Granola is zo’n gerechtje waar je nu eens eindeloos mee kan variëren. Bij mij thuis is het een wekelijks ritueel geworden om zelf granola te maken en elke week is ie wel anders. Elke week speel ik met ingrediënten en smaakmakers, nooit is ie hetzelfde en dat is wat ik er zo leuk aan vind om hem zelf te maken. Op mij blog kan je al een heleboel granola versies vinden, vandaag doe ik er daar met plezier nog eentje bij met deze granola met peperkoek.
Een granola om de dag goed mee in te zetten of als tussendoortje voor wanneer je wat energie nodig hebt. Eigenlijk is granola een gerechtje dat je mij op eender welk moment van de dag kan voorschotelen, ja zelfs als lunch of waarom niet als avondmaaltje.
In deze granola versie, voegde ik een typisch Belgisch ingrediënt toe namelijk peperkoek ook wel honingkoek, ontbijtkoek of kruidkoek genaamd. Ik gebruikte de honingkoek van Meli in deze versie, die trouwens nog steeds gemaakt wordt volgens een traditioneel recept.
Serveertip :
Heerlijk in combinatie met yoghurt en geroosterde druiven.
Voor de geroosterde druiven, hoef je enkel een trosje druiven in een ovenschaal te leggen overgiet met 1el honing (of agavesiroop) en zo’n 10min roosteren in de oven (190 graden) tot ze beginnen open te barsten
Granola met peperkoek
Ingrediënten
- 100 gr havermout
- 2 el chiazaad
- 2 el lijnzaad
- 2 handjes pecannoten
- 30 gr gepofte quinoa of gepofte rijst
- 1/2 tl zeste van sinaasappel fijngeraspt
- 3 a 4 el kokosolie gesmolten
- 3 el agavesiroop of honing
- 4 sneetjes peperkoek/honingkoek
- snuifje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier.Hak de pecannoten grof en doe in een mengkom samen met de havermout, chiazaad, lijnzaad, gepofte quinoa en snuifje zout. Meng even.Meng de gesmolten kokosolie met de agavesiroop/honing en de fijngeraspte zeste van sinaasappel. Giet dit bij de droge ingredienten en meng goed. Als dit mengsel iets te droog is, voeg nog wat extra gesmolten kokosolie toe.Stort de granola op de bakplaat en spreid goed uit.Bak de granola alvast 12min tot deze lichtjes begint te kleuren.Snij ondertussen de honingkoek/peperkoek in kleine blokjes.Haal de granola uit de oven, voeg de blokjes honingkoek/peperkoek toe en hussel goed.Bak nog eens 8 a 10min tot de granola mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal hij lekker krokant worden.Bewaar de granola luchtdicht