille stok zelf, steranijs, kaneelstok, zeste van citroen en sinaasappel in een ruime kookpot.
Breng aan de kook. Roer in het begin even zodat de suiker kan smelten.
Eenmaal aan de kook, zet het vuur lager en leg er de peren in.
Bedek met een vel bakpapier.
Gaar de peren ongeveer 30min tot ze gaar zijn.

Als de peren gaar zijn, haal ze uit het kookvocht.
Laat het kookvocht nog even inkoken tot een lichte siroop. Deze kan je erbij serveren.

Afwerking

Je kan de peren lauw of koud serveren.

Meng net voor het serveren de mascarpone met de room, honing en de zaadjes van de vanille stok.
En maal de karamel fijn in een blender tot praliné

Verdeel de peren over de borden.
Schep hierbij een beetje van de praliné en een toefje van de mascarponecrème. Doe de siroop in een kannetje dan kan je zelf bepalen of je nog wat extra siroop over de peer wilt hebben.

Smakelijk !

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/dessert/gepocheerde-peer-met-pistachepraline-en-mascarponecreme/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*