Ik heb weer eens iets nieuw ontdekt tijdens het winkelen 🙂 … Teff Meergranenontbijt van Zonnatura. Alleja, enkele maanden geleden had ik al enkele posts over dit product zien passeren bij Nederlandse foodbloggers , maar in België is het nog redelijk onbekend. Enkele weken geleden stond ik aan te schuiven aan de kassa bij Albert Heijn, de rij was weer veel te lang, tijdens aanschuiven passeerde ik langs het “gezonde rek” zoals ik het noem.
Op dit rek staan producten zoals kokosolie, glutenvrije en suikervrije producten, chiazaad, granen … en ook Teff. Zoals je misschien kan raden, is een doosje in mijn winkelkar beland.
Wat is nu eigenlijk Teff?
Teff is het kleinste graansoort ter wereld en van oorsprong afkomstig uit Ethiopië. Teff behoort ook tot de “superfood” familie, het graan is rijk aan eiwitten, vezels, mineralen, ijzer, calcium, magnesium en zink.
Teff meegranenontbijt van Zonnatura bevat naast 40% teffvlokken ook maigries, boekweitmeel en rijst.
Jaar en dag ben ik al verknocht aan havermoutpap. De toppings wisselde ik wel elke dag af, toch begon ik het een beetje beu te worden. Dit teff ontbijt kwam op het perfecte moment, even makkelijk om klaar te maken (misschien zelfs nog iets makkelijker en sneller dan havermout) en gaf mij even veel energie als mijn havermoutontbijtje.
Net zoals bij havermoutpap, kan je bij teffpap volop variëren met de toppings. De ene dag maak ik de pap met gebakken appeltjes, de andere dag eens een tropische versie met banaan en ananas. Mijn persoonlijke favoriet is deze met gebakken en gestoofde peer.
Ingrediënten Gebakken Peer
- 1 harde peer (ik gebruikte Conference)
- 1el kokosolie
- 1el agavesiroop of honing
Ingrediënten Gestoofde peer
- 1 harde peer (ik gebruikte Conference)
- 50ml water
- Snuifje kaneel
- Enkele druppels vanille essence
Ingrediënten Teff
- 200ml Amandelmelk of havermoutmelk (of gewone melk)
- 4-6 el teff*
- Enkele druppels vanille essence
- 1el agavesiroop of honing
*hoeveel eetlepels teff hangt af hoe je de pap wilt hebben, nog wat lopend of redelijk vast
Bereidingswijze Gestoofde peer
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Doe deze blokjes in een steelpannetje samen met het water, kaneel en vanille.
Stoof de peer ongeveer 6 a 8min tot hij zacht is en het water zo goed als allemaal is opgenomen.
Bereidingswijze Gebakken peer
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in dunne lange plakjes.
Verhit een pan met de kokosolie en de agavesiroop/honing.
Leg de plakjes peer in de pan met kokosolie en bak ongeveer 5min aan één kant tot deze mooi goudbruin is. Draai om en pak nog eens 3 a 4min zodat de peer lekker zacht is.
Bereidingswijze Afwerking
Kook de melk. Ik doe dit vlug in de microgolfoven.
Doe de teff bij de hete melk en roer goed tot de juiste dikte.
Breng de pap op smaak met agavesiroop/honing en vanille essence
Doe de pap in een kommetje en lepel er de gestoofde blokjes peer over en werk af met de gebakken plakjes peer.
Smakelijk!
Ik heb het ook al veel zien passeren bij Nederlandse bloggers. Ik heb nog eens staaltje thuis liggen, maar niet meer aan gedacht tot nu. Die gestoofde peer er bij klinkt alvast goed 🙂